Iryna Veklich/Getty Images

Cum să petreci Sărbătorile în siguranță (în pandemie)

De Adriana Moscu 14.12.2020

Cel mai eficient mod de a prelungi această pandemie este să ieși afară. Dacă totuși să petreci Sărbătorile acasă nu e o opțiune, află cum să te reunești cu familia în siguranță. 

Situația nu e roz. Și nici albă, deși suntem în preajma Crăciunului. O confirmă Institutul Național de Statistică printr-un comunicat recent, care arată că numărul total al deceselor – indiferent de cauze – a crescut rapid în luna octombrie a acestui an, fiind cu peste 27% mai mare decât media ultimilor nouă ani (2011-2019). „Mişcarea naturală a populaţiei în luna octombrie 2020, sub spectrul crizei sanitare”: insse.rom (PDF)

Așadar, se întrevede o perspectivă destul de sumbră asupra sfârșitului de an, într-un context în care „oboseala de pandemie”Mai multe despre recomandările OMS către Guvernele lumii în încercarea de a revigora sprijinul public în lupta împotriva COVID-19, aici: „Pandemic fatigue”:apps.who.int (PDF) își face tot mai simțită prezența. Iar termenul nu are neapărat legătură cu o extenuare, fizică, ci cu tendința naturală de-a lăsa garda jos atunci când te afli într-o stare continuă și prelungită de alertă și incertitudine. Nimic mai periculos, pe măsură ce coronavirusul se transmite pe cale comunitară. 

Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să petreci Revelionul în pijamale, dar, dacă se poate, nu la terapie intensivă (unde, apropo, s-ar putea să nu mai prinzi loc, pentru că spitalele sunt sufocate și funcționează la capacitate maximă), ci acasă la tine, alături de persoanele cu care locuiești.

CITEȘTE ȘI: Evoluția COVID-19 în România

Practic, din momentul în care ieși din propria locuință, șansele de a contacta virusul cresc exponențial, în funcție de numărul de oameni cu care te întâlnești și ai interacționezi. 

Varianta ideală este să rămâi pe loc și să te întâlnești virtual cu restul rudelor sau al prietenilor. 

Orice ai alege, încearcă să ții cont de câteva reguli de prevenție care îți pot salva viața ție și celor dragi și care pot opri răspândirea necontrolată a coronavirusului în zilele festive care urmează. 

Încearcă să refuzi invitațiile

Trebuie să-ți spun din capul locului că am tendința de-a fi un people-pleaser, adică de-a face oamenilor pe plac. Încă am dificultăți în a spune NU și asta atrage după sine suficiente neplăceri cât să te sfătuiesc ca, dacă semeni cu mine, să-ți faci curaj să refuzi o invitație la party în perioada asta. Mai ales în perioada asta. E posibil să ai niște rude mai insistente și mai extrovertite, dependente de întâlnirile cu oamenii. Dacă poți, încearcă să le explici pe un ton cât mai prietenos că, de data asta, nu ajungi la masa de Crăciun, tocmai pentru că ții la ele și îți dorești să vă întâlniți sănătoși la următoarele Sărbători. 

Potrivit unui studiu japonez,„Closed environments facilitate secondary transmission of coronavirus disease 2019 (COVID-19)”: medrxiv.org șansele de a contacta coronavirusul sunt de aproape 20 de ori mai mari în interior decât în aer liber. Adunările în aer liber reduc riscul, deoarece vântul dispersează picăturile virale, iar lumina soarelui poate ucide o parte din virus. Spațiile deschise împiedică virusul să se acumuleze în cantități concentrate și să fie inhalat, ceea ce se poate întâmpla în interior atunci când persoanele infectate expiră într-un spațiu închis pentru perioade lungi de timp.

Fă planuri de călătorie în siguranță

Dacă varianta de mai sus pică din schemă, atunci trebuie să-ți faci un plan de bătaie,Comisia Europeană a lansat o platformă online cu informații esențiale despre reluarea călătoriilor în siguranță: ec.europa.eu având ca scop central evitarea îmbolnăvirii.În primul rând, verifică situația, regulile și hotărârile locale aplicate în zona în care vrei să ajungi. Datele se schimbă de la o zi la alta – împacă-te cu ideea că planurile tale de călătorie ar putea fi date peste cap. 

CITEȘTE ȘI: INFOGRAFIC | Cum a evoluat COVID-19, pe județe

O idee foarte bună este să intri în autoizolare cu două săptămâni înainte de întâlnire, pentru a evita și mai mult riscul de a călători infectat și de a-i contamina și pe alții. Așadar, dacă n-ai făcut-o încă, acum e momentul. 

Nu este foarte relevant dacă îți faci testul pentru depistarea virusului înainte de-a porni la drum, pentru că rezultatul este concludent doar pentru starea ta actuală. Ținând cont că este nevoie de aproximativ o săptămână pentru dezvoltarea virusului în organism, e posibil să primești un rezultat fals negativ liniștitor. 

Totuși, un test rapid care să arate cum stai cu anticorpii COVID-19 ar putea fi mai eficient: de regulă, dacă ai avut boala și ai fost suficient de norocos încât să fii asimptomatic, ești imun între trei și șase luni de la infectare. Dar și aici e o problemă, pentru că nu știi cu exactitate când a fost momentul-zero al infectării. Concluzia: carantinează-te aproximativ două săptămâni înainte de reuniunea cu familia.Informații detaliate de la specialiști, în acest articol: „A 14-day quarantine is still best before seeing loved ones for the holidays, doctor says”: edition.cnn.com

Verifică cine vine la cină

Înainte de-a pleca la drum, n-ar fi rău să ai o discuție sinceră și serioasă cu gazda. În principiu, ar trebui să afli câți invitați vor participa, cine sunt acei invitați, dacă există persoane corona-sceptice printre ei,Câteva explicații despre cum funcționează raționamentul celor care contestă existența virusului: „Why are there still so many coronavirus skeptics?”: fastcompany.com dacă toți au înțeles și sunt de acord să urmeze regulile de prevenție necesare. Dacă familia îți propune ceva cu care nu rezonezi, pur și simplu refuză. E o situație nemaiîntâlnită, care necesită decizii speciale. Mai bine afli din timp dacă e sigur să participi la întâlnire, decât să ajungi acolo, să vrei să pleci peste cinci minute și să nu mai ai cum. 

Apropo de timp, nu cred că se supără nimeni dacă anunți că vii la desert și că stai doar puțin. Sau, există și soluția să planificați reuniunile pe zile. Azi, unchiul și mătușa, mâine, cumnații din partea soțului, poimâine, tu și tot așa. E o soluție bună să eviți întâlnirea cu o mătușă prea expansivă, care face exces de îmbrățișări chiar și în vremuri normale. Și, chiar dacă strategia asta nu garantează că fentezi infectarea, șansele scad. 

Folosește, de preferat, automobilul

Dacă te-ai hotărât să pornești la drum, ar fi mai bine să călătorești cu mașina personală, în cazul în care deții una. Este cel mai sigur mod de transport în acest moment. Dacă ai carnet de șofer, dar nu și mașină, gândește-te la posibilitatea de-a închiria una. 

Aeroporturile sunt foarte aglomerate în perioada asta și, ca atare, riscul de infectare este destul de ridicat. Același lucru se întâmplă și în cazul celorlalte mijloace de transport în comun – trenul, autobuzul sau autocarul. 

Unde mai pui că în România legile sunt făcute pentru a fi încălcate (cum spunea cineva care mă călca pe nervi pe vremuri). Sunt șanse mari să întâlnești călători care-și poartă masca sub nas, pe bărbie, sub bărbie, atârnată de o ureche, agățată ca accesoriu de încheietura mâinii sau convinși că pânza tivită în grabă la mașina de cusut din dormitorul mătușii este o mască de înaltă siguranță medicală. 

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Southampton a evaluat șansele de a contacta COVID-19 într-un vagon de tren de mare viteză din China, care transporta o persoană infectată.„Risk of Coronavirus Disease 2019 Transmission in Train Passengers: an Epidemiological and Modeling Study”: academic.oup.com

Studiul a demonstrat că pasagerii au un risc de infectare cu COVID-19 care variază între 0 și 10%, în funcție de locul ales pentru a circula cu mijloacele de transport în comun. O apropiere de persoanele infectate crește șansele de infectare la 10%, în condițiile în care toată lumea poartă mască de protecție și respectă distanțarea socială. Rata de infectare a scăzut la 1,5% pentru cei care nu au stat în imediata proximitate a bolnavilor, iar cei care au stat la două scaune distanță au avut o șansă de zece ori mai mică de a se infecta. În plus, șansele de infectare au crescut cu 1,3% pentru fiecare oră petrecută în tren alături de persoanele infectate.

Dacă totuși călătorești cu transportul în comun, poartă masca în mod corespunzător (trebuie să-ți acopere nasul și gura), dezinfectează-ți des mâinile cu gel care să conțină 60% alcool și păstrează o distanță de cel puțin un metru între tine și ceilalți călători. 

Ai ajuns? Acum fă asta!

Ai ajuns la locul întâlnirii, ce faci? Sunt interzise (nu prin lege, ci moral) îmbrățișările reale și încurajate cele din aer. Câteva gesturi teatrale sunt binevenite (că tot ne lipsesc spectacolele), vă înclinați un pic în semn de respect, trimiteți o bezea de la distanță și cam atât. 

Cel mai bine ar fi ca întâlnirile să se producă afară, în aer liber. Din fericire, grătarele nu sunt interzise, așa că vă puteți încălzi în jurul focului, în timp ce carnea sfârâie molcom deasupra jăraticului. 

Înainte sau după masă, poți prelungi șederea afară printr-o plimbare prin pădure sau împrejurimi, în cazul fericit în care te afli într-o zonă cu potențial turistic. Cu cât circulă aerul mai mult în proximitatea ta, cu atât riscul de a lua coronavirus este mai mic. 

Când întrunirea se desfășoară în casă, este bine să existe o sursă de ventilație, un purificator sau un filtru care să curețe aerul de particule cu impurități, inclusiv de acelea care ar putea conține coronavirus. Dacă este posibil, lasă ferestrele deschise (sau măcar întredeschise). 

Limitează pe cât posibil contactele apropiate

Particulele de coronavirus sunt foarte fine și pot rămâne în aer ore întregi. Cel mai important – numărul lor crește cu timpul. Ca atare, cu cât masa festivă se termină mai repede, cu atât mai bine. Asta pentru că studiile spun că 15 minute de contact apropiat în 24 de ore„An epidemiologist explains the new CDC guidance on 15 minutes of exposure and what it means for you”: theconversation.com poate duce la infectare cu coronavirus, deși există întotdeauna riscul de a lua virusul și după un contact mai scurt.

Desigur, e important ca toți cei prezenți să poarte masca și în interior și s-o scoată doar când se servește masa sau se degustă băuturi. (Atenție, însă, ideea nu e să stai cu un pahar în față toată seara.) 

Atunci când e scoasă, masca trebuie depozitată corespunzător, într-un șervețel, într-o pungă de unică folosință, de preferat din hârtie. Aruncă recipientul la coș după ce îți pui masca la loc.

Nu uita să păstrezi distanța cât mai mult cu putință, indiferent cât de mare a fost dorul. Anul ăsta, ar fi bine să vă abțineți să cântați colinde în cor sau adunați în jurul bradului. De fapt, muzica ar trebui ascultată în surdină, pentru ca invitații să nu fie nevoiți să vorbească tare pentru a se face auziți și, astfel, să crească riscul răspândirii virusului. 

Ai grijă cum mănânci

Mâncarea nu reprezintă un risc uriaș de infectare, dar este important felul în care e pregătită și servită. Este recomandat să fie preparată de o singură persoană și să se evite frecventarea zonei unde este gătită. Fără doar și poate, bucătarul, fie el profesionist sau amator, va trebui să poarte mască în timpul preparării meniului. 

La masă, e indicată folosirea tacâmurilor și farfuriilor de unică folosință care, desigur, trebuie aruncate după aceea. În perioada asta, să speli vesela din care au mâncat persoane care nu locuiesc sub același acoperiș este un act de curaj inutil. O mașină de spălat vase poate fi salvatoare. Dacă totuși nu se poate altfel, vasele trebuie spălate imediat ce au fost puse în chiuvetă. 

Monitorizează-te după vizită

Din nefericire, oricâte măsuri de prevenție ai lua, există șansa de a te îmbolnăvi. Dacă în următoarele 14 zile de la producerea întâlnirii ai simptome care pot anunța contactarea virusului, cum ar fi febră, tuse sau dificultăți de respirație sau dacă te-ai testat pentru COVID-19 și ai aflat că ești pozitiv, anunță imediat gazda și restul persoanelor care au participat. Nu e rușinos să iei coronavirus, e rușinos să ții vestea asta doar pentru tine. Spunându-le, dovedești că ții la ei, că vrei să îi protejezi și să îi știi în siguranță. 

Nu în ultimul rând, dacă n-ai făcut-o încă, vaccinează-te împotriva gripei sezoniere. Prin aceste reuniuni se pot transmite o mulțime de viruși, nu doar cel mai nou, care a înspăimântat toată Planeta. Vaccinul antigripal te ajută să rămâi sănătos în sezonul rece. Mai mult ca sigur nu îți dorești să te pricopsești cu gripă și coronavirus în același timp. 

Poate că informațiile de mai sus îți par prăfuite – sigur le-ai mai auzit, și nu o dată. Nu am altele – măsurile de protecție sunt aceleași și sunt la îndemâna oricui. În acest haos general, tot ce trebuie să faci pentru ca tu și ceilalți să fiți bine este să te conformezi unei rutine simple care salvează vieți. Stă în puterea ta ca la anul să nu-ți mai fure nimeni Crăciunul.



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SOCIETATE|SOLUȚII

Un semnal de alarmă: reducerea accidentelor rutiere cu ajutorul alertelor personalizate pentru șoferi

De
Cercetătorii din UE creează tehnologii avansate pentru a detecta semnele timpurii de oboseală și de comportament haotic al șoferilor, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european

De
Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Rujeola revine în forță în România. În lipsa vaccinării, poate fi fatală

De
Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat aprilie drept Luna Națională de Informare despre Vaccinare. Paradoxal, la începutul aceleiași luni, în România s-a înregistrat un record de îmbolnăviri de rujeolă. Cum s-a ajuns aici?
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Pacienții cu diabet ar putea să aibă în curând la dispoziție injecții cu insulină fără ac

De
Oamenii de știință sunt pe cale să dezvolte o metodă nedureroasă pentru ca persoanele cu diabet de tip 1 să își poată ține sub control această boală.