Malte Mueller/fStop via Getty Images

Coronavirus Science Report #104: Testele rapide pot da rezultate fals negative

De Mihai Ghiduc 07.01.2022

Unele teste rapide pot da rezultat negativ în perioada în care persoana infectată e infecțioasă. Măștile chirurgicale și FFP2 devin obligatorii, din 8 ianuarie

Iată ce am aflat nou, în ultima săptămână, despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Anumite teste rapide pot da rezultate fals negative, ceea ce înseamnă că persoanele cu simptome trebuie să se izoleze, indiferent de rezultat. Testele de salivă par a fi mai eficiente în a depista varianta Omicron decât cele nazale;
  2. Purtarea măștilor nemedicinale va fi interzisă în România, din 8 ianuarie. Vor fi obligatorii măștile chirugicale sau de tip FFP2;
  3. În Austria, persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson nu mai au certificat verde. În schimb, compania a anunțat că un booster crește la 85% protecția față de spitalizare;
  4. Vaccinarea gravidelor nu afectează în vreun fel evoluția sarcinii, în timp ce boala poate duce la nașteri premature sau chiar pierderea copilului;
  5. O nouă variantă, cu 46 de mutații, a fost depistată în Franța, dar Organizația Mondială a Sănătății spune că nu este una îngrijorătoare.

Probleme cu testele rapide

Persoanele care au simptome similare coronavirusului ar trebui să se izoleze, chiar și dacă au făcut un test rapid și au avut un rezultat negativ. Mai multe dintre testele rapide par a nu funcționa sau dau rezultate prea târziu după infectare. 

Un studiu încă nevalidat prin peer-review,„Discordant SARS-CoV-2 PCR and Rapid Antigen Test Results When Infectious: A December 2021 Occupational Case Series”, medrxiv.org făcut pe 30 de persoane care au fost infectate, cel mai probabil, cu varianta Omicron și care au fost testate atât cu test PCR-RT din salivă, cât și cu teste rapide nazale, a arătat că acestea au fost infecțioase cu câteva zile înainte ca testele rapide să dea rezultate pozitive. Media întârzierii a fost de trei zile, iar unele persoane au transmis virusul altora în perioada în care testele dădeau un rezultat negativ.

Testele cu probleme erau folosite pe scară largă în SUA, Abbott BinaxNow și Quidel QuickVue, însă se poate presupune că și alte teste nazale ar putea avea probleme similare de identificare a virusului. Și Administrația Federală pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA) a avertizat„SARS-CoV-2 Viral Mutations: Impact on COVID-19 Tests”, fda.gov că sensibilitatea testelor antigen la varianta Omicron ar putea fi una mai redusă.

Un alt studiu,„Saliva swabs are the preferred sample for Omicron detection”, medrxiv.org de data aceasta din Africa de Sud, arată că testele rapide bazate pe salivă sunt mai eficiente în depistarea variantei Omicron și ar trebui să fie folosite cu prioritate.

Concluzia specialiștilor este că persoanele care au simptome de COVID-19, în special dacă au avut contacte cu infectați, ar trebui să se izoleze indiferent de rezultatul testului rapid și ar trebui să apeleze la un test PCR-RT.

Măștile nemedicinale, interzise

În contextul începerii valului al cincilea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus noi măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, aplicabile începând cu 8 ianuarie, printre care și interzicerea folosirii măștilor textile.„Este oficial. Masca FFP2 sau de tip medical devine obligatorie în toate spațiile”, stirileprotv.ro  Prin urmare, va deveni obligatorie purtarea măștilor chirugicale sau a celor de tip FFP2 sau superioare, în toate spațiile publice, deschise sau închise. 

Poți urmări mai jos cum evoluează valul al cincilea, față de cele anterioare:

Vaccinarea devine obligatorie în mai multe state

Italia a anunțat că va introduce vaccinarea obligatorie„COVID in Europe: Italy introduces mandatory vaccination for the over 50s”, euronews.com pentru persoanele peste 50 de ani. De asemenea, personalul universităților, poliția și militarii vor trebui să se vaccineze, indiferent de vârstă.

Italia se alătură Austriei, care a anunțat deja că vaccinarea va fi obligatorie de la 1 februarie, Greciei, care va amenda persoanele nevaccinate de peste 60 de ani, după 15 ianuarie, Franței și Ungariei, care cer certificat verde pentru o serie de profesii, Poloniei, care va introduce vaccinarea obligatorie pentru personalul medical, de la 1 martie etc.

O doză de Johnson & Johnson nu mai e suficientă

Din 3 ianuarie, certificatele verzi ale persoanelor care s-au vaccinat cu o doză de Johnson & Johnson nu mai sunt valabile în Austria.„Certificatele verzi bazate pe vaccinul Johnson & Johnson nu mai sunt valabile în Austria”, economica.net 

Și în SUA, Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) recomandă publicului„Stay Up to Date with Your Vaccines”, cdc.gov să fie „la zi” cu vaccinarea. Asta presupune doze suplimentare pentru persoanele imunocompromise și boostere pentru adulți și adolescenți între 12 și 18 ani (la aceștia, doar cu vaccinul Pfizer/BioNTech„​Updates to the Evidence to Recommendation Framework: Pfizer-BioNTech vaccine booster doses in 12–15 year olds”, cdc.gov (PDF)). În cazul Johnson & Johnson, boosterul poate fi administrat la două luni de la doza inițială. 

Conform unor date făcute publice de companie în ultimele zile ale anului trecut,„Johnson & Johnson COVID-19 Vaccine Demonstrates 85 Percent Effectiveness against Hospitalization in South Africa when Omicron was Dominant”, jnj.com vaccinul Johnson & Johnson a arătat o eficacitate de 85% împotriva spitalizărilor provocate de varianta Omicron, în Africa de Sud, pentru persoanele care și-au făcut un booster, la o lună de la administrarea acestuia. Un studiu separat arată că folosirea vaccinului ca booster, după ce vaccinarea inițială a fost făcută cu un vaccin bazat pe ARN mesager, crește de 41 de ori nivelul anticorpilor. 

Vaccinarea nu afectează evoluția sarcinii

Un studiu retrospectiv făcut de CDC în SUA,„Receipt of COVID-19 Vaccine During Pregnancy and Preterm or Small-for-Gestational-Age at Birth — Eight Integrated Health Care Organizations, United States, December 15, 2020–July 22, 2021”, cdc.gov pentru perioada 15 decembrie 2020 – 22 iulie 2021, arată că nu există nicio legătură între vaccinarea anti-COVID-19 și nașteri premature sau nașterea unor copii cu greutate mai mică decât cea normală. Un studiu anterior a arătat același lucru despre riscul de avorturi spontane. Practic, cercetătorii nu au găsit diferențe între datele la femeile vaccinate, față de cele nevaccinate.

Studiul este important, pentru că există dovezi că femeile însărcinate care fac COVID-19 au un risc mai crescut de a dezvolta forme periculoase ale bolii, de a naște prematur și de a pierde sarcina, ceea ce face vaccinul și mai esențial pentru ele.

Varianta B.1.640.2 nu e o problemă

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că monitorizează o nouă variantă a coronavirusului, cu 46 de mutații față de cea originală și care a fost depistată în Franța,„Emergence in Southern France of a new SARS-CoV-2 variant of probably Cameroonian origin harbouring both substitutions N501Y and E484K in the spike protein”, medrxiv.org dar că nu există motive de îngrijorare.

Până acum, varianta, numită B.1.640.2, a fost secvențiată doar de 20 de ori (prima dată în octombrie 2021), și doar o singură dată din decembrie încoace. În perioada asta, Omicron a devenit dominantă în multe țări și a dus la noi recorduri zilnice de cazuri, la nivel mondial.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #103: Al treilea an al pandemiei


Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și încercăm să vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2