Alec Pop/bgblue/Jamie Lawton/Getty Images

Coronavirus Science Report #106: Record de cazuri noi în România

De Mihai Ghiduc 21.01.2022

Un record de 19.649 de cazuri noi a fost înregistrat vineri. Omicron infectează mai multe persoane datorită ocolirii răspunsului imun, nu fiindcă încărcătura virală ar fi mai mare. 

Iată ce am aflat nou, în ultima săptămână, despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. România a depășit de două ori recordul de cazuri de COVID-19, joi și vineri, și s-a apropiat de pragul de 20.000 de cazuri pe zi, care ar putea fi trecut în zilele următoare;
  2. Motivul pentru care varianta Omicron se răspândește mai repede e ocolirea răspunsului imun, nu o încărcătură virală mai ridicată, cum s-a crezut inițial;
  3. Deși Omicron provoacă mai puține cazuri grave și duce la spitalizări de mai scurtă durată, infecția intenționată cu această variantă trebuie evitată, riscurile rămânând ridicate, în special pentru nevaccinați;
  4. O infecție anterioară cu COVID-19 asigură protecție în cazul variantei Delta, arată un studiu al Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA (CDC);
  5. Riscul de reinfecție cu varianta Omicron e de 16 ori mai mare decât cu Delta;
  6. Paxlovid, medicamentul anti-COVID-19 produs de Pfizer, a fost aprobat pentru utilizare la domiciliu în Canada, dar disponibilitatea acestuia rămâne una limitată;
  7. Rezultatele preliminare încă nepublicate ale unui studiu din Israel arată că un al doilea booster (așa numita „a patra doză”) nu modifică eficacitatea vaccinării în fața Omicron.

Record de cazuri în România

Joi, 20 ianuarie, a fost înregistrat un nou record de cazuri noi de COVID-19 în România: 19.105. Acesta a fost depășit din nou vineri, când s-a ajuns la 19.649. Tendința este una de creștere, așa că este așteptată depășirea acestor cifre în săptămâna următoare.

CITEȘTE MAI MULT: INFOGRAFIC | Evoluția COVID-19 în România

Vestea ceva mai bună este că, la fel ca în alte state afectate de Omicron, internările din cauza COVID-19 nu urmează evoluția infectărilor. Asta nu înseamnă că nu cresc, dar nu cu viteza cu care cresc cazurile noi.  Înă internările apar adesea la câteva zile după instalarea bolii, pot dura mai mult și chiar și un procent mai redus al internărilor poate duce în timp la o cifră totală mai ridicată, dacă tendința creșterii numărului de cazuri se păstrează la nivelul actual. 

Omicron e mai bun la infectare pentru că ocolește răspunsul imun

Un studiu publicat în Science„SARS-CoV-2 Omicron variant: Antibody evasion and cryo-EM structure of spike protein–ACE2 complex”, science.org arată că variantele Delta și Omicron ale virusului au o capacitate similară de a se lega de proteina ACE-2, modul prin care SARS-CoV-2 infectează celulele. Însă, spre deosebire de Delta, Omicron are o capacitate mai ridicată de a ocoli anticorpii neutralizanți, ceea ce explică viteza de răspândire mai ridicată și numărul mare de reinfecții și infecții postvaccinare.

Mai mult, două studii aflate încă în faza de preprint​​„Viral dynamics and duration of PCR positivity of the SARS-CoV-2 Omicron variant”, medrxiv.org; „Infectious viral load in unvaccinated and vaccinated patients infected with SARS-CoV-2 WT, Delta and Omicron”, medrxiv.org par a arăta că ipoteza inițială, că Omicron e mai bun la infectare pentru că produce o încărcătură virală mai mare nu se susține, încărcătura virală fiind relativ similară cu a altor variante, iar boala provocată are o durată mai scurtă.   

Omicron: mai puține cazuri grave, dar infectarea intenționată trebuie evitată

O analiză din California,„Clinical outcomes among patients infected with Omicron (B.1.1.529) SARS-CoV-2 variant in southern California”, medrxiv.org care a luat în calcul 52.297 de cazuri cu Omicron și 16.982 de cazuri cu Delta, a arătat că persoanele infectate cu Omicron au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta cazuri severe și că perioada de spitalizare a fost mai scăzută. Studiul nu a trecut încă prin procesul de peer review.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția„WHO/Europe | Health emergencies – The Omicron variant: sorting fact from myth”, euro.who.in însă că persoanele nevaccinate au în continuare riscul cel mai ridicat de a dezvolta forme dificile ale bolii, chiar și în cazul Omicron.

Ideea infectării intenționate cu Omicron pentru a obține imunitate este riscantă, din mai multe motive: faptul că riscul de a face o formă severă e mai scăzut nu înseamnă că e zero, mai ales în cazul persoanelor cu comorbidități; consecințele pe termen lung nu sunt cunoscute încă; riscul de a infecta alte persoane e mai ridicat, mai ales că varianta infectează mai mulți copii, inclusiv din grupele de vârstă care n-au acces la vaccin. Cazul cântăreței cehe care s-a infectat intenționat și a murit „O cântăreață din Cehia a murit de Covid după ce sa îmbolnăvit intenționat pentru a obține certificatul sanitar”, hotnews.ro e doar un exemplu de ce această tactică nu ar trebui încercată.  

Delta: infecția anterioară asigură protecție

În cazul Delta, un studiu„COVID-19 Cases and Hospitalizations by COVID-19 Vaccination Status and Previous COVID-19 Diagnosis”, cdc.gov al Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA (CDC) a arătat că, pentru această variantă, o infecție anterioară cu COVID-19 a fost chiar mai eficientă împotriva infecției decât vaccinarea. Pentru persoanele nevaccinate și fără infecție anterioară riscul de spitalizare și deces a fost semnificativ mai crescut. Datele vin însă prea târziu pentru a mai avea o importanță practică.

Riscul de de reinfecție cu Omicron, de 16 ori mai mare

Specialiștii de la Oficiul Național pentru Statistică din Marea Britanie care au analizat„Coronavirus (COVID-19) Infection Survey, characteristics of people testing positive for COVID-19, UK”, ons.gov.uk riscul de reinfecție cu SARS-CoV-2 spun că, în cazul variantei Omicron, acesta este de 16 ori mai mare decât la varianta Delta. Analiza se bazează pe datele dintre 20 decembrie 2021 și 9 ianuarie 2022, când Omicron a fost varianta dominantă în regat, comparate cu cele dintre 17 mai și 19 decembrie 2021.

Mai mult, ONS a constatat că persoanele care au avut boala și nu s-au vaccinat au avut un risc dublu de reinfecție în toată această perioadă. 

Paxlovid aprobat pentru utilizare la domiciliu

Canada a aprobat utilizarea medicamentului antiviral Paxlovid,„Health Canada authorizes PAXLOVID for patients with mild to moderate COVID-19 at high risk of developing serious disease”, canada.ca produs de Pfizer, pentru tratarea la domiciliu a pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19, un semn că un nou instrument în lupta împotriva coronavirusului ar putea începe să devină disponibil. La nivel european, Paxlovid nu este încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, însă aceasta a permis statelor membre să ia decizii individuale. 

Din păcate, există probleme mari de disponibilitate. Anul trecut, Pfizer promitea că ar putea produce medicamente pentru tratarea a 50 de milioane de oameni în 2022, cifră care a crescut la 120 de milioane după ce s-au făcut eforturi pentru creșterea capacității de producție.„JPM 2022: Pfizer CEO eyes 50% boost to Paxlovid production—and capacity expansions, too”, fiercepharma.com Chiar și așa, pentru primul trimestru al anului este estimată o producție de medicamente suficiente pentru doar 6-7 milioane de persoane. 

A patra doză pare a nu ajuta

Un raport preliminar de la Centrul Medical Sheba din Israel„Fourth Pfizer jab ineffective in blocking Omicron, Israeli study shows”, ft.com arată că personalul medical care a primit o a patra doză a vaccinului anti-COVID-19 a continuat să se infecteze, chiar dacă testele de sânge au arătat o dublare a numărului de anticorpi. Rezultatele preliminare, care n-au fost încă publicate, apar într-un moment în care Israelul a început deja vaccinarea populației cu risc cresc cu un al doilea booster.

Rezultatele, dacă se confirmă, ar putea arăta că o eventuală politică a boosterelor eterne nu funcționează. Între timp, însă, CEO-ul Moderna a declarat„Moderna should have data on Omicron-specific vaccine in March, company CEO says”, cnn.com că rezultatele testelor pentru un vaccin dedicat variantei Omicron ar putea fi disponibile în martie. Adaptarea vaccinurilor la noile variante ar putea schimba din nou modul în care este privită vaccinarea în viitor.

Trebuie spus și că studiile efectuate până acum arată că un prim booster, administrat după vaccinarea inițială, crește protecția față de Omicron, deși – conform unui alt studiu publicat în The Lancet„Breakthrough infections with SARS-CoV-2 omicron despite mRNA vaccine booster dose”, thelancet.com – infecțiile post-vaccinare rămân posibile.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #105: Risc crescut de a pierde copilul pentru femeile nevaccinate și infectate


Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și încercăm să vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2