Foto copertă: Bookfest. Fotografii interior: Adriana Moscu

13 cărți de știință care ne-au atras atenția la Bookfest31 min read

De Adriana Moscu 07.06.2024

Tot mai mulți oameni suferă de alergii, iar multe dintre ele sunt provocate de schimbările climatice. Între timp, spațiul se comercializează, iar călătoriile interstelare devin o afacere bănoasă. Plus: ce se întâmplă când creierul tău visează, în ce mai cred oamenii de la sate și cum au dispărut subit dinozaurii, pe când tu nici nu existai. 

A devenit deja un obicei ca redacția Mindcraft Stories să pornească în căutarea cărților de știință și tehnologie de la cele două mari târguri de carte care se desfășoară anual în București. Zilele trecute, s-a încheiat Bookfest 2024,// Link oficial: bookfest.ro // care a avut loc în perioada 29 mai-2 iunie, la Romexpo, cu Republica Moldova ca invitată de onoare. 

CITEȘTE ȘI: 15 cărți de știință care ne-au atras atenția la Gaudeamus

Deși la ediția de anul acesta au participat 200 de edituri și au avut loc  300 de lansări de carte şi dezbateri, oferta nu a fost prea generoasă pentru cărțile de știință – dar ne-am obișnuit deja cu asta. Bookfest a fost, mai degrabă, un loc care a atras politicienii, și mai puțin savanții. Foarte mulți dintre primii au venit la târg să-și lanseze cărțile. Oarecum previzibil, pentru că este an electoral, iar târgul s-a desfășurat cu o săptămână înaintea primei runde de alegeri. 

Am selectat totuși câteva cărți de știință și tehnologie interesante. Iată care sunt titlurile din care ți-ai putea alege lecturile pentru vacanța de vară.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Alergic_Bookfest-2024.jpg

MindcraftStories_1„Alergic. Corpurile noastre inflamate într-o lume în continuă schimbare”, de Theresa MacPhail

Febra fânului, alergiile la arahide (sau kiwi, așa cum am aflat cu groază, pe când fiica mea avea doar doi ani), eczemele. Sau enervanta alergie la soare, care-ți strică vacanța înainte să fi ajuns la mare. Fie suferi de o alergie, fie cunoști pe cineva care suferă, pentru că miliarde de oameni din întreaga lume – aproximativ 30 până la 40% din populația globală – au o formă sau alta a acestei afecțiuni. Și mai îngrijorător este faptul că, în ultimul deceniu, numărul persoanelor diagnosticate cu alergii a crescut constant, punând o povară medicală din ce în ce mai mare pe indivizi, familii, comunități și sisteme de sănătate.

Theresa MacPhail, antropolog medical, ea însăși suferindă de alergii și al cărei tată a murit în urma unei înțepături de albină, a scris cartea de față în căutarea unor răspunsuri. Așa că a luat-o metodic. A investigat ce fel de experimente (riscante) practicau imunologii din trecut, îndar și noile tehnologii biologice și imunoterapiile care oferă speranță pacienților grav afectați. A mers pe teren alături de un controlor al calității aerului care numără manual particulele de polen timp de ore întregi în fiecare zi. A vorbit cu medici de la unele dintre cele mai renumite clinici pentru tratarea alergiilor din lume și a analizat cum schimbările climatice, poluarea și polenul contribuie la problemele respiratorii sezoniere. 

Apărută la Editura Publica.// Link: publica.ro //

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Calatorii-in-salbaticie_Bookfest-2024.jpg

Cifre Articol MindcraftStories_2„Călătorii în sălbăticie. Viața secretă a unui cameraman”, de Gavin Thurston

Cartea este o colecție de aventuri memorabile și povești captivante din viața lui Gavin Thurston, un cameraman premiat pentru documentarele sale despre natură, inclusiv pentru Blue Planet II și Planet Earth II. Cu o carieră de peste treizeci de ani, Thurston a explorat unele dintre cele mai izolate locuri din lume pentru a surprinde imagini impresionante cu animalele sălbatice, de la lei și gorile până la balene și pinguini, de la adâncurile oceanului Antarctic până la întinderile deșertului Sahara și din vârfurile Himalayei la pădurile sălbatice din Congo.

Thurston, un colaborator apropiat al lui Sir David Attenborough (care a scris și prefața cărții), povestește despre orele petrecute așteptând răbdător apariția animalelor, pericolele inevitabile și provocările pe care le-a depășit, precum și momentele emoționante care nu sunt întotdeauna capturate de cameră. Gavin a câștigat cinci premii Emmy și două premii BAFTA.

Apărută la Editura Pilot Books.// Link: pilotbooks.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Cand-cerurile_Bookfest-2024.jpg

Cifre Articol MindcraftStories_3„Când cerurile au fost scoase la vânzare. Ciudații și genialii care se întrec să ne aducă spațiul mai aproape”, de Ashlee Vance

Cartea vorbește despre ascensiunea unei noi generații de startup-uri inspirate de succesul SpaceX. Este, totodată, un portret al diverselor personaje care au creat și lucrat la aceste companii, în lupta lor pentru a face din spațiu o afacere pe (foarte) mulți bani. Te poartă prin sedii de companii private, laboratoare și locuri secrete de lansare din toată lumea, inclusiv din California, Texas, Alaska, Noua Zeelandă, Ucraina, India și Guyana Franceză.

Autorul povestește totul, în detalii pline de viață: avioane particulare, comunități, bodyguarzi înarmați, droguri, anchete de spionaj și multimilionari care dau alcool pe gât ca să-și amorțească suferința provocată de dispariția averilor. Pentru că, nu-i așa, și bogații plâng câteodată. 

Apărută la Editura Publica.// Link: publica.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Cand-creierul-viseaza_Bookfest-2024.jpg

Cifre Articol MindcraftStories_4„Când creierul visează. Știința și misterele somnului”, de Antonio Zadra, Robert Stickgold

Când tu te odihnești, mintea ta pornește la plimbare prin universuri fascinante sau îngrozitoare (ups, ai avut un coșmar). Cartea explorează visele în amănunt, dar nu magic, nici freudian, ci cât se poate de științific, prezentând cele mai recente descoperiri din acest domeniu. De ce visezi? Au visele o semnificație psihologică sau sunt doar reflexii ale activității aleatorii a creierului? Ce scop au visele? Sunt doar câteva din întrebările la care cei doi autori (ca mulți alții înaintea lor) caută răspuns. 

Cartea este scrisă de doi cercetători renumiți în domeniul somnului și al viselor. Antonio Zadra și Robert Stickgold analizează idei și descoperiri neuroștiințifice recente și propun un model nou și inovator al funcției viselor, numit NEXTUP – Network Exploration to Understand Possibilities. Modul de funcționare al acestui model este etaliat în carte și încearcă să ajute cititorii să înțeleagă caracteristicile cheie ale diferitelor tipuri de vise, de la cele profetice la coșmaruri și vise lucide. 

Apărută la Editura Humanitas.// Link: humanitas.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Dragul-meu-Wallace_Bookfest-2024.jpg

Cifre Articol MindcraftStories_5„Dragul meu Wallace. Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța”, de Cătălin Vasilescu

Evoluția speciilor prin selecție naturală și numele lui Charles Darwin sunt cunoscute de majoritatea oamenilor. Mai puțini însă știu de Alfred Russel Wallace, care a ajuns independent la o teorie identică. Alfred Russel Wallace (1823-1913) a fost un naturalist, explorator, geograf și biolog britanic. În 1858, Wallace a trimis un eseu lui Darwin în care descria teoria selecției naturale. Asta l-a determinat pe Darwin să publice Originea speciilor în 1859. Colaborarea lor și recunoașterea comună a teoriei au fost esențiale pentru dezvoltarea biologiei evolutive. Cartea lui Cătălin Vasilescu explorează destinele și corespondențele dintre cei doi oameni de știință. 

Cătălin Vasilescu, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie din București și șef al Disciplinei Chirurgie Generală a Institutului Clinic Fundeni, a adus contribuții importante în chirurgia oncologică, chirurgia robotică și cercetarea medicală, mai ales în genomică. Are preocupări constante pentru istoria medicinei și istoria ideilor, mai ales din timpul Primului Război Mondial, domenii în care a publicat articole despre Dimitrie Gerota, Toma Ionescu și Victor Gomoiu. Pont: cartea a fost bestseller la Bookfest. 

Apărută la Editura Humanitas.// Link: humanitas.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Gauri-albe_Bookfest-2024.jpg

Cifre Articol MindcraftStories_6„Găuri albe. Înăuntrul orizontului”, de Carlo Rovelli

Găurile negre ar putea deveni, în cele din urmă, găuri albe, unde timpul curge invers. Mi se pare atât de seducător filosofică ideea asta, încât aproape că am uitat că Rovelli a scris, de fapt, o carte despre fizica Universului, în care teoriile s-ar putea dovedi, cândva, cât se poate de reale. Rovelli amintește că, până relativ recent, destui oameni de știință credeau că găurile negre, obiecte care înghit tot ce se află în vecinătatea lor, sunt pure ficțiuni ale teoreticienilor, permise de ecuațiile gravitației lui Einstein. Azi, găurile negre au depășit domeniul SF, fizicienii nu se mai îndoiesc că ele există și au fost chiar fotografiate – sau cel puțin efectul lor asupra împrejurimilor.

Carlo Rovelli este un fizician teoretician cunoscut pentru lucrările sale în fizica spațiului și timpului. Printre cărțile sale de succes se numără Șapte lecții scurte de fizică și Ordinea timpului. A fost inclus în topul celor mai influenți 100 de gânditori globali de către revista Foreign Policy și în top 50 de gânditori ai lumii de către revista Prospect. Rovelli a lucrat în Italia, Statele Unite și Franța, iar acum locuiește în Canada. 

Apărută la Editura Humanitas.// Link: humanitas.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Geopolitica_Bookfest-2024.jpg

Cifre Articol MindcraftStories_7„Geopolitica schimbărilor climatice. Acordul de la Paris și combustibilii fosili”, de Viorel Mionel

Scriu acest text într-o noapte caniculară de început de iunie. Cu o zi înainte, luna mai 2024 a fost declarată cea mai caldă din istorie, marcând 12 recorduri consecutive: un an întreg. Secretarul general al ONU, António Guterres, a afirmat recent că, potrivit tendințelor actuale, Pământul se îndreaptă rapid către un punct fără întoarcere – creșterea temperaturii globale cu 3°C față de perioadele preindustriale. 

Cartea vorbește despre toate problemele economice și politice iscate de încălzirea globală. Diferența dintre emisiile de dioxid de carbon și ambițiile asumate este uriașă, iar nivelul încălzirii globale este mai ridicat decât se estima, arată autorul. Dacă țările nu își intensifică acțiunile climatice și voința geopolitică astăzi, mâine va fi prea târziu. Refugiații climatici vor deveni o realitate curentă, iar societăți fragile vor continua să sufere din cauza schimbărilor climatice.

Ți se mai explică faptul că Uniunea Europeană este mai avansată în combaterea schimbărilor climatice, în timp ce Rusia și China prioritizează alte interese. Cartea subliniază necesitatea unei colaborări globale pentru a combate eficient schimbările climatice și importanța reconcilierii intereselor geopolitice cu responsabilitățile climatice.

Apărută la Editura Universitară.// Link: editurauniversitara.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Neincrederea_Bookfest-2024.jpg

„Neîncrederea: Cum funcționează România profundă. O cercetare antropologică”, de Radu Umbreș

România profundă este profund deconectată de cele mai noi realizări științifice și aproape ermetic întoarsă către sine, ignorând tot ce îi este străin. Radu Umbreș a făcut muncă de teren timp de doi ani într-un sat din România, pentru a observa interacțiunile într-o societate dominată de neîncredere. Sătenii percep viața ca pe o luptă pentru resurse limitate, adesea recurgând la înșelăciune, exploatare sau prădare. Relațiile morale puternice sunt rezervate doar familiei și celor apropiați, în timp ce restul societății este privită cu suspiciune. Poate de aici și reticența puternică față de știință, inclusiv față de beneficiile vaccinului împotriva COVID-19. 

Cercetarea antropologică explică modul în care apare încrederea reciprocă prin acorduri sociale și instituții culturale și ajunge la concluzia că supraviețuirea este posibilă doar prin cooperare corectă. Până la urmă, chiar dacă sătenii nu se gândesc prea des la binele comun, satul reușește să funcționeze printr-un amestec de cooperare și conflicte. Antropologul Radu Umbreș predă la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. 

Apărută la Editura Humanitas.// Link: humanitas.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Noua-dictatura_Bookfest-2024.jpg

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpg„Noua dictatură. Supravegherea digitală ca politică de stat în China”, de Kai Strittmatter

Cartea analizează cum ar putea arăta lumea dacă Occidentul ar renunța să lupte pentru libertate, folosind China ca exemplu. În China, alianța dintre Partidul Comunist și tehnologii inovatoare creează o societate unde supravegherea este continuă și autocenzura este omniprezentă. Cetățenii trăiesc cu teama de a fi etichetați ca „trădători ai încrederii”. În acest sistem insidios, oamenii devin atât victime, cât și proprii torționari. Potrivit autorului, nu neapărat China va fi cea care să impună cu forța modelul său politic, ci mai degrabă lumea va începe să-l imite, în special în ceea ce privește guvernarea și utilizarea tehnologiei digitale pentru controlul populației.

Născut în 1965, jurnalistul și scriitorul german Kai Strittmatter este sinolog și, din 1997, este corespondent al ziarului Süddeutsche Zeitung. Este autorul bestseller-ului Gebrauchsanweisung für China (Ghid de utilizare pentru China, 2022) și este considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai Chinei din Germania. Pentru Die Neuerfindung der Diktatur (Noua dictatură, 2018), volum a cărui versiune în limba engleză a fost inclusă de Washington Post pe „Lista celor mai importante cărți de non-ficțiune ale anului 2020“, autorul a primit, în cadrul ediției din 2019 a Târgului de Carte de la Frankfurt, getAbstract International Book Award, după ce în 2014 îi fusese decernat prestigiosul Theodor Wolff Prize la categoria Reportaj/Eseu/Analiză pentru reportajul intitulat „Wolfskind“.

Apărută la Editura Humanitas.// Link: humanitas.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Oppenehimer_Bookfest-2024.jpg

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpg„Oppenheimer: un prometeu american”, de Kai Bird & Martin J. Sherwin

La 16 iulie 1945, în deșertul din New Mexico, a fost testată în secret prima bombă atomică. J. Robert Oppenheimer, directorul Proiectului Manhattan, a fost șocat de puterea distructivă a creației sale și, de atunci, s-a dedicat luptei împotriva bombelor atomice și a războiului nuclear. În timpul epocii McCarthy, Oppenheimer a fost suspectat de activități comuniste, persecutat de FBI, calomniat ca spion al Uniunii Sovietice și forțat să demisioneze din funcțiile publice. Aceste acuzații i-au afectat profund și viața personală.

Abia în 1963, după ce președintele Kennedy l-a reabilitat, Oppenheimer a fost recunoscut ca o personalitate emblematică a secolului XX. Biografia scrisă de Kai Bird și Martin J. Sherwin este rezultatul a 25 de ani de cercetări, interviuri cu rude, prieteni și colegi ai lui Oppenheimer și examinarea a mii de mărturii din arhive și colecții personale din Statele Unite și alte țări. Așadar, la aproximativ un an de la isteria Barbieheimer, e timpul pentru o lectură serioasă, dincolo de artificii de marketing hollywoodiene. 

Apărută la Editura Corint.// Link: edituracorint.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Privirea-urangutanului_Bookfest-2024.jpg

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpg„Privirea urangutanului sau Despre animalul din noi”, de Alexandru N. Stermin

Inspirată de privirea unui urangutan dintr-o grădină zoologică de pe malul Mării Baltice, cartea te poartă prin timp și spațiu, din lumea mitului în realitatea Pantanalului brazilian, cea mai mare mlaștină din lume. De la exuberantul Rio de Janeiro, urmând pașii lui Darwin, ajungi în fabuloasele Insule Galápagos. Pe parcursul acestei călătorii, Stermin explorează intimitatea umană și a altor vietăți, încercând să răspundă la întrebarea: avem o viață, sau suntem Viața? Cartea combină realitatea și mitul, textul filosofic și notațiile de jurnal, argumentul științific și emoția, și te invită să observi viața din diverse perspective, dar toate pentru a te reconecta cu natura.

Alexandru Stermin este biolog și explorator. Predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș‑Bolyai cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană. Este licențiat în biologie și teologie, a absolvit un masterat în filosofie și un program de formare în psihoterapie pozitivă. A participat la expediții în jungla Americii de Sud și în Siberia. Se implică activ în popularizarea științei și conservarea naturii. În 2017 și-a lansat prima carte, Jurnalul unui ornitolog. În 2021 a primit Premiul de Excelență din partea Universității Babeș‑Bolyai, pentru implicarea culturală și deschiderea spre comunitate.

Apărută la Editura Humanitas.// Link: humanitas.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Turism-sustenabil_Bookfest-2024.jpg

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpg„Turism sustenabil. De la teorie la practică”, de Ioana Cristiana Patrichi 

Cartea se adresează celor interesați să exploreze și să înțeleagă mai profund conceptele și practicile asociate turismului durabil și responsabilității sociale. Analizând în mod critic cele mai importante probleme asociate turismului durabil, autoarea încurajează și dezvoltă o perspectivă detaliată asupra implicațiilor și provocărilor din domeniu. Prin intermediul unor studii de caz relevante și a exemplelor practice din întreaga lume, cititorii (studenți sau practicieni) sunt ghidați să exploreze modalități de implementare eficientă a turismului sustenabil.

Ioana Cristiana Patrichi a absolvit Facultatea de Geografie, specializarea „Geografia Turismului” din cadrul Universității București în 2001 și studiile de masterat din cadrul Academiei de Studii Economice București, programul „Administrarea afacerilor” în anul 2004. Deține titlul de doctor în Economie din anul 2011 obținut în cadrul Academiei de Studii Economice din București. Este specializată în turism sustenabil, turism responsabil și turism ecologic. De-a lungul carierei sale, a publicat numeroase lucrări științifice și a participat la diverse proiecte de cercetare, concentrându-se pe dezvoltarea durabilă în turism și impactul acestuia asupra economiei și mediului​. 

Apărută la Editura Universitară.// Link: editurauniversitara.ro // 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/06/Mindcraftstories_Ultimele-zile-al-dinozaurilor_Bookfest-2024.jpg

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpg„Ultimele zile ale dinozaurilor. Marea extincție și începutul lumii noastre”, de Riley Black

Cartea te poartă înapoi în Cretacic, cu 66 de milioane de ani în urmă, pentru a trăi ultimele momente ale dinozaurilor (nu că în prezent nu ai avea parte de suficient stres, plus „dinozauri” moderni). Într-o după-amiază însorită, un asteroid devastator lovește Pământul, ștergând aproape toată viața de pe planetă. Vegetația luxuriantă este distrusă de incendii, cerul se întunecă, iar dinozaurii, inclusiv tiranozaurii, sunt eliminați instantaneu. În timp ce dominația marilor reptile se sfârșește, micile mamifere ascunse sub pământ, strămoșii oamenilor, primesc o șansă de a supraviețui și de a evolua. Relatată din perspectiva victimelor și a supraviețuitorilor, povestea oferă o imagine detaliată a unuia dintre cele mai mari cataclisme din istoria Pământului.

Riley Black este pasionată de dinozauri de când se știe, a scris pentru publicațiile Wired, National Geographic, Scientific American și New Scientist. A fost consultant științific pentru franciza Jurassic World, iar în 2022 a apărut în documentarele NOVA Alaskan Dinosaurs și Dinosaur Apocalypse. Printre cărțile publicate se numără: Written in Stone: Evolution, the Fossil Record, and Our Place in Nature (2010), My Beloved Brontosaurus: On the Road with Old Bones, New Science, and Our Favorite Dinosaurs (2013), Skeleton Keys: The Secret Life of Bone (2019); Did You See that Dinosaur? (2020), Deep Time: A Journey through 4.5 Billion Years of Our Planet (2021).

Apărută la Editura Humanitas.// Link: humanitas.ro // 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CULTURĂ|POPCRAFT

Black Mirror, sezonul 7: E nevoie de un upgrade

De
Serialul care te lăsa cu gura căscată acum mulți ani, nu mai reușește nici măcar să-ți ridice o sprânceană.
CULTURĂ|MS TALKS

După cioate. Cum s-a transformat un documentar despre mediu într-un film horror

De
Doi regizori care documentau o formă radicală de activism ecologic au ajuns să trăiască pe pielea lor violența pe care o denunțau activiștii.
CULTURĂ|POPCRAFT

A Minecraft Movie: Aventură la pătrat

De
Un film care e aproape un dezastru cinematografic, dar poate fi o satiră cu „cubul pe umeri”.
CULTURĂ|POPCRAFT

30 de ani de la 12 Monkeys: Trecutul sună bine

De
Unul dintre cele mai bune SF-uri putea fi făcut și ieri, că ar fi fost la fel de relevant.