Laura Lezza/Getty Images

Coronavirus Science Report #60: Vaccinul Pfizer previne infecțiile asimptomatice și poate fi ținut la frigider

De Mihai Ghiduc 26.02.2021

Condițiile de transport se relaxează, o veste bună pentru accelerarea vaccinării. Însă AstraZeneca ar putea să nu vină în cantități suficiente, iar Johnson & Johnson ar putea apărea abia în mai.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Vaccinul Pfizer/BioNTech poate fi ținut în frigider, la temperaturi între -25°C și -15°C timp de două săptămâni;
  2. Același vaccin previne infecțiile asimptomatice, conform unui studiu englez, iar datele colectate de Israel după începerea vaccinării arată că eficacitatea din studiile clinice se păstrează și în lumea reală;
  3. Sindromul inflamator multisistem care apare după infecția cu COVID-19 e dezvoltat mai ales de copii de 6-12 ani;
  4. Vaccinul Johnson & Johnson urmează să fie aprobat astăzi în SUA, dar probabil va fi disponibil în cantități mai serioase după luna aprilie;
  5. Un studiu britanic susține că eficacitatea vaccinului AstraZeneca crește dacă doza booster a fost administrată mai târziu;
  6. Regdanvimab, un anticorp monoclonal dezvoltat în Coreea de Sud, este al treilea medicament de acest tip analizat pentru autorizare de urgență în Europa.
  7. Medicamentul bazat pe anticorpi monoclonali de la Regeneron au fost aprobat în UE, pentru pacienții cu risc crescut care nu necesită oxigen suplimentar.

Vaccinul Pfizer poate fi păstrat la frigider

Noi date obținute de Pfizer și BioNTech„Pfizer and BioNTech Submit COVID-19 Vaccine Stability Data at Standard Freezer Temperature to the US FDA, pfizer.com arată că vaccinul poate fi păstrat la temperaturi între -25°C și -15°C, care pot fi obținute într-un frigider obișnuit, vreme de două săptămâni. În aceste condiții, pe 25 februarie, FDA-ul american a aprobat„Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Allows More Flexible Storage, Transportation Conditions for Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine”, fda.gov noile condiții de transport și depozitare a vaccinului, mai relaxate decât cele precedente. 

Nu este prea clar dacă Pfizer a trimis aceste date și Agenției Europene a Medicamentului, dar este de așteptat ca această modificare a condițiilor să se întâmple în perioada următoare și la noi. Vestea înseamnă că vaccinul va fi mai ușor de administrat și distribut, păstrarea temperaturilor de –80°C nemaifiind necesară.

Vaccinul Pfizer previne infecțiile cu coronavirus

Un studiu care n-a fost încă peer reviewed„Effectiveness of BNT162b2 mRNA Vaccine Against Infection and COVID-19 Vaccine Coverage in Healthcare Workers in England, Multicentre Prospective Cohort Study (the SIREN Study)”, papers.ssrn.com a analizat 23.000 de lucrători din domeniul sanitar din Marea Britanie care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech pentru a vedea cât de eficient e acesta în prevenirea transmiterii bolii. Voluntarii au fost testați constant, indiferent dacă aveau sau nu simptome. 

Conform datelor obținute, la trei săptămâni de la prima doză vaccinul a avut o eficacitate de 70% în prevenirea infecțiilor (fie ele simptomatice sau asimptomatice), iar aceasta crește la 85% la scurt timp după administrarea celei de-a doua doze. 

Un alt studiu,„Real-world effectiveness of COVID-19 vaccine – research by Clalit Research Institute”, eurekalert.org efectuat în Israel pe persoanele deja vaccinate de Institutul de Cercetare Clalit, în colaborare cu cercetători de la Harvard, confirmă cifrele din studiile clinice. 

Cercetarea arată că riscul de a dezvolta o formă simptomatică de COVID-19 scade cu 94% la șapte zile după a doua doză (92% pentru o formă severă). După o singură doză, riscul de a face COVID-19 scade cu 57%. Scăderea mortalității este și ea semnificativă.

Sindromul inflamator multisistem e dezvoltat mai ales de copii de 6-12 ani

Un nou studiu publicat în JAMA,„Characteristics and Outcomes of US Children and Adolescents With MIS-C Compared With Severe Acute COVID-19”, jamanetwork.com care a analizat 1.116 copii care au avut fie COVID-19 ce necesită spitalizare, fie sindromul inflamator multisistem provocat de coronavirus la copii (numit MIS-C), arată că cel din urmă apare cel mai adesea la copii între 6 și 12 ani, în timp ce copiii mai mici sau mai mari dezvoltă mai degrabă COVID-19 obișnuit. MIS-C apare la săptămâni după ce copiii se îmbolnăvesc cu forme ușoare de COVID-19.

Studiul a descoperit și că mai afectați sunt copii de culoare sau hispanici, dar nu e clar dacă datele nu au legătură cu faptul că aceștia au fost mai expuși la coronavirus, din cauza condițiilor socio-economice.

Vaccinul Johnson & Johnson, rezultate mai bune la evaluarea FDA

Văzut de mulți ca o soluție la actuala criză a vaccinurilor, dată de cererea mult prea mare și capacitatea limitată de producție a celor de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca, vaccinul de la Johnson & Johnson este pe cale să fie aprobat atât în SUA, cât și în Europa. 

Pentru americani, acest vaccin ar fi al treilea – FDA nu a luat în calcul vaccinul AstraZeneca, așteptând rezultatele unui studiu de faza a III-a ce se desfășoară peste Ocean. Pentru europeni, ar fi al patrulea, iar aprobarea ar fi o veste bună, în condițiile în care se pare că AstraZeneca va putea livra„AstraZeneca to miss second-quarter EU vaccine supply target by half – EU official”, reuters.com doar jumătate din numărul de doze contractate în al doilea trimestru al anului.

Vaccinul, care folosește un adenovirus (Ad26) pentru a introduce proteina S a coronavirusului în organism și a crea un răspuns imun, se administrează într-o singură doză și poate fi păstrat la temperaturile unui frigider obișnuit, ceea ce ar rezolva multe dintre problemele create de vaccinurile mRNA.

Evaluarea FDA arată că cifrele de eficacitate ale vaccinului s-au îmbunătățit, după reanalizarea datelor,„Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee February 26, 2021 Meeting Briefing Document- FDA”, fda.gov (PDF) cel puțin în ceea ce privește varianta sud-africană a virusului. Aceasta a fost evaluată la 62% (față de 57%, cât a anunțat compania inițial). Eficacitatea testului de faza a III-a efectuat pe teritoriul american a rămas neschimbată: 72%. Protecția față de dezvoltarea unor forme severe a bolii a fost de 86% (în SUA) și 82% (în Africa de Sud). Eficacitatea generală a vaccinului a fost estimată la 66,1% după 28 de zile de la administrare.

Se așteaptă ca aprobarea acestuia în SUA să fie dată astăzi. În Europa, aprobarea Agenției Europene a Medicamentului ar putea veni la mijlocul lui martie. Însă nu e foarte clar cât de repede ar putea ajunge acesta în centrele de vaccinare. Într-o declarație dată în fața Congresului american„Statement of Dr. Richard Nettles, MD Vice President of US Medical Affairs, Janssen Infectious Diseases and Vaccines Johnson”, docs.house.gov (PDF) firma spune că ar putea vaccina 20 de milioane de americani în martie și că va atinge ținta promisă de 100 de milioane de doze în prima jumătate a anului. 

Însă, într-un interviu pentru podcastul Science Friday,„Fauci Says Most US Adults Likely To Be Vaccinated By Late Summer”, sciencefriday.com Anthony Fauci, coordonatorul campaniei anti-COVID-19, spune că situația nu e atât de roz: „Speram să primim o mare parte dintre doze în aprilie, dar acest lucru nu se va întâmpla. Probabil vor fi câteva doze luna asta, mai puțin de 20 de milioane în următoare și abia apoi vor începe să crească.”  Ceea ce înseamnă că vaccinarea generalizată ar putea începe abia în luna mai, nu în aprilie, cum își dorea acesta. 

În condițiile în care aprobarea vaccinului în Uniunea Europeană se va întâmpla cu două săptămâni mai târziu, este foarte probabil ca și aici să se întâmple același lucru. UE a contractat 200 de milioane de doze ale acestui vaccin, cu o opțiune pentru alte 200 de milioane.

CITEȘTE ȘI: La ce vaccin anti-COVID-19 au acces românii?

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca crește dacă a doua doză e întârziată

Conform unei analize a studiilor clinice publicată în Nature„Single-dose administration and the influence of the timing of the booster dose on immunogenicity and efficacy of ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) vaccine: a pooled analysis of four randomised trials”, thelancet.com administrarea mai târzie a celei de-a doua doze a vaccinului duce la o creștere a eficacității. Cercetătorii spun că eficiența ar fi de 55% dacă a doua doză e administrată la mai puțin de șase săptămâni după prima și de 81% dacă e administrată la mai mult de 12 săptămâni. Este un efect care a mai fost observat, de-a lungul timpului, și la vaccinuri pentru alte boli. În primele 90 de zile de la vaccinare, eficacitatea unei singure doze ar fi de 76%.

Cercetarea folosește date suplimentare colectate în luna următoare primelor rezultate preliminare, însă suferă de faptul că este o analiză post-factum a unor date dintr-un studiu care a fost conceput pentru a analiza alte lucruri. Cifrele publicate sprijină decizia guvernului englez de a se concentra pe administrarea unei singure doze, amânând-o pe a doua cât de mult posibil.

Regdanvimab, un nou tratament analizat în Europa

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat„EMA starts rolling review of Celltrion antibody regdanvimab for COVID-19”, ema.europa.eu că analizează pentru autorizare de urgență regdanvimab (CT-P59), un anticorp monoclonal dezvoltat de compania sud-coreeană Celltrion. Este vorba de o recenzie continuă (rolling review), care va fi actualizată pe măsură ce noi date din studiile clinice vor deveni disponibile. 

Este cel de-al treilea medicament bazat pe anticorpi monoclonali, un tratament ce dă rezultate bune dacă este administrat la începutul infecției, analizat de EMA după cele de la Eli Lilly și Regeneron.

CITEȘTE ȘI: Ce sunt anticorpii monoclonali și ce perspective au ca tratament pentru COVID-19?

Anticorpii monoclonali de Regeneron au fost aprobați în UE

Combinația de doi anticorpi de la Regeneron, casirivimab și imdevimab, a fost aprobată pentru utilizare de urgență în Uniunea Europeană, a anunțat vineri Agenția Europeană a Medicamentului.„EMA issues advice on use of REGN-COV2 antibody combination (casirivimab / imdevimab)”, ema.europa.eu Medicamentul poate fi administrat intravenos pacienților cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #59: Voluntari sănătoși, infectați pentru a testa tratamente și vaccinuri



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2