Cum am ajuns aici? Un timeline al pandemiei.21 min read

De Mindcraft Stories 22.03.2020, ultima actualizare: 02.12.2020

De la (cel mai probabil) un liliac dintr-o peșteră chinezească la o boală care schimbă fața lumii, în câteva momente cheie

Nimeni nu a luat prea în serios actuala pandemie, cel puțin nu până când a ajuns pe continentul european. La fel ca SARS sau MERS, de care poate că au și uitat, mulți au crezut e doar o chestie temporară, care nu va afecta viața cotidiană mai mult decât orice altă epidemie care a dispărut la scurt timp după ce a apărut. Doar sunt niște doctori și cercetători acolo, știu ei ce să facă. Acum, stăm în case. Am fi putut face ceva altfel? Nu știm, dar hai măcar să aflăm cum am ajuns aici, zi după zi.

Noiembrie 2019

17 noiembrie

A fost înregistrat primul caz de infectare cu coronavirus (descoperit abia în martie)Cercetătorii chinezi spun însă că nu ar fi vorba de pacientul-zero, căutările continuă. „China’s first confirmed Covid-19 case traced back to November 17”, scmp.com.

Decembrie 2019

8-30 decembrie

O epidemie misterioasăInformațiile despre ce se întâmpla în China nu erau publice, majoritatea lucrurilor întâmplate în decembrie provin din lucrări publicate anul acesta. Cert e că, în acea perioadă, medicii din Wuhan au ajuns la concluzia că e un virus nou și au reușit să-i facă o primă analiză genetică. de pneumonie, asemănătoare cu SARS-ul, afectează o serie de cetățeni chinezi, majoritatea având legătură cu piața de animale și pește Huanan.

30 decembrie

Când toată lumea se pregătea de Revelion, apăreau primele informații publice despre 27 de pacienți care ar avea o boală asemănătoare cu SARSAsemănarea genetică a noului coronavirus cu cel care provoca SARS e foarte mare și, într-o primă fază, s-a crezut chiar că bolnavii au această boală., internați într-un spital din Wuhan, China. Informațiile au apărut după ce doctori de la spitalul din Wuhan le-au publicat pe internet. Printre ei, doctorul Li Wenliang, un oftalmolog care, ulterior, a murit din cauza bolii.

Comitetul municipal de sănătate din Wuhan anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și opinia publică de cele 27 de cazuri de pneumonie cu origine necunoscută.

31 decembrie

Apar primele articole„China investigates SARS-like virus as dozens struck by pneumonia”, dw.com și „Chinese officials investigate cause of pneumonia outbreak in Wuhan”,  reuters.com din presa occidentală despre boală.

Ianuarie 2020

9 ianuarie

OMS face primul anunț„WHO Statement regarding cluster of pneumonia cases in Wuhan, China”, who.int despre detectarea unui nou coronavirus, în Wuhan.

Este înregistrat primul deces, în Wuhan. Anunțul a fost făcut pe 11 ianuarie.„China releases genetic data on new coronavirus, now deadly”, cidrap.umn.edu

21 ianuarie

Este identificat primul cazEste vorba de un pacient recent întors din Wuhan. „First Travel-related Case of 2019 Novel Coronavirus Detected in United States”, cdc.gov de infectare cu coronavirus în afara Asiei, în statul Washington, SUA. Până în acel moment mai fuseseră depistate cazuri în Thailanda, Singapore, Vietnam, Japonia.

23 ianuarie

Lumea începe să fie atentă la știriSurprinzător, cu o zi înainte, pe 22 ianuarie, România lua deja niște măsuri preventive. stirileprotv.ro, atunci când se anunță că regiunea Wuhan, de 11 milioane de locuitori, intră în carantină totală. Până în acel moment, fuseseră infectate 570 de persoane, inclusiv în afara Chinei, și muriseră 17.

Se publică primul studiuStudiul e ulterior republicat în Nature. „A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin”,nature.com în care se spune că virusul provine, cel mai probabil, de la lilieci.

24 ianuarie

Franța confirmă primele trei cazuri„Coronavirus : un troisième cas d’infection confirmé en France”, lemonde.f  de infecție cu noul coronavirus din Europa, unul în Bordeaux și două în Paris.

30 ianuarie

OMS declară că epidemia de coronavirus este o urgență de sănătate publică internațională. „World Health Organization declares China’s coronavirus a ‘global health emergency’ a week after deciding not to”, news.yahoo.com

Până la finalul lunii ianuarie, numeroase țări și companii aeriene au suspendat zborurile către China. Se înregistrau 9.826 de cazuri, majoritatea în China, și 213 decese. În restul lumii, erau 109 cazuri, în 19 țări, și niciun deces.

 Sursa: OMS

Februarie 2020

2 februarie

Filipine anunță primul deces din cauza coronavirusului înregistrat în afara Chinei.

4 februarie

Hyundai anunță că suspendă o parte din producția din Coreea de Sud din cauza lipsei pieselor care trebuiau să vină din China. Nike închide jumătate dintre magazinele din China. Sunt printre primele semne ale problemelor economice generate de coronavirus.

Oamenii depun flori pentru doctorul Li Wenliang pe 7 februarie în Hong Kong, China. Anthony Kwan/Guliver/Getty Images

7 februarie

Li Wenliang„Li Wenliang: Coronavirus kills Chinese whistleblower doctor”, bbc.com, unul dintre doctorii care au anunțat printre primii epidemia, moare de coronavirus. Felul în care a fost tratat de guvernul chinez, care l-a pus să-și ceară scuze pentru dezvăluire, a fost criticat de multă lume, inclusiv în China.

O serie de evenimente care urmau să aibă loc în Hong KongEste vorba de evenimente pentru bijutieri și de ediția asitatică a Art Basel. „Two Hong Kong Jewelry Trade Fairs Rescheduled Due To Coronavirus, Art Basel Hong Kong Canceled”, forbes.comanunță că se amână sau anulează, dând startul unui foarte lung șir de asemenea anulări.

11 februarie

Boala produsă de coronavirus este numită COVID-19, în timp ce virusul e numit SARS-CoV-2.

OMS, respectiv Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virusurilor.

13 februarie

Numărul pacienților infectați din China crește brusc cu 14.840 de cazuri, iar al deceselor cu 254, după ce autoritățile decid să-i introducă în numărătoare și pe cei care au fost diagnosticați clinic, dar nu au fost testați. OMS numără, în continuare, doar cazurile testate.

14 februarie

Franța anunță prima moarte de coronavirus în Europa, un turist chinez de 80 de ani.

21 februarie

Este descoperit primul focar de epidemie european, în Lombardia, Italia. În aceeași zi a fost anunțat și primul deces din această țară.

Epidemia de coronavirus din Coreea de Sud e provocată de enoriași ai Shincheonji Church of Jesus„‘Proselytizing Robots’: Inside South Korean Church at Outbreak’s Center”, nytimes.com, un cult religios coreean.

22 februarie

Italia ia măsuri dure, pune în carantină mai multe regiuni din nordul țării„Italy imposes draconian rules to stop spread of coronavirus”, theguardian.com și anulează evenimente publice, inclusiv Carnavalul de la Veneția.

România introduce primele măsuri de carantină„Măsuri suplimentare pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu Coronavirus” ms.ro pentru cetățenii români veniți din Italia.

23 februarie

Italia e prima țară europeană, și a treia din lume, care depășește 100 de cazuri: 152 în cinci regiuni. Se înregistraseră trei decese. Italia este țara în care locuiesc cei mai mulți români plecați în străinătate, peste 1.2 milioane.

26 februarie

Este anunțat primul. caz de coronavirus din România.

 

Coreea de Sud depășește 1.000 de cazuri și ajunge la 1.146 și 11 decese.

OMS anunță că, pentru prima oară, se înregistrează mai multe cazuri noi zilnic în afara Chinei.

29 februarie

Italia ajunge la 1.128 de cazuri și 29 de decese.

La finalul lunii februarie, în diverse părți ale lumii avem deja granițe închise, zone în carantină, interzicerea exportului de echipament medical, restricții și interdicții de a intra în anumite țări, evenimente anulate, magazine și fabrici închise. Se înregistrau 85.403 cazuri și 2.924 de decese, dintre care 6.009, respectiv 56, în afara Chinei, în alte 52 de țări.

Sursa: OMS

Martie 2020

3 martie

OMS anunță că mortalitatea COVID-19 e mult mai mare decât cea a gripei, de 3.4%Declarația este făcută de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. who.int, față de sub 1%.

În România, încep să apară zilnic noi cazuri de români infectați cu SARS-CoV-2.

4 martie

Coreea de Sud, care a pus la punct un program agresiv de testare, anunță sute de cazuri pe zi, ajungând până la 5.621.

Compania aeriană britanică Flybe și-a anunțat falimentul„Coronavirus Claims Its First Airline Casualty As Britain’s Flybe Folds”, forbes.com, unul din multele așteptate pentru acest sector economic.

8 martie

Franța și Germania depășesc în aceeași zi pragul de 1.000 de cazuri: 1.126 și 1.018. Mai mulți parlamentari și miniștri francezi sunt infectați.

România ia primele măsuri restrictive și interzice evenimentele cu mai mult de 1.000 de participanți.„Informare COVID – 19 – Grupul de Comunicare Strategică, 8 martie, ora 12.00”, mai.gov.ro

9 martie

Spania, o altă țară cu o comunitate mare de români, trece de 1.000 de cazuri: 1.231 de blonavi și 30 de decese.

10 martie

Italia devine prima țară din afara Chinei care atinge pragul de 10.000. Din cei 10.149 de bolnavi, 631 au murit. Se instituie carantina„Întreaga Italie intră în carantină, din cauza coronavirusului”, digi24.ro la nivelul întregii țări, prima țară care introduce această măsură.

România interzice zborurile„România suspendă zborurile din și către Italia”, digi24.ro din și spre Italia și închide școlile.„Buletin informativ 10.03.2020, ora 10:00”, ms.ro

SUA ajunge la fix 1.000 de cazuri și 31 de decese.

11 martie

Avem pandemie de coronavirus.

OMS

12 martie

Italia ajunge la 1.016 decese și 15.113 cazuri.

Bursele au cea mai mare cădere„2020 stock market crash”, wikipedia.org din 1987, după anunțul SUA de interzicere a zborurilor spre Europa.

14 martie

SUA declară stare de urgență, iar Premier League își suspendă meciurile.„Suspension of Premier League extended until April 30 amid coronavirus pandemic”, goal.com

15 martie

358 de decese într-o zi, în Italia, cea mai rea zi pentru o țară de la începutul pandemiei. Se înregistrau 24.747 de cazuri și 1.809 decese.

16 martie

Pe teritoriul României este declarată starea de urgență.

Klaus Iohannis.

17 martie

Franța intră în carantină generală„French lockdown comes into force in bid to curtail spread of deadly virus”, france24.com, iar Uniunea Europeană își închide granițele„Uniunea Europeană își închide granițele pentru cetățenii non-UE, au decis în unanimitate șefii de stat și de guvern”, digi24.ro pentru 30 de zile.

Al doilea cel mai important eveniment sportiv al anului, campionatul european de fotbal Euro, 2020 devine Euro 2021„UEFA postpones EURO 2020 by 12 months”, uefa.com, deschizând calea spre amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

18 martie

România suspendă zborurile„România suspendă zborurile din și către Spania începând de miercuri. Se prelungește interdicția și pentru Italia”, digi24.ro din și spre Spania, după ce un tânăr care fusese diagnosticat cu coronavirus se îmbarcă pe un zbor spre București. În Spania erau 14.769 de cazuri și 638 de decese.

19 martie

Italia depășește China la numărul de decese, cu un total de 3.405, în timp ce China nu mai a înregistrat nicio infecție nouă în interiorul țării.

SUA trece de 10.000 de cazuri: 13.133 de bolnavi și 195 de decese.

20 martie

New York-ul intră în carantină generală„Covid-19: disaster declared in New York as fears grow over lack of ventilators”, guardian.com și este declarată stare de dezastru major în întreg statul, după ce se depășește numărul de 5.000 de cazuri.

România introduce măsuri suplimentare„Ordonanță militară: Fără grupuri mai mari de 3 persoane pe străzi. Părăsirea domiciliului între orele 22-6 fără motiv, interzisă”, digi24.ro de carantină, care restricționează deplasarea persoanelor doar la strictul necesar, și închide mall-urile.

21 martie

Apar primele trei decese cauzate de COVID-19 din România.

22 martie

La nivel mondial, s-a trecut de 15.000 de victime și 350.000 de persoane infectate. A fost nevoie de 67 de zile pentru prima sută de mii de cazuri, unsprezece pentru a doua și doar patru zile pentru a treia, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

23 martie

Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate.Anunțul a fost făcut de premierul japonez Shinzo Abe, după o discuție cu președintele Comitetului Olimpic. twitter.com Se vor disputa în 2021.

27 martie

SUA a depășit China și Italia la numărul de infecții cu coronavirus, devenind, cu peste 100.000 de cazuri, cea mai afectată țară din lume.

Premierul britanic, Boris Johnson, este testat pozitiv pentru COVID-19.

30 martie

Parlamentul ungar îi dă dreptul premierului Victor Orban de a guverna prin decret, un semn că tendințele autoritare ar putea fi amplificate de pandemie.

La finalul lunii martie, mai bine de o treime din populația globului era în carantină, inclusiv mare parte din Europa și SUA. Se fac eforturi pentru crearea unei economii de pandemie, în timp ce apar tot mai multe îngrijorări legate de viitor. Se înregistrau peste 750.000 de cazuri și 36.405 de decese la nivel global.

Sursa: OMS

CITEȘTE ȘI: Șase luni de COVID-19: Zece momente cheie

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #113: Doi ani de pandemie

De
Din 9 martie, starea de alertă nu a mai fost prelungită, dar numărul de cazuri a rămas la câteva mii pe zi.