Raport Google: 4% dintre joburile din România ar putea fi înlocuite de AI în următorul deceniu 

De Mihai Ghiduc 03.06.2024

Un studiu recent estimează că impactul economic produs de adoptarea inteligenței artificiale ar putea fi de 14-16 miliarde euro într-un deceniu, însă România are cea mai slabă rată de adopție din UE.

Google a prezentat săptămâna trecută rezultatele unui studiu// „The economic opportunity of generative AI in CEE”, implementconsultinggroup.com // despre impactul inteligenței artificiale asupra economiilor din zece țări din Europa Centrală și de Est (CEE), inclusiv România, realizat pentru firma americană de către Implement Consulting Group. 

Conform acestuia, potențialul creșterii economice aduse de AI peste un deceniu e de 5% din PIB, adică 90-100 de miliarde de euro/an, obținut prin creșterea productivității, automatizare (care crează timp pentru alte activități) și reprioritizarea sarcinilor cu ajutorul AI. Pentru România, beneficiul ar putea fi de 14-16 miliarde de euro/an în 2034.

Efectul va fi însă de doar un procent dacă adoptarea AI e întârziată cu cinci ani. Întârzierea ar putea fi cauzată de reglementări complexe și de lipsa de pregătire a angajaților, susține raportul. Totuși, AI-ul poate grăbi pregătirea și ajuta angajații cu pregătire redusă să execute sarcini mai complexe.

CITEȘTE ȘI: Cum va schimba AI-ul piața muncii și ce joburi sunt în siguranță?

Se estimează că, în aceeași perioadă, efectele asupra pieței muncii vor fi semnificative, însă că doar 5% dintre actualele joburi vor fi disponibilizate total sau parțial de AI (4% în cazul României). Asta ar însemna că circa două milioane de persoane din CEE  își vor pierde jobul în următorul deceniu, în special din zona de secretariat, de vânzări telefonice sau prin internet și de traduceri. AI-ul ar putea însă crea joburi noi care să fie ocupate de aceste persoane.

Estimarea pare generoasă cu AI-ul – este posibil ca joburile afectate să fie mult mai numeroase, în funcție de cât de mult va avansa domeniul și calitatea AI-ul generativ în următorul deceniul.

În schimb, raportul spune că 59% din totalul forței de muncă va folosi inteligența artificială, într-un fel sau altul, la serviciu. De fapt, 45% dintre companiile din această regiune spun că angajații lor deja folosesc regulat inteligența artificială. Raportul menționează că România are însă cea mai redusă rată de adopție a AI-ul din întreaga regiune, care este, la rândul ei, sub media Uniunii Europene.

Domeniile care ar putea beneficia cel mai mult de inteligența artificială sunt administrația publică, educația și sănătatea (o creștere de 15% a venitului net), serviciile pentru business și piața imobiliară (14%) comerțul (14%), serviciile financiare și de informații (11%). Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SPAȚIU|FYI

ESA a lansat pentru prima dată noua rachetă Ariane 6, dar o parte a acesteia a rămas pe orbită

De
Europa are din nou o rachetă pentru propriile misiuni spațiale, însă primul zbor a avut probleme la final.
MEDIU|FYI

Iunie doboară recordurile globale de temperatură pentru a 13-a lună consecutiv. Anul 2024 ar putea depăși recordurile anterioare

De
Iunie stabilește recorduri globale de temperatură pentru a 13-a lună la rând. Anul 2024 va depăși, cel mai probabil, recordurile din 2023, în ciuda faptului că fenomenul El Niño, care contribuie la menținerea temperaturilor ridicate, s-a încheiat.
ȘTIINȚĂ|FYI

Denisovanii, strămoșii oamenilor de azi, au prosperat pe platoul tibetan timp de 160.000 de ani

De
Mii de fragmente osoase găsite într-o peșteră de pe Platoul Tibetan din China oferă o perspectivă rară asupra vieții denisovanilor, verii dispăruți ai neanderthalienilor și ai oamenilor moderni. Aceste descoperiri arată că vânau diverse animale, de la oi la rinoceri lânoși, în această zonă montană.
AI&ROBOȚI|TURNING POINT

Cui îi e frică de inteligența artificială generală (AGI)? 

De
Cât de aproape sunt jucătorii din industria AI de mult căutata inteligență artificială generală și cum ar transforma aceasta lumea?