Anatomic Groove/Guliver/Science Photo Library

Coronavirus Science Report #33: fostele răceli ne-ar putea ajuta în lupta cu COVID-19

De Mihai Ghiduc 08.08.2020, ultima actualizare: 14.08.2020

Cercetătorii confirmă încă o dată că asimptomatici sunt la fel de infecțioși ca bolnavii, celulele T obținute în urma răcelilor obișnuite ar putea ajuta sistemul imun, problemele supraviețuitorilor sunt și de natură psihică

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Un nou studiu confirmă că asimptomaticii au o încărcătură virală similară cu presimtomaticii și cu bolnavii de COVID-19.
  2. Este posibil ca vechile coronovirusuri care provoacă guturai să ne fi dat celulele T necesare pentru a lupta cu boala provocată de SARS-CoV-2.
  3. Copii dintr-o tabără de vară s-au infectat în masă, ceea ce pune din nou în discuție oportunitatea redeschiderii școlilor.
  4. După încheierea bolii, cei care au avut COVID-19 au șanse crescute să dezvolte tulburări psihice, ca anxietatea, depresia sau PTSD.

Asimptomaticii sunt la fel de infecțioși ca bolnavii

Un studiu sud-coreean publicat în JAMA Internal Medicine„Clinical Course and Molecular Viral Shedding Among Patients With SARS-CoV-2 Infection”, jamanetwork.com confirmă încă o dată că persoanele asimptomatice poartă aceeași încărcătură virală în nas, gât și plămâni ca aceia care sunt infectați, peste o perioadă relativ similară de timp. Rezultatul justifică izolarea asimtomaticilor, în cazul în care sunt depistați, dar arată și că este foarte dificil, spre imposibil, să fie oprită răspândirea virusului, în lipsa unui vaccin. 

Studiul este primul care face distincția între asimptomatici, persoane care iau virusul fără a arăta vreodată semne de boală, și presimtomatici, persoane care nu au simptome în momentul depistării infectării, dar acestea apar mai târziu. Cercetarea a fost făcută pe 303 de persoane, în martie. 110 persoane nu aveau simptome la începerea cercetărilor, dintre care 89 (circa 30%) au rămas cu adevărat asimptomatice. Cercetătorii recunosc și că este posibil ca asimptomaticii, fiindcă nu tușesc, să nu transmită virusul la fel de eficient ca bolnavii.

Răceala ar putea ajuta sistemul imunitar să recunoască COVID-19

Un comentariu din Nature„Pre-existing immunity to SARS-CoV-2: the knowns and unknowns”, nature.com (PDF) încearcă să analizeze o serie de studii care arată că persoane care nu au fost expuse vreodată la virusul SARS-CoV-2 au celule T care răspund la prezența virusului. Proporția acestor persoane e estimată chiar la 20-50% din populație,„Targets of T Cell Responses to SARS-CoV-2 Coronavirus in Humans with COVID-19 Disease and Unexposed Individuals”, cell.com pentru că, într-unul dintre studiile analizatem aceste celule au fost depistate în jumătate dintre probe de sânge cercetate. Probleel fusese recoltate între 2015 și 2018, deci înaintea apariției noului coronavirus. 

O explicație ar putea fi că aceste celule T preexistente au apărut în urma infecției cu alte coronavirusuri deja endemice în populația umană, adică cele care dau răceală, dar acest lucru nu a fost demonstrat. Se speculează că existența acestor celule T (în condițiile în care 90% din populație a avut măcar trei dintre cele patru coronavirusuri) ar putea avea un rol în felul în care organismul răspunde la COVID-19, ajutându-i pe cei care au aceste celule să aibă un răspuns imun mai rapid și mai eficient, în felul în care diferite persoane vor răspunde la un eventual vaccin și chiar în diferența de îmbolnăviri cu COVID-19 dintre diverse țări, care ar putea avea legătură cu felul în care au circulat, anterior, coronavirusurile care provoacă răceli obișnuite. Evident, toate aceste ipoteze trebuie studiate înainte de a se ajunge la o concluzie.

Redeschiderea în siguranță a școlilor e o iluzie

Un raport publicat recent de CDC„SARS-CoV-2 Transmission and Infection Among Attendees of an Overnight Camp — Georgia, June 2020”, cdc.gov a analizat modul în care s-a transmis virusul într-o tabără YMCA pentru copii din statul american Georgia, în luna iunie. Deși angajații au fost obligați să poarte măști, nu același lucru s-a întâmplat cu copiii, care au și dormit câte 16-26 într-o cabană. 

Când unul dintre copii din tabără a prezentat simptome de boală, a fost trimis imediat acasă, dar tabăra a fost închisă abia patru zile mai târziu. Ulterior, dintre cele aproape 600 de persoane din tabără, 344 au fost testate și 260 au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2. Din păcate, oficialii au urmărit mai departe doar 136 de copii, dintre care 100 au prezentat simptome, ca febră, dureri de cap și în gât. 

CDC mai spune că raportul infecțiilor a fost mai mare la copii mai mici decât la cei mai în vârstă. Concluzia este că copii de toate vârstele sunt susceptibili la infecția cu SARS-CoV-2 și că pot transmite virusul la fel de bine ca adulții.

În condițiile în care, atunci când Israelul a redeschis școlile s-a observat o creștere rapidă a numărului de infecții,„When Covid Subsided, Israel Reopened its Schools. It Didn’t Go Well.”,  nytimes.com este posibil ca impresia inițială că școlarii sunt mai puțin susceptibili să contracteze coronavirusul să fi fost dată de faptul că școlile s-au închis relativ repede atunci când majoritatea statelor afectate au apelat la măsuri de carantină.

Foști bolnavi de COVID-19 se luptă cu depresia și anxietatea

Mai mult de jumătate dintre cei care au avut COVID-19 au suferit diverse tulburări psihice la o lună după externare, spune un studiu recent„Anxiety and depression in COVID-19 survivors: role of inflammatory and clinical predictors”, sciencedirect.com realizat de experți de la spitalul milanez San Raffaele. Dintre cei 402 pacienți monitorizați, 55% au avut cel puțin o afecțiune psihică, dintre care cele mai des întâlnite au fost anxietatea (42%), depresia (31%) și sindromul stresului post traumatic (28%). În plus, 40% au avut insomnii. Studiul arată că, pentru cei care au avut COVID-19, problemele nu se opresc odată cu vindecarea.

Oarecum surprinzător, durata internării este corelată invers cu apariția afecțiunilor psihice. O explicație ar fi că pacienții care au stat mai mult timp în spital simt că le-a trecut glonțul pe la ureche și vindecare le îmbunătățește starea mentală.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2