Foto: Getty Images

Coronavirus Science Report #72: „Pașaportul Covid” a fost aprobat în Uniunea Europeană15 min read

De Adriana Moscu 21.05.2021, ultima actualizare: 26.05.2021

S-a ajuns la un acord pentru a introduce un permis de călătorie la nivel european pentru sezonul estival, de la 1 iulie. Vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva tuturor tulpinilor, asigură OMS. 

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la certificatul sanitar european COVID-19. Scopul său este de a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus;
  2. Vaccinurile disponibile şi aprobate împotriva coronavirusului sunt, până în prezent, eficiente împotriva tuturor variantelor virusului, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii;
  3. Un studiu spaniol a descoperit că administrarea unei doze a vaccinului dezvoltat de Pfizer după o primă doză AstraZeneca este sigură și are rezultate foarte bune;
  4. Colchicina, un medicament despre care inițial s-a crezut că ar putea ameliora simptomele COVID-19, nu este eficientă în cazul pacienţilor spitalizaţi, conchide un studiu amplu; 
  5. Cadou de 1 iunie: România pregătește un maraton al vaccinării pentru copiii cu vârste între 16-18 ani în zilele de 31 mai – 1 iunie. Dacă până atunci vaccinul Pfizer va fi autorizat de către EMA și pentru cei de 12-15 ani, vor fi și ei prinși în plan, spune Valeriu Gheorghiță;
  6. Purtarea măștii este influențată, la nivel global, de obiceiurile culturale din societate. Cele cu un nivel ridicat de colectivism tind să încurajeze portul măștii în timpul pandemiei, se arată într-o nouă cercetare. 

„Certificatul verde digital european” ar putea relansa turismul

Parlamentul European a aprobat utilizarea certificatului verde digital european, care atestă că purtătorul a fost vaccinat, a fost testat negativ recent sau a avut COVID-19. Certificatul, conceput pentru a facilita libera circulație pentru muncă și turism în interiorul întregului bloc european,„Deal reached to introduce an EU-wide COVID travel pass”, euronews.com va include informații despre vaccinare, teste și recuperarea de pe urma bolii. 

Cetățenii Uniunii Europene vor putea obține permisul dacă au bifat cel puțin unul dintre cele trei criterii.

Cei care au făcut doar prima doză de vaccin vor putea aplica, de asemenea, pentru obținerea permisului.. Cetățenii UE cu reședința în afara teritoriului european vor putea beneficia de acest certificat dacă au primit unul dintre cele patru vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), adică cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie, și va avea o valabilitate de 12 luni, dar nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat un document de călătorie, ci îi va scuti pe purtători de eventuale măsuri suplimentare de carantină și izolare.

Toate vaccinurile sunt sigure și eficace

Vaccinurile aprobate disponibile în lume protejează împotriva tuturor variantelor de COVID-19 care au apărut până acum, susține Hans Kluge, șeful OMS Europa.„Current COVID vaccines appear protective against variants, WHO Europe says”, reuters.com 

Totuși, chiar dacă numărul de cazuri săptămânale din Europa au scăzut de la 1,7 milioane la mijlocul lunii aprilie la doar 685 de mii de cazuri noi săptămâna trecută (adică o scădere de 60% într-o lună), Kluge îndeamnă autoritățile sanitare să rămână vigilente, pentru că mobilitatea crescută, interacțiunile fizice și adunările din lunile viitoare pot duce la o răspândire mai puternică a variantei indiene în Europa. 

CITEȘTE ȘI: Tulpină nouă, alegeri, sărbători? Cum a fost învinsă India de coronavirus

De altfel, varianta indiană continuă să îngrijoreze, chiar dacă nu sunt dovezi că ar fi mai infecțioasă decât altele. Ea fost depistată în cel puțin 26 de țări din cele 53 din regiunea europeană a OMS. Șeful OMS recomandă prudență și evitarea sau amânarea călătoriilor internaționale, dacă nu sunt neapărat necesare, cel puțin încă o perioadă de timp, până când situația la nivel global va da semne că se redresează. 

O doză de Pfizer după una de AstraZeneca este sigură și eficientă

Administrarea unei doze a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer după o primă doză a vaccinului AstraZeneca este sigură și eficientă, se arată într-un studiu spaniol, denumit CombiVacS,realizat de Institutul de Sănătate Carlos al III-lea al Spaniei. 

Cercetătorii au concluzionat că răspunsul imunitar în rândul persoanelor care au primit o a doua doză Pfizer a fost de 30-40 de ori mai mare decât într-un grup de control care a primit doar prima doză AstraZeneca.

CITEȘTE ȘI: Creșterea și descreșterea vaccinului AstraZeneca

La studiu au participat 600 de voluntari, iar simptomele secundare au fost rare, ușoare și au inclus durere la locul injecției sau stare generală de rău. Acestea au apărut între 24 și 48 de ore de la vaccinare și au dispărut după trei zile. Nu a fost raportat niciun caz de spitalizare.

Studiul a fost pregătit în timp record de spanioli, pentru a evalua dacă este utilă administrarea unei a doua doze a vaccinului Pfizer persoanelor care au primit o primă doză din AstraZeneca. Spania îl folosește doar la cei cu vârsta de peste 60 de ani, ca urmare a îngrijorărilor legate de coagularea sângelui la persoanele mai tinere. 

Colchicina nu ajută bolnavii de COVID-19 spitalizaţi

Colchicina, un medicament în care oamenii de știință își puseseră speranțe la începutul anului, nu este eficientă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19, arată studiul RECOVERY,„Colchicine in patients admitted to hospital with COVID-19 (RECOVERY): a randomised, controlled, open-label, platform trial”, medrxiv.org realizat în Marea Britanie, același studiu care a descoperit dexametazona. 

Utilizarea colchicinei nu este asociată cu o reducere a mortalităţii, a duratei şederii în spital sau a riscului de a fi pus sub ventilaţie mecanică, concluzionează studiul la care au participat 11.000 de pacienți. 

La sfârşitul lunii ianuarie, cercetătorii de la Institutul de cardiologie din Montreal au dat asigurări că acest medicament antiinflamator utilizat în mod obișnuit împotriva gutei ar putea reduce semnificativ complicaţiile şi mortalitatea la pacienţii cu COVID-19.

Studiul lor preliminar, numit Colcorona,„Efficacy of Colchicine in Non-Hospitalized Patients with COVID-19”, medrxiv.org a implicat pacienţi infectați cu SARS-CoV-2, însă care nu erau încă spitalizaţi. 

Maraton de vaccinare dedicat copiilor

Toată lumea așteaptă ca EMA să dea undă verde vaccinării anti-COVID și pentru copiii cu vârste între 12-14 ani, dar până atunci, cei care au între 16-18 ani pot participa pe 31 mai și 1 iunie la un maraton național de vaccinare, după modelul celor dedicate adulților. Va fi folosit vaccinul Pfizer, singurul aprobat pentru cei sub 18 ani.

Cei cu vârste sub 18 ani vor trebui însoțiți de părinți, iar dacă până la acel moment se va oficializa și autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani, autoritățile îi invită și pe aceștia la eveniment, împreună cu aparținătorii adulți.

Maratonul destinat copiilor va funcționa neîntrerupt cel puțin 24 de ore, pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri să se poată prezenta în centrele de vaccinare, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. 

Tot el a subliniat că sunt deja judeţe unde se are în vedere organizarea activităţilor de vaccinare în anumite unităţi de învăţământ.

Purtarea măștii: colectivism vs. individualism

În întreaga lume, procentul de oameni care au purtat măști în timpul pandemiei de COVID-19 a variat enorm. Un nou studiu„Study: Culture Influences Mask Wearing”, scienmag.com condus de profesorii de la Massachusetts Institute of Technology a constatat că în societățile unde spiritul civic este puternic, utilizarea măștii este mult mai probabilă. 

Cu alte cuvinte, în culturile care acordă prioritate nevoilor unui grup față de cele individuale, adică în societățile colectiviste, precum Thailanda sau Coreea de Sud, prezența măștii de protecție a fost mult mai des întâlnită față de țări ca SUA, Marea Britanie sau Africa de Sud, unde binele propriu l-a surclasat pe cel colectiv și, astfel, numărul infecțiilor a fost ridicat. Pe lângă acesta, și alți factori contează, precum orientarea politică (în SUA, democrații acceptă mai ușor masca față de republicani), politicile de stat sau severitatea focarelor COVID-19.

Oamenii consideră purtarea măștilor nu numai o responsabilitate sau o datorie, ci și un simbol al solidarității – acela că sunt împreună și luptă împreună împotriva acestei pandemii, concluzionează studiul. 

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #71: Mai avem cum să atingem imunitatea colectivă?



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2