Orbon Alija/Guliver/Getty Images

Cât de ușor se transmite coronavirusul?13 min read

De Mihai Ghiduc 19.03.2020, ultima actualizare: 07.11.2020

Dacă vrei să te ferești de COVID-19, trebuie să știi de unde vine pericolul. Problema e că, deși știm multe lucruri despre cum se răspândește virusul, mai avem încă destule goluri de acoperit.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se înmulțește în tractul respirator superior uman, adică în nas, faringe și laringe, deci nu e de mirare că se transmite prin picături de salivă sau mucus, eliminate prin tuse sau strănut. Poți deci să îl iei de la o persoană deja infectată, cu care ești în contact o perioadă mai mare de timp, dar și de pe suprafețele pe care au aterizat picăturileO simplă tuse produce cam 3.000 de picături, conform Natural Ventilation for Infection Control in Health-Care Settings, ncbi.nlm.nih.gov. De aceea, nu este indicat să atingi prea multe lucruri în public și apoi să-ți duci mâna la nas sau la gură. Este recomandat să te speli cât mai des pe mâini, timp de minimum 20 de secunde. Perioada de incubație poate ajunge până la 14 zile, motiv pentru care atât durează izolarea pentru cei aflați în carantină și pentru cei consemnați la domiciliu.

Asta e partea simplă. De aici încolo, lucrurile se complică. Se știe cu siguranță că, spre deosebire de precedentele epidemii provocate de coronavirusuri, SARS și MERS, care atacau tractul respirator inferior, provocând pneumonii periculoase, SARS-CoV-2 se înmulțește asemănător virușilor care provoacă răceala și gripa, și face asta chiar și când nu apar simptome.

Virusul poate fi răspândit de persoane asimptomatice

Conform unor date din ianuarie, publicate de cercetători chinezi în The New England Journal of MedicineSARS-CoV-2 Viral Load in Upper Respiratory Specimens of Infected Patients, nejm.org, s-au găsit la fel de mulți viruși în probele de la pacienții asimptomatici ca la cei simptomatici. Și cercetătorii germani au descoperit virusul în probele nazale a doi pacienți fără simptomeEvidence of SARS-CoV-2 Infection in Returning Travelers from Wuhan, China, nejm.org, ceea ce arată că screening-ul pe bază de simptome nu funcționează. În plus, fiindcă în primele zile simptomele sunt relativ ușoare și asemănătoare cu ale bolilor sezoniere, multe persoane nu caută ajutor medical, deci îl pot răspândi în toată această perioadă fără a fi depistați.

Virusul s-ar putea transmite și altfel

Există cel puțin un studiu, făcut tot de cercetători chinezi, care a găsit virusul în probe de fecaleNotes from the Field: Isolation of 2019-nCoV from a Stool Specimen of a Laboratory-Confirmed Case of the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), weekly.chinacdc.cn, ceea ce ar putea arăta că și aceasta e o modalitate de transmitere. Informația a produs numeroase titluri de presă care spuneau că ai putea lua coronavirusul prin flatulențe, însă e puțin probabil ca asta să fie o problemă. Dacă ești atât de aproape de o persoană infectată, îl vei lua pe alte căi. Însă, băile publice sau cele folosite în comun, la serviciu, ori igiena mai precară a unor persoane ar putea duce la acest tip de transmitere.

Sau, cum a fost cazul virusului care provoacă SARS, similar cu cel actual, instalațiile de aer condiționat pot transmite mai departe virusul, într-o suspensie fină care conține particule infectate de fecale. S-a întâmplat în Hong Kong, în 2003, într-un complex de apartamente private numit Amoy GardensEnvironmental transmission of SARS at Amoy Gardens, ncbi.nlm.nih.gov, unde de vină au fost niște toalete defecte.

La aceste lucruri chiar trebuie să fii atent!

SARS-CoV-2, ca mai toate coronavirusurile, poate supraviețui pentru nouă zile pe suprafețe care nu sunt dezinfectatePersistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents, doi.org.. Un studiu publicat pe 17 martie în The New England Journal of MedicineAerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1, nejm.org mai scade din cifre. Se pare că virusul poate rezista trei ore în aerosoli (adică suspensii de particule fine aflate în aer), patru pe cupru, o zi pe carton și trei-patru zile pe plastic și metal.

Suspecții principali sunt mânerele ușilor, butoanele de la lifturi, barele de sprijin din autobuze, coșurile și cărucioarele de cumpărături. Și mâncarea comandată sau luată de la magazin ar putea fi o sursă de contaminare, așa că m-aș feri de sandwich-uri, mâncare raw și aș spăla cu grijă fructele și legumele. Partea cu aerosolii face destul de periculoase spațiile închise sau care recirculă aerul.

Cât de infecțios e noul coronavirus?

Epidemiologii folosesc, în estimarea virulenței unei boli, numărul R0, care arată câte persoane infectează, în medie, cineva care poartă virusul. În cazul noului coronavirus, R0 pare a fi 2,2, conform unui articol publicat la mijlocul lunii februarieTime-varying transmission dynamics of Novel Coronavirus Pneumonia in China, doi.org. Estimarea acestui număr nu e foarte precisă și se referă la o populație neprotejată. Este o metodă care are limitările ei, dar dacă numărul e subunitar, cel puțin știm că o boală nu va deveni epidemie. Nu e cazul aici.

Posibilitatea opririi răspândirii unei boli nu depinde numai de mărimea numărului, ci și de eventualele măsuri de prevenție (ca vaccinurile) sau de imunitatea căpătată de cei care au avut boala. De aceea, o boală ca rujeola, pentru care R0 este imens (12-18) poate fi ținută sub control, în timp ce gripa, pentru care vaccinul e tot timpul o loterie, este practic omniprezentă, deși are un R0 foarte mic (1,3). COVID-19 nu are momentan vaccin și nici imunitate de masă nu există, pentru că boala este provocată de un virus cu care oamenii nu s-au mai întâlnit.

Există și vești bune

Dacă te-ai îmbolnăvit și n-ai dezvoltat o formă gravă, cel puțin știi că vei fi imun. Studii făcute pe macaci par a arăta că reinfecția nu e posibilă„Reinfection could not occur in SARS-CoV-2 infected rhesus macaques”,.biorxiv.orgdar este nevoie de studii suplimentare și de mai mult timp pentru a fi siguri de asta. Plus că nici nu se știe dacă imunitatea dobândită va fi una de durată.

Tot cercetători chinezi (asta și pentru că au fost primii care au venit în contact cu virusul) au descoperit că SARS-CoV-2 nu se transmite de la mamă la nou-născut prin naștere„Infants Born to Mothers With a New Coronavirus (COVID-19)”, eurekalert.org, dar asta nu înseamnă că cei mici nu se pot îmbolnăvi în spital.

În plus, în ciuda faptului că virusul are o origine animală (liliecii, ca sursă primară, și cel mai probabil pangolinul, ca intermediar), nu există până acum vreo dovadă că animalele de companie ar putea fi purtători sau că l-am putea transmite între specii. Deși există mereu posibilitatea ca tu și pisica ta să deveniți studiu de caz într-unul dintre miile de articole științifice care se vor publica cu ocazia acestei pandemii.

Bonus: coronavirusul nu se transmite prin sex. Nu te bucura prea tare: dacă ești atât de aproape de o persoană infectată, îl iei sigur.


Urmărește Mindcraft Stories pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi studii, statistici, informații și analize privind criza noului coronavirus. Bonus: multe articole de calitate din zona științei și tehnologiei.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

MEDIU|QUICK QUESTION

După ce au speriat Parisul, ploșnițele „au ajuns” și în Micul Paris. Dar chiar e o problemă?

De
Mai ții minte panica pe care presupusa invazie a ploșnițelor a semănat-o în 2023 printre parizieni? Aceeași situație pare să se repete acum în România. 
SĂNĂTATE|QUICK QUESTION

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?

De
De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?
CULTURĂ|QUICK QUESTION

Cum îți dai seama dacă un tablou e fals?

De
Mai multe tablouri din colecția privată a familiei fostului premier Adrian Năstase au fost expuse la MNAR, într-o importantă expoziție dedicată pictorului Victor Brauner. Doar că există o problemă: acestea ar putea fi false.
CULTURĂ|QUICK QUESTION

Te gândești la Imperiul Roman? E și nu e o problemă

De
Un trend de pe TikTok reamintește că civilizația occidentală a fost și încă este obsedată de un trecut considerat glorios.