Coronavirus Science Report #68: Cheagurile de sânge, efect secundar foarte rar al vaccinului Jannsen11 min read

De Adriana Moscu 23.04.2021

Producătorii vaccinului Johnson & Johnson ar trebui să treacă pe prospect, la efecte secundare, apariția unor cheaguri de sânge foarte rare. Femeile însărcinate se pot imuniza cu Pfizer și AstraZeneca. Cât timp și în ce situații vom mai purta mască? Savanții vin cu niște concluzii. 

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Agenția Americană a Medicamentului a concluzionat recent: cheagurile de sânge ar trebui adăugate la efectele secundare foarte rare ale vaccinului Johnson & Johnson. EMA a subliniat că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile, la fel ca și la AstraZeneca;
  2. Vaccinurile anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech și Moderna nu prezintă riscuri serioase pentru femeile însărcinate. De asemenea, nu există dovezi că vaccinurile ar afecta femeile care încearcă să rămână gravide, care au născut recent sau care alăptează;
  3. O singură doză a vaccinului Pfizer/BioNTech sau Oxford/AstraZeneca reduce cu 65% riscul de infectare cu COVID-19 și asigură protecție atât persoanelor în vârstă sau vulnerabile cât și celor tineri și sănătoși;
  4. Pe măsură ce campania de vaccinare la nivel global evoluează, purtarea măștii de protecție în aer liber nu ar trebui să mai fie obligatorie, atunci când oamenii păstrează distanța. Concluzia aparține oamenilor de știință de la Institutul de Științe Atmosferice și Climă din Lecce, Italia.

Cazuri foarte rare de cheagurile de sânge pot fi adăugate în prospectul vaccinului Janssen

O „posibilă legătură” între vaccinul cu doză unică produs de compania Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge apărute după imunizare la persoane cu nivel scăzut al trombocitelor este reală, a anunțat Agenția Europeană a Medicamentului într-un comunicat din 20 aprilie.„COVID-19 Vaccine Janssen: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets”, ema.europa.eu În continuare, EMA reiterează ferm că raportul beneficiu-risc al acestui vaccin rămâne pozitiv.

Ca să ajungă la această concluzie, EMA a analizat opt rapoarte din Statele Unite cu privire la cazuri de apariție a unor cheaguri de sânge neobișnuite, dintre care unul a fost fatal. Toate aceste cazuri rare de coagulare a sângelui s-au produs la persoanele cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei. 

Lucrătorii din domeniul sănătății și cei care au primit vaccinul ar trebui să fie conștienți de potențialele simptome ale acestor cheaguri de sânge rare, care includ dificultăți de respirație, dureri în piept, umflături ale picioarelor, dureri abdominale, cefalee, vedere încețoșată sau pete mici de sânge sub piele.

Compania Johnson & Johnson a livrat 60.000 de doze de vaccin către România săptămâna trecută. Ele sunt deocamdată stocate în depozit, după ce gigantul farmaceutic a anunțat suspendarea distribuirii acestui ser în Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI: Mai poate Europa să-și salveze sezonul estival?

Femeile însărcinate se pot vaccina fără risc cu Pfizer/BioNTech și Moderna

Vaccinurile Pfizer și Moderna nu prezintă riscuri pentru femeile însărcinate, și nici pentru făt, arată mai multe studii publicate în ultima perioadă.

Unul dintre ele, publicat în New England Journal of Medicine,„Audio Interview: Covid-19 Vaccines and Pregnancy — A Conversation with CDC Director Rochelle Walensky”, nejm.org își bazează concluziile pe un grup de 90.000 de femei însărcinate, cărora li s-au inoculat vaccinurile. Nu a fost sesizat niciun risc generat de vaccin sarcinii sau mamei, a anunțat Comisia pentru Vaccinare și Imunizare din Marea Britanie. 

În timp ce cazurile severe de COVID-19 sunt mai puțin frecvente la femeile însărcinate, persoanele care au simptome în urma infecției sunt de două, până la trei ori mai predispuse  să nască prematur.Covid-19: Pregnant women should be offered Pfizer or Moderna vaccine, says UK advisory committee”, bmj.com 

Vârsta este în continuare cel mai mare factor de risc pentru formele severe, așa că se recomandă ca femeile gravide să fie vaccinate cu prioritate, în funcție de categoria de care aparțin.

O singură doză a vaccinului Pfizer sau AstraZeneca reduce rata infecției

Un studiul citat de BBC,„One Covid vaccine cuts infection rate in all age groups”, bbc.com care a fost realizat pe un eșantion de 350.000 de persoane, este primul care arată impactul vaccinăriiasupra apariției unor noi cazuri de infectare.

Rezultatele publicate de Universitatea Oxford și Institutul Național de Statistică din Marea BritanieInformații amănunțite, aici: „One dose of Pfizer or Oxford jab reduces Covid infection rate by 65% – study”, theguardian.com au demonstrat că la 21 de zile de la prima doză – perioada necesară pentru ca organismul să dezvolte anticorpi – numărul cazurilor noi a scăzut cu 65%.

O a doua doză de Pfizer întărește protecția și reduce rata infecțiilor cu 90% pentru cazurile simpotmatice și cu 70% pentru asimtomatici. Studiul nu a evaluat impactul celei de-a doua doze a vaccinului AstraZeneca, pe motiv că aceasta este administrată la trei luni distanță și sunt prea puține persoane vaccinate.

Cu mască sau fără mască? Depinde de situație

Tot mai multe studiiAnalizate, pe larg, de New York Times, „Do We Still Need to Keep Wearing Masks Outdoors?”, nytimes.com arată că transmiterea virusului este mult mai puțin probabilă în aer liber, iar riscul scade tot mai mult, pe măsură ce vaccinarea populației la nivel global se extinde. 

În cazul întâlnirile scurte cu persoane care nu poartă mască, particulele virale se dispersează rapid în aer, iar riscul de inhalare a virusului aerosolizat este neglijabil, arată experții. 

Cercetători italieni, de exemplu, au efectuat un  experiment„On the concentration of SARS-CoV-2 in outdoor air and the interaction with pre-existing atmospheric particles”, ncbi.nlm.nih.gov pentru a testa riscul de transmitere a virusului și timpul necesar ca o persoană să se infecteze în aer liber, în regiunea Milano. Ei au presupus un scenariu în care 10% din populație este infectată cu coronavirus, iar calculele au arătat că, dacă o persoană evită mulțimile, ar dura în medie 32 de zile de expunere continuă pentru a lua virusul. 

Specialiștii avertizează populația să aibă în vedere rata de infectare din comunitatea fiecăruia, dacă numărul cazurilor crește, riscul de a întâlni o persoană infectată crește.

EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #67: Budesonida, un nou steroid eficient în tratarea COVID-19



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2