5 filme SF & fantasy de pe Netflix, Prime și Max pe care probabil nu le-ai văzut11 min read
Cele trei platforme de streaming populare disponibile în România au tot adăugat în colecție filme în ultimii ani. Era vremea pentru niște digging în zona noastră de interes.
De multe ori, filmele noi-dar-vechi care se adaugă constant pe platformele de streaming pot trece, uneori, neobservate, din cauza meniurilor care prioritizează noutățile și producțiile originale. E cazul și acestora de mai jos, care meritau adunate într-o listă. De la un SF francez claustrofob la un exercițiu de stil pe film, de la o aventură de-o noapte extraterestră a unor puști la o animație post-apocaliptică și un noir manierat, à la carte.
Oxygen
Cariera regizorului francez Alexandre Aja e încărcată cu producții horror, dintre care unul dintre ele, High Tension, din 2003, a fost un „viral” neașteptat pe rețelele de sharing din România. Mulți ani mai târziu de la acea pastișă slasher, Aja și-a dat doctoratul, cum s-ar zice, cu Oxygen, un one hit wonder scris de Christie LeBlanc. Deși în primele minute ți se va părea o variantă SF la Buried, iar flashback-urile lui Elizabeth (Mélanie Laurent, absolut captivantă) se dizolvă într-un melodramatism kitsch, intriga are cârlig, întorsăturile de situație sunt imprevizibile, iar toată povestea acestei femei care se trezește înainte de vreme, fără memorie, dintr-o eroare tehnică, într-o capsulă de criogenie te va sâcâi și „asfixia” suficient de mult, încât să vrei să afli cum se termină toată investigația claustrofobă și contra-timp a lui Elizabeth, ajutată de MILO (vocea meșterului Mathieu Amalric), asistentul personal cu inteligență artificială.
Disponibil pe Netflix | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 7/10
Lola
Filmat integral în alb-negru și pe peliculă de 35 de milimetri, filmul regizat de Andrew Legge, care, de altfel, are un fetiș pentru aparatura vintage și perioada noir a cinemaului, Lola e genul de film care te scoate din zona de confort, când vine vorba despre imagine sau structură. Intriga, în schimb, sună a ceva ce-ar fi funcționat foarte bine în benzile desenate: în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, două surori din Sussex, Martha (Stefani Martini) și Thomasina (Emma Appleton), își petrec timpul cu o invenție ciudată – un televizor special reglat, care recepționează emisiuni din viitor. Pentru a contribui la efortul de război, ele folosesc aparatul pentru a transmite armatei informații despre ceea ce sunt pe cale să facă naziștii. În același timp, filmează foarte multe, iar clipurile trase de ele sunt tocmai filmul, care trunchiază ideea de found footage. Lucrurile nu vor fi chiar atât de roz, însă, până la capăt.
Disponibil pe Max | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 6/10
The Vast of Night
Rămân aproape de filmul noir, de data asta cu un tribut adus fascinației pentru OZN-uri din anii ’50, și îți propun debutul în regie al lui Andrew Patterson, apărut de nicăieri (și încă singurul său film, până astăzi), un teen movie care te va trimite rapid cu gândul către Twilight Zone, Close Encounters of the Third Kind și chiar X-Files. Întâmplările se petrec într-o singură noapte, într-un orășel de graniță din New Mexico, unde Fay (Sierra McCormick, din American Horror Stories), o operatoare pe tura de noapte într-o centrală telefonică, observă o frecvență ciudată a apelurilor. Apoi, acestea încep să fie întrerupte, iar cel mai curios e cel al unei femei, care susține că ceva e deasupra casei sale. Fay îi cere ajutorul DJ-ului local, Everett (Jake Horowitz), iar cei doi transmit frecvența ciudată prin radio, pentru a vedea dacă cineva o recunoaște. Cum scria Peter Travers într-o recenzie din Rolling Stone, „ceea ce îl face unul dintre cele mai bune (și mai neclasificabile) filme ale lui 2019 e modul hipnotic în care se reinventează de la o scenă la alta”.
Disponibil pe Prime Video | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 7/10
Cast a Deadly Spell
Ghici, ce? Mă întorc la anii ’40, mai exact, în 1948, într-un Los Angeles alternativ, unde magia și creaturile mitologice (cam urâțele, ce-i drept, dar simpatice) sunt aspecte comune ale societății („E 1948. Viitorul e aici!”). Protagonistul filmului regizat de Martin Campbell (vezi The Legend of Zorro sau Casino Royale), detectivul Phil Lovecraft (wink-wink), interpretat de Fred Ward, un soi de Jon Bernthal al Generației X, refuză să folosească astfel de bizarerii supranaturale – dacă vrei, Lovecraft e stereotipul boomerului de modă veche, neprietenos cu tehnologia, un motiv des întâlnit în filmele neo-noir și nu numai. Cu toate astea, acceptă provocarea să găsească o carte cu numeroase și potente rețete de farmece, descântece și alte asemenea. Aventura lui, ca în orice exercițiu noir, include câteva femei fatale și niște gangsteri, iar Cast a Deadly Spell e o combinație inedită între satiră socială și estetică rafinată, nostalgică, care merită văzut împreună și cu sequel-ul Witch Hunt, din 1994, cu meșterul Dennis Hopper în rol principal.
Disponibil pe Max | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 5/10
Nausicaä of the Valley of the Wind
Ai văzut, probabil, măcar unul sau două filme ale binecunoscutului Hayao Miyazaki, dar, poate, acest fantasy post-apocaliptic ți-a scăpat. Merită toată atenția. După o mie de ani trecuți de la cele Șapte Zile de Foc, un război care a distrus civilizația și a provocat un ecocid, creând Jungla Toxică, o pădure otrăvitoare înțesată de insecte mutante uriașe, în regatul din Valea Vântului, o profeție prezice un salvator „îmbrăcat într-o haină albastră, care va coborî pe un câmp auriu”. Prințesa din Valea Vântului, Nausicaä, explorează jungla și comunică cu creaturile acesteia, inclusiv cu Ohm, o creatură gigantică, asemănătoare trilobitei. Ea speră să înțeleagă jungla și să găsească o cale prin care aceasta și oamenii să coexiste. Complicat. Deși, poate, nu atât de popular precum Spirited Away sau My Neighbor Totoro, acest film din 1984 rămâne un alt highlight al carierei japonezului – precum majoritatea producțiilor sale, aș insista.
Disponibil pe Netflix | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 6/10