Arterra Universal Images Group via Getty Images

Aerul din casă poate fi mai poluat decât cel de afară din cauza produselor chimice6 min read

De Adriana Moscu 19.02.2025

Produsele parfumate folosite în locuințe poluează aerul mai mult decât se credea. Substanțele din odorizante, soluții de curățenie și lumânări parfumate reacționează cu ozonul din aer și creează particule invizibile care pot ajunge în plămâni.

E de preferat ca, atunci când vrei să miroși aer de munte, să mergi să faci asta într-o pădure. Asta pentru că, de exemplu, deși mirosul proaspăt de pin este foarte plăcut, încercarea de a-l reproduce în casă folosind odorizante, lumânări parfumate, produse de curățenie sau deodorante poate contribui la poluarea aerului din interior.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue, SUA, au descoperit că aceste produse eliberează nanoparticule invizibile, suficient de mici pentru a pătrunde adânc în plămâni și a ajunge în alte organe.

Studiul lor, publicat în Environmental Science & Technology Letters,// „Flame-Free Candles Are Not Pollution-Free: Scented Wax Melts as a Significant Source of Atmospheric Nanoparticles”, pubs.acs.org // a observant că nanoparticulele apar atunci când parfumurile din produse interacționează cu ozonul care intră în locuințe prin sistemele de ventilație. 

Acest proces chimic generează noi poluanți în aer, iar concentrația particulelor poate crește rapid. Așadar, utilizarea substanțelor chimice pentru a imita mirosul natural al acestora poate transforma aerul din interiorul casei într-un amestec nociv.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, cercetătorii au analizat cele mai mici particule din aer, de doar un nanometru, și au urmărit modul în care moleculele de parfum se combină cu ozonul pentru a forma nanoparticule. Studiul lor arată că aceste particule se dezvoltă rapid și se răspândesc în întreaga locuință.

Cercetătorii au folosit un laborator sub forma unei case reale, echipat cu senzori de ultimă generație, pentru a monitoriza efectele produselor de uz casnic asupra calității aerului. Rezultatele indică faptul că multe dintre aceste produse nu sunt la fel de sigure cum se credea. Deși impactul exact asupra sănătății nu este încă pe deplin cunoscut, formarea acestor nanoparticule ridică semne de întrebare cu privire la efectele lor asupra sistemului respirator.

Studiul sugerează că, deși împrăștie mirosuri plăcute, produsele parfumate modifică chimia aerului din locuințe și contribuie la formarea de poluanți invizibili. 

Cercetătorii consideră că aceste procese ar trebui luate în calcul atunci când se proiectează și se administrează clădiri, astfel încât sistemele de ventilație să reducă expunerea la acești poluanți.

Însă poluarea aerului din locuințe nu provine doar din produsele parfumate. Un alt studiu arată că// „You may be breathing in more tiny nanoparticles from your gas stove than from car exhaust”, purdue.edu // gătitul pe aragaz cu gaz eliberează un număr foarte mare de nanoparticule. Arderea a doar un kilogram de combustibil pentru gătit emite 10 cvadrilioane de particule mai mici de trei nanometri, o cantitate care rivalizează sau chiar depășește emisiile motoarelor cu combustie internă. 

Astfel, expunerea la aceste particule în timpul gătitului poate fi de 10 până la 100 de ori mai mare decât inhalarea poluanților din gazele de eșapament pe o stradă aglomerată.

Chiar și în aceste condiții, produsele parfumate pot genera la fel de multe nanoparticule ca aragazele pe gaz și motoarele auto. În doar 20 de minute de expunere la aceste produse, între 100 de miliarde și 10 trilioane de nanoparticule se pot depune în sistemul respirator.



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|SOLUȚII

Atenuarea căldurii: o tehnologie de răcire revoluționară ca răspuns la provocările climatice

De
Cercetătorii sprijiniți financiar de Uniunea Europeană dezvoltă un sistem mai inteligent de răcire sustenabilă, înlocuind agenții frigorifici toxici cu metale mai sigure, mai eficiente și reciclabile.
ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia.