CULTURĂ|POPCRAFT

Cele mai bune filme și seriale tech, SF și fantasy din 2023

De
Iată care sunt cele mai bune producții video despre care (întâmplător) am scris (și n-am ratat nimic esențial) de-a lungul lui 2023, în rubrica PopCraft.
ȘTIINȚĂ|SOLUȚII

Buni, răi și esențiali: microbii care afectează alimentele și sănătatea

De
Cercetătorii din UE examinează modul în care bacteriile, fungii și alte microorganisme ar putea îmbunătăți sănătatea plantelor și animalelor. 
AI&ROBOȚI|FYI

Slow Forward: Drama OpenAI s-a terminat cu victoria comercialului

De
Sam Altman rămâne CEO, dar nimeni nu știe încă exact de la ce s-au certat. DeepMind anunță noi descoperiri majore, Sony lansează un senzor revoluționar, iar Musk se înjură cu clienții de publicitate.
CULTURĂ|GAMECRAFT

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. Homo captivus versus stat polițienesc

De
Unicul expansion al lui Cyberpunk 2077 duce la capăt promisiunea jocului original de a oferi o experiență care împinge limitele unui joc video în toate aspectele.
MEDIU|JURNAL DE NATURALIST

Cerbii, regii încoronați ai pădurii

De
Coarnele sunt un element definitoriu în măsurarea atractivității unui specimen de cerb sau ren. Dar știai că, din punct de vedere științific, sania lui Moș Crăciun n-ar putea fi niciodată trasă de un mascul? Asta pentru că, iarna, acestora le lipsesc cu desăvârșire coarnele. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Scavengers Reign: Mama plantelor ucigașe e mereu gravidă

De
Animația produsă de HBO Max, deși la noi nu e pe HBO Max (alo, se aude, HBO Max?), e una dintre comorile ascunse ale anului. Și chiar e păcat că nu pe HBOOO MAAAX!
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Aplicațiile de transport au nevoie de ajutor uman pentru a diminua decalajele digitale

De
Contactul personal și opiniile utilizatorilor sunt esențiale pentru a face sistemele de transport local accesibile unui public mai larg.
CULTURĂ|BOOK CLUB

15 cărți de știință care ne-au atras atenția la Gaudeamus

De
Cum să discuți cu adepții teoriei Pământului plat. Despre Milet, bunicul conceptelor din fizica teoretică modernă. Plus: cum devin oamenii mai tehnici și tehnologia mai umană, de ce AI-ul e bun la șah, dar nu la justiție, și cum s-a micșorat maxilarul și s-a mărit creierul în lungul drum al evoluției de la primată la omul modern.
AI&ROBOȚI|TENDINȚE

Inteligența artificială discriminează. Dar tu cum afli?

De
Inteligența artificială este folosită din ce în ce mai mult la decizii administrative. Dar, pentru că a învățat de la oameni, ea poate să discrimineze, inclusiv în hotărâri importante. De exemplu, dacă să primești sau nu un credit. Și atunci, n-ar trebui să existe dreptul fundamental de a ști dacă viața ți-a fost influențată de un algoritm?
MEDIU|MS TALKS

Clădirile viitorului trebuie proiectate pentru a preîntâmpina urgențele climatice

De
Georgia Elliott-Smith, expertă în protecția mediului și construcții sustenabile, una dintre invitatele Climate Change Summit 2023, propune o abordare radicală a problemei schimbărilor climatice, bazată pe diversitate și inovație, și critică practicile tradiționale din managementul de mediu. 
CULTURĂ|ARTĂ

„Ești exact acolo unde trebuie să fii”. Tradiția și inovația se îmbină la Timișoara, capitala europeană a culturii

De
În calitate de Capitală Europeană a Culturii, Timișoara oferă un program potrivit pentru toată lumea, de la pasionații de știință la cinefili, de la cei care apreciază tradițiile la cei care vor inovație. 
SPAȚIU|TURNING POINT

Apă din spațiu. NASA a găsit substanța în probele aduse de pe asteroidul Bennu

De
Una dintre cele mai complexe misiuni de cercetare a unui asteroid din istorie a adus, la șapte ani de la lansare, mostre care pot da noi indicii despre originea vieții de pe Pământ.
MEDIU|FYI

Prima zi cu o temperatură globală de +2°C peste nivelul preindustrial?

De
Este foarte probabil ca ziua de 17 noiembrie să fi fost prima în care temperatura medie globală a depășit pragul de 2 grade Celsius față de epoca preindustrială, anunță Serviciul European Copernicus.
ȘTIINȚĂ|STUDII

Proteinele străvechi ne dezvăluie arborele genealogic al oamenilor

De
Legăturile genetice ale oamenilor cu rudele lor demult dispărute sunt cartografiate într-un domeniu de cercetare care se extinde rapid, denumit paleoproteomică.