INFOGRAFIC | Evoluția COVID-19 în România4 min read

De Mindcraft Stories 25.03.2020, ultima actualizare: 12.07.2022

Iată cum au evoluat numărul de cazuri de infecție cu coronavirus, decesele și testarea, în câteva grafice simple.

Graficele de mai jos arată numărul cazuri de COVID-19, decese și testări pentru SARS-CoV-2 (PCR-RT și rapide).

Evoluția cazurilor de COVID-19, și a deceselor cauzate de această boală pe săptămâni poate fi urmărită mai jos. În perioada 13 iunie-12 iulie 2022, a fost singurul mod de raportare disponibil în România. Ulterior, s-a revenit la o raportare zilnică.

Pentru a urmări evoluția COVID-19 pe zile (când au existat rapoarte), selectează din meniu doar informațiile care te interesează. (Anumite grafice nu apar în previzualizarea de mai jos.) De notat că, din cauza schimbării modului de raportare, unele informații sunt disponibile doar pe anumite perioade de timp.

Din 20 mai 2021, Grupul de Comunicare Strategică a inclus în raportările zilnice ale deceselor cazuri neînregistrare din lunile anterioare. Am creat un grafic separat cu aceste cifre, în funcție de ziua în care au fost raportate. Aceste cifre nu apar în graficele cu evoluția săptămânală a deceselor, dar apar în totalul deceselor prezentat mai sus.

Din 9 martie 2022, odată cu ridicarea stării de alertă, autoritățile nu au mai publicat date despre persoanele vindecate, ceea ce a făcut imposibilă calcularea cazurilor active și a celor încheiate.

Între 13 iunie-12 iulie 2022, raportările au fost săptămânale, ceea ce înseamnă că grafice cu evoluția zilnică nu au fost disponibile în acea perioadă.

Pentru o privire și mai de ansamblu asupra situației, am ales să oferim și o evoluție lunară a cazurilor, deceselor (inclusiv cele raportate târziu) și testelor poate ajuta. Datele lunare nu au putut fi calculate cu precizie pentru lunile iunie-iulie 2022, tot din cauza renunțării la raportările zilnice, sunt niște estimări.

Diferența dintre ani este vizibilă în graficul de mai jos. În ciuda accesului la vaccinuri, numărul persoanelor afectate de COVID-19 este semnificativ mai mare în 2021. Omicron a contribuit la numărul mare de cazuri din 2022.


Urmărește Mindcraft Stories pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi studii, statistici, informații și analize privind criza noului coronavirus. Bonus: multe articole de calitate din zona științei și tehnologiei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #113: Doi ani de pandemie

De
Din 9 martie, starea de alertă nu a mai fost prelungită, dar numărul de cazuri a rămas la câteva mii pe zi.