Nanoclustering/Science Photo Library/Getty Images

Coronavirus Science Report #85: Noi anticorpii monoclonali eficienți împotriva COVID-1912 min read

De Mihai Ghiduc 21.08.2021

Un nou cocktail de la AstraZeneca are rezultate bune în studiile clinice. Studii recente arată că varianta Delta ocolește răspunsul imun.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Un nou cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca are rezultate bune în prevenția COVID-19, conform companiei. Între timp, medicamentul dezvoltat de Regeneron a fost aprobat în Marea Britanie;
  2. O serie de studii din SUA și Marea Britanie arată că varianta Delta a coronavirusului ocolește mai ușor răspunsul imun în cazul persoanelor vaccinate;
  3. Conform unui studiu Medlife, nivelul anticorpilor rămâne ridicat la șase luni de la vaccinare;
  4. Elveția a intrat în zona galbenă.

Un nou cocktail de anticorpi previne COVID-19

AstraZeneca a anunțat„AZD7442 PROVENT Phase III prophylaxis trial met primary endpoint in preventing COVID-19”, astrazeneca.com că un cocktail de anticorpi monoclonali creat de companie reduce cu 77% riscul de a dezvolta forme simptomatice de COVID-19. Compania, care a studiat medicamentul AZD7442 într-un studiu de faza a III-a numit PROVENT, va aplica pentru autorizarea folosirii acestui medicament în prevenția COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Ce sunt anticorpii monoclonali și ce perspective au ca tratament pentru COVID-19?

AZD7442 este un cocktail de doi anticorpi rezistenți în timp. Studiul a fost efectuat pe 5.197 de voluntari care nu erau infectați cu SARS-CoV-2 și care au primit fie medicamentul, fie un placebo, în proporție de 2 la 1. Dintre aceștia, 7% aveau comorbidități. S-au înregistrat 25 de cazuri simptomatice de COVID-19. Nicio persoană tratată cu noul medicament n-a dezvoltat o formă gravă a bolii, în timp ce trei dintre cei care au fost primit un placebo au fost spitalizați. Doi dintre aceștia au murit.  

​​Ronapreve, aprobat în Marea Britanie

Între timp, Marea Britanie a aprobat folosirea ​​Ronapreve,UK approves Regeneron/Roche antibody cocktail for COVID-19”, reuters.com un cocktail de anticorpi produs de Regeneron/Roche pentru prevenția COVID-19, în special la persoanele care au un răspuns imun slab la vaccinuri din cauza unor comorbidități.

Ronapreve este denumirea comercială a cocktailului de doi anticorpi dezvoltat de Regeneron, care a fost folosit, printre altele, și pentru tratarea președintelui american Trump atunci când acesta s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Agenția Europeană a Medicamentului evaluează acest cocktail în vederea aprobării,„EMA starts rolling review of REGN-COV2 antibody combination (casirivimab / imdevimab)”, ema.europa.eu într-un proces de recenzie continuă început în februarie.

Eficacitatea vaccinurilor, mai scăzută față de varianta Delta

O serie de studii din Marea Britanie și SUA sugerează că administrarea unei a treia doze a vaccinului ar putea fi necesară, pentru că eficacitatea vaccinurilor în prezența variantei Delta a coronavirusului este mai scăzută.

CITEȘTE ȘI: (Aproape) totul despre Delta

Studiul britanic a fost efectuat de Oxford

Un studiu efectuat de Universitatea Oxford,„Impact of Delta on viral burden and vaccine effectiveness against new SARS-CoV-2 infections in the UK”, ndm.ox.ac.uk (PDF) care nu a fost încă validat independent, arată că vaccinul Pfizer/BioNTech este mai eficient decât cel de la AstraZeneca în combaterea variantei Delta a coronavirusului, dacă că această eficacitatea scade în timp. 

Cercetătorii au analizat probe de la peste 700.000 de pacienți britanici, prelevate în perioada decembrie 2020-august 2021, adică un moment în care în Marea Britanie au fost dominante variantele Alpha și, din luna mai, Delta.

Conform studiilor, eficacitatea Pfizer este de 90% la o lună de la vaccinare, 85% la două luni și 78% la trei luni. Eficacitatea AstraZeneca scade mai încet, de la 67%, la 65% și apoi la 61%. Cercetătorii au estimat că la patru-cinci luni de la vaccinare nivelul protecției devine similar.

CDC a analizat eficacitatea vaccinurilor mRNA

Conform unei serii de trei studii prezentate în această săptămână de Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA (CDC), eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 scade în prezența variantei Delta a coronavirusului. Statele Unite au folosit pentru imunizarea populației vaccinurile Pfizer/BioNtech și Moderna. Ambele folosesc un ARN mesager pentru a stimula răspunsul imun al organismului.

Unul dintre studii„Effectiveness of Pfizer-BioNTech and Moderna Vaccines in Preventing SARS-CoV-2 Infection Among Nursing Home Residents Before and During Widespread Circulation of the SARS-CoV-2 B.1.617.2 (Delta) Variant – National Healthcare Safety Network, March 1-August 1, 2021”, cdc.gov a analizat pacienții din 4.000 de aziluri, între 1 martie și 9 mai, și pe cei din 15.000 de aziluri, între 21 iunie și 1 august, perioadă în care varianta Delta devenise dominantă în SUA. Eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infecțiilor cu COVID-19 a scăzut de la 75% la 53% în această perioadă.

Un al doilea studiu„New COVID-19 Cases and Hospitalizations Among Adults, by Vaccination Status — New York, May 3–July 25, 2021” cdc.gov a evaluat situația din New York, între 3 mai și 25 iulie, când varianta Delta reprezenta 80% din cazurile noi de COVID-19. Eficacitatea în prevenirea infecțiilor la adulți a scăzut de la 91,7% la 79,8%, însă a rămas la un nivel ridicat constant în ceea privește prevenirea internărilor. În această perioadă, s-au înregistrat 9.675 de infecții postvaccinare (20% din total) și 1.271 de internări, ceea ce reprezintă 15% din totalul pacienților care au ajuns la spital. 

Un al treilea studiu,„Sustained Effectiveness of Pfizer-BioNTech and Moderna Vaccines Against COVID-19 Associated Hospitalizations Among Adults – United States, March–July 2021”, cdc.gov realizat în perioada martie-iunie 2021, arată că eficacitatea vaccinurilor în prevenirea spitalizărilor este de 90%, dar că aceasta este mai scăzută la persoanele imunocompromise. 

CDC ar putea folosi aceste date pentru a aproba administrarea unei a treia doze a vaccinului, începând cu această toamnă. A fost făcut deja acest lucru pentru persoanele imunocompromise, în special pentru cele care au suferit o operație de transplant.

La șase luni de la vaccinare, nivelul anticorpilor rămâne ridicat

Conform unui studiu făcut de Medlife în România,„Studiu MedLife: Eficiența vaccinului împotriva COVID-19 rămâne ridicată la 6 luni după rapel, chiar dacă nivelul anticorpilor scade”, hotnews.ro la șase luni de la vaccinare, 82% dintre persoanele care au fost vaccinate cu Pfizer păstrează un nivel al anticorpilor de până la 19 ori mai mare decât pragul de referință de 80 AU/ml. 

Studiul a fost efectuat pe 676 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu dintre personalul medical și auxiliar la companiei. Doar trei dintre acestea n-au prezentat anticorpi la șase luni de la vaccinare. 

Persoanele care s-au vaccinat, dar au trecut și prin boală, au un nivel mai ridicat al anticorpilor față de cei care n-a făcut boala. Doar 4% prezintă un nivel scăzut, la șase luni de la vaccinare.

Ce trebuie să știi la intrarea în țară?

A fost aprobată noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, valabilă din 22 august. 

Printre modificări, Elveția, Liechtenstein și ​​Macedonia de Nord au intrat acum în zona galbenă, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #84: Ivermectina nu funcționează împotriva COVID-19Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2