Guliver/Getty Images

Ar trebui interzis TikTok și care-i treaba cu audierea șefilor Big Tech?

De Mihai Ghiduc 03.08.2020, ultima actualizare: 21.08.2020

De la războiul lui Trump cu TikTok la audierile antitrust din Congresul american, presiunea politică asupra giganților internetului crește pe măsură ce se apropie alegerile 

Am rezumat și analizat cele mai importante cinci evenimente ale lunii iulie din zona giganților tech și a internetului. A fost o perioadă complicată și presiunea va crește, probabil, odată cu apropierea alegerilor americane. 

Pe scurt:

  1. TikTok este sub presiune: Casa Albă îl vrea interzis, Microsoft a venit cu o ofertă financiară.
  2. În Hong Kong noile legi ale securității impuse de China pun companiile de internet în fața unei dileme.
  3. Conturile de Twitter ale unor personalități au fost sparte de câțiva puști.
  4. Lupta platformelor de social media împotriva fake news-urile se intensifică. I-au picat victimă un video despre hidroxiclorochină și hashtag-urile QAnon.
  5. Șefii Amazon, Apple, Facebook și Google au apărut în fața congresului american.

TikTok și amenințarea închiderii aplicației în SUA

Războiul început de Trump cu companiile chineze continuă cu amenințarea interzicerii aplicației TikTok în SUA.„Trump says he will ban TikTok in the US”, bbc.com Motivul ar fi acuzațiile că aplicația chineză e un risc de securitate,Conform declarației șefului de personal la lui Trump, Mark Meadows, publicpool.kinja.com pentru că ar colecta datele cetățenilor americani pentru Partidul Comunist Chinez. Acuzațiile nu sunt însă acoperite de dovezi, practic totul funcționează pe ideile „nu putem avea încredere în chinezi” și „poate o ști CIA ceva”. E drept că unii experți în domeniul securității informatice spun că ar putea fi ceva adevăr în spatele acestor afirmații.„Does TikTok Really Pose a Risk to US National Security?”, wired.com

E greu să simpatizezi cu chinezii de la ByteDance, în condițiile în care țara lor procedează similar cu aplicațiile occidentale care nu le plac, adică practic cu majoritatea site-urilor pe care oamenii din țări libere le folosesc zilnic.List of websites blocked in mainland China, wikipedia.org Pe de altă parte, țările occidentale se laudă cu respectarea libertății cuvântului și acesta a fost motivul pentru care entități despre care se știe mult mai clar că sunt supuse unor guverne autoritare, ca televiziunile Russia Today (RT) sau China Central Television (CCTV), funcționează fără probleme.

De partea cealaltă, ByteDance încearcă toate metodele de a se distanța de acuzații. TikTok, care a ajuns la două miliarde de descărcări în întreaga lume, nu funcționează în China, pentru care există o aplicație separată, Douyin, serverele nu se află pe teritoriul chinezesc, ba chiar și-au angajat un CEO american,„Disney’s Head of Streaming, Kevin Mayer, Becomes TikTok CEO”, nytimes.com fost vicepreședinte la Disney. Lucrurile la care aplicația cere acces sunt justificate de funcționalități și nu sunt cu mult diferite de pretențiile unor aplicații similare americane.

Acuzațiile aduse de Trump sunt făcute și de alți politicieni, din diverse țări, iar India a interzis deja TikTok, alături de alte aproape 60 de aplicații„Why Is India Banning China’s TikTok, UC Browser, Weibo, and WeChat?”, foreignpolicy.com după un incident militar soldat cu victime, la granița dintre cele două țări. Pe de altă parte, unii ar putea spune că mișcarea lui Trump ar putea fi o răzbunare pentru faptul că utilizatorii de TikTok i-au stricat un miting electoral,„TikTok Teens Tank Trump Rally in Tulsa, They Say”, .nytimes.com sau chiar că e un ajutor pentru Facebook, compania americană care se pregătește să lanseze un concurent la TikTok, Instagram Reels, la începutul lui august.„Instagram confirms its TikTok rival, Reels, will launch in the US in early August”, techcrunch.com Ciudat este că cenzurarea unor postări cu tentă politică de către TikTok,„Revealed: how TikTok censors videos that do not please Beijing”, theguardian.com pentru care există dovezi mai clare, n-a fost adusă în discuție de Trump.

Soluția pare a fi ca TikTok să devină o companie non-chineză, motiv pentru care există discuții între ByteDance și Microsoft pentru vânzarea aplicației,„Microsoft Said to Be in Talks to Buy TikTok, as Trump Weighs Curtailing App”, nytimes.com care s-au complicat, însă, odată cu declarațiile făcute de Trump, dar continuă.„Microsoft to continue discussions on potential TikTok purchase in the United States”, microsoft.com O eventuală vânzare ar putea să-i mulțumească și pe legislatorii americani, care investighează achiziția de către ByteDance a companiei americane Musical.ly în 2007.„US to investigate TikTok over national security concerns, sources say”, cnbc.com

Should I Stay or Should I Go?

Între timp, noile legi ale securității din Hong Kong au pus presiune asupra companiilor americane care operează pe această piață – deși sunt interzise în restul Chinei. Statutul special al regiunii care a revenit acum aproape 25 de ani de la Marea Britanie pare a fi pus sub semnul întrebării după ce China și-a dat posibilitatea de a i aresta de locuitorii mai vocali sau pe disidenți fără prea multe explicații. 

Marile companii americane au spus că vor suspenda temporar colaborarea cu autoritățile și nu le vor furniza datele cerute,„Google, Facebook And Twitter React To Hong Kong Security Law By Suspending Cooperation With Police, While TikTok Withdraws”,forbes.com de teamă că ar putea fi folosite pentru a-i pedepsi pe cei care au scris ceva incomod la adresa Partidului Comunist Chinez. TikTok a luat chiar decizia de a se retrage,„TikTok says it will exit Hong Kong market within days”, reuters.com dar, având în vedere că aplicația nu există nici în restul Chinei, este destul de greu de interpretat gestul – și cu siguranță compania nu va da o explicație care să deranjeze sensibilităție de la Beijing.

Legile au efecte mai dure în zona offline, deschizând drumul pentru reprimarea opozanților, conform activiștilor pentru drepturile omului.„China: New Hong Kong Law a Roadmap for Repression”, hrw.org În contextul în care, sub pretextul pandemiei, alegerile locale au fost amânate cu un an,„Hong Kong postpones elections for a year ‘over virus concerns’”, bbc.com presiunile care vor fi puse pe cei care încă speră la o libertate a cuvântului în acest oraș vor fi tot mai puternice, iar marii playeri de pe internet vor fi nevoiți, mai devreme sau mai târziu, să decidă dacă rămân în regiune și se supun cerințelor autorităților sau se retrag. Pentru firmele mici, cu birouri acolo, planurile de relocare„Tech firms start to leave Hong Kong after Beijing enacts security law”, japantimes.co.jp au început deja.

Pentru un pumn de bitcoini

La mijlocul lunii iunie, conturile de Twitter ale lui Elon Musk, Warren Buffett, Bill Gates, Mike Bloomberg, Barack Obama, Joe Biden, Kanye West, dar și a companiilor Apple sau Uber, printre alții, au postat că vor dubla„July 15 Twitter hack: A list of every hacked verified account”, inverse.com sumele în bitcoin trimise pe o anumită adresă în următoarele 30 de minute. Adresa era, invariabil, aceeași. Fapul că e vorba de un hack a fost evident rapid, însă a venit cu o întrebare importantă. Cum se face că atâtea conturi ale unor personalități sau companii au fost atacate, mai ales că se presupune că aceștia aveau activată verificare în doi pași a accesului? Twitter a fost forțat să blocheze temporar toate conturile verificate să posteze, în încercarea de a opri atacul.

Zilele trecute, trei adolescenți din SUA și Marea Britanie au fost arestați„Twitter hack: US and UK teens arrested over breach of celebrity accounts”, theguardian.com pentru acest incident. Atacatorii au folosit metoda „spear-phishing”Un soi de phishing atent customizat pentru a ataca anumite persoane sau organizații și a obține date sensibile, kaspersky.com pentru a obține datele care le-au permis accesul la conturi chiar de la angajații Twitter. Pentru o scurtă perioadă de timp s-a bănuit implicarea unor țări ostile (evident, Rusia, dar și Iranul sau China), însă detalii despre adevărații atacatori au ajuns rapid în presă„Hackers Tell the Story of the Twitter Attack From the Inside”, nytimes.com hackerii arătându-se destul de dornici de a colabora cu jurnaliștii – ceea ce dovedește că sunt destul de naivi, motiv pentru care au și fost prinși rapid.

Atacul arată însă că vulnerabilitatea rețelelor de social media e în continuare o problemă, în contextul în care urmează alegerile prezidențiale în SUA și, mai ales, ținând cont că președintele american Donald Trump și-a folosit adesea contul personal de Twitter„Trump’s Twitter Feed Has Been a Defining Feature of His Presidency. Here’s Why That Won’t Change”, time.com pentru a comunica decizii politice importante.

Unde dispare unul, dispar toate

Că tot veni vorba de alegeri, majoritatea companiilor de social media au început să ia măsuri drastice împotriva fake news-ului și conturilor false, de teama de a nu fi implicate într-un nou scandal Cambridge Analytica. 

Cel mai cunoscut caz recent a fost al video-ului creat de Breitbart în sprijinul hidroxiclorochinei, care a adunat pe scările Curții Supreme Americane o serie de medici care făceau afirmații false despre acest medicament și despre purtarea măștii. Facebook, Twitter și YouTube au început șă șteargă respectivul video„Facebook, Twitter and YouTube take down false coronavirus “cure” video shared by Trump”, cbsnews.com pe motiv de fake news, nu înainte de a fi distribuit de însuși președintele Trump. Companiile încearcă să fie proactive în ceea ce privește știrile false pe tema coronavirusului, având în vedere daunele pe care le pot face dacă se răspândesc.

Și conturile și hashtag-urile care au legătură cu QAnon, o conspirație americană care susține că Trump luptă cu oamenii serviciilor care controlează America, au început să fie șterse de Twitter.Twitter Safety on Twitter: “We will permanently suspend accounts Tweeting about these topics that we know are engaged in violations of our multi-account policy, coordinating abuse around individual victims, or are attempting to evade a previous suspension — something we’ve seen more of in recent weeks.”, twitter.com Și TikTok a blocat hashtag-urile care au legătură cu conspirația,TikTok will block QAnon hashtags but won’t remove related videos”,  theverge.com dar a spurs că nu va șterge videourile. Se pare că și Facebook e pe cale să ia măsuri similare.

Măsurile vin după ce susținătorii QAnon au folosit rețele sociale pentru a organiza o campanie de hărțuire a modelului american Chrissy Teigen,„Chrissy Teigen’s QAnon Conspiracy Theorist Drama Explained”, elle.com acuzată că ar fi fost implicată în Pizzagate și cazul Epstein, și pentru a acuza site-ul de vânzări de mobilă second-hand Wayfair că e implicat în trafic de copii.„Arizona couple’s role in Wayfair human trafficking conspiracy”, usatoday.com Acuzațile sunt evident false, însă măsurile sunt primele luate de marile companii împotriva QAnon din 2018, când Reddit a blocat un subreddit„Reddit bans QAnon subreddit”, reddit.com pe care se adunau adepții conspirației. 

Între timp, afirmațiile susținătorilor lui Q s-au răspândit netulburate, ajungând chiar și în România. O comunitate QAnon România a fost înființată recent de un fost jurnalist din Baia Mare și chiar și-a anunțat implicarea în politică prin intermediul lui Viorel Cataramă. 

Sunt giganții netului prea giganți?

Audierea șefilor companiilor Big Tech în Congresul american care a avut loc pe 29 iulie„A historic antitrust hearing in Congress has put big tech on notice”, theguardian.com este fără precedent pentru internet. Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple) și Sundar Pichai (Google) au apărut – prin intermediul unor transmisii video, din cauza pandemiei – în fața comisiei antitrust a legislativului american pentru a răspunde acuzațiilor că firmele lor sunt implicate în practici monopoliste. De remarcat absența lui Bill Gates de la discuție, ceea ce nu e clar dacă este o retrogradare a Microsoft-ului din categoria Big Tech sau un semn că firma și-a învățat lecția după ce a fost pusă într-o situație similară din cauza Internet Explorer-ului.Firma a fost amendată în Europa (wikipedia.org) și a ajuns la o înțelegere cu guvernul american (wikipedia.org), după ce a fost acuzată că își prioritiza propriul browser de internet în fața concurenței.

Discuțiile din Congres nu au dus la vreo concluzie,„The winners and losers of the big tech congressional hearings”, theguardian.com mai ales că republicanii și democrații n-au fost neapărat pe aceeași lungime de undă, dar este clar că, odată ce politicienii au pus ochii pe companiile astea, lucrurile nu se vor opri aici. Nu voi intra în detalii legate de discuții, mai ales că au arătat încă odată că o parte dintre congresmani nu prea înțeleg internetul, ci voi prezenta pe scurt motivele pentru care cele patru firme sunt investigate:

  1. Amazon este acuzată că, deși lasă și alte companii să vândă produse pe platforma lor, prin intermediul Marketplace, acționează monopolist„Amazon Marketplace has an antitrust problem”, theverge.com atunci când blochează firme fără avertisment sau când copiază produsele de succes ale acestora și le vând sub brand propriu.  
  2. Apple este acuzată că folosește monopolul autoimpus asupra App Store„How Apple is making the antitrust case against it stronger”, theverge.com pentru a le cere producătorilor de aplicație un procent de 30% din încasările pe care le fac prin intermediul acestei platforme.  
  3. Facebook e acuzată că și-a copiat competitorii„In antitrust hearing, Zuckerberg admits Facebook has copied its competition”, techcrunch.com înainte ca aceștia să devină o amenințare și că, atunci când nu i-a ieșit asta, pur și simplu i-a cumpărat, precum în cazurile Instagram și WhatsApp. 
  4. Google„The antitrust case against Google is gathering steam”, theverge.com are probleme cu motorul de căutare care a început să ofere informații fără a mai trimite pe pagini și pare a prioritiza propriile servicii, în special în cazul căutărilor pe video (YouTube e deținut de Google), dar și cu serviciile de advertising.

Și Comisia Europeană se pregătește să aducă acuzații similare celor de la Amazon,„Amazon Set to Face Antitrust Charges in European Union”, nytimes.com după ce a deschis în iunie o investigație antitrust împotriva Apple„Antitrust: Commission opens investigations into Apple’s App Store rules”, ec.europa.eu atât pentru AppStore, cât și pentru impactul asupra streamingului de muzică, a e-book-urilor și a audiobookurilor și a amendat Google anul trecut„Antitrust: Google fined €1.49 billion for online advertising abuse”, ec.europa.eu pentru practicile abuzive din domeniul advertisingului online. Mai mult, se pare că este investigată și preluarea Fitbit„Google’s $2.1 billion Fitbit deal faces EU antitrust probe, per sources”, cnbc.com de către Google. Între timp, într-o inversare de situația, Facebook a dat în judecată Comisia Europeană„Facebook sues EU antitrust regulator for excessive data requests”, reuters.com pe motiv că ar fi cerut date despre angajați de care n-avea nevoie.

Însă, dacă până acum doar Europa părea a fi cu ochii pe marile companii tech, ba chiar era acuzată de un bias anti-american,„EU antitrust chief: We’re not biased against US companies”, thehill.com audierile din Congres arată că presiunea politică asupra respectivelor companii va crește. Până acum, deciziile acestor companii influențau, voit sau nu, politica – în condițiile astea, era doar o chestiune de timp până ca lucrurile să se inverseze.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Adina Vălean: „Primele taxiuri aeriene ar putea zbura la Olimpiada de la Paris”

De
Comisara europeană pe transporturi explică cum ar putea arăta viitorul mijloacelor de transport din Europa, de la digitalizarea sistemului feroviar la avioane electrice.