Disney+

5 SF-uri de văzut în vacanță

De Mindcraft Stories 30.04.2021

Anul pandemic a însemnat mai puține producții, fie ele filme sau seriale. Ceea ce se vede și în calitate. Iată însă cinci filme și seriale recente numai bune de văzut în aceste câteva zile libere.

Anul trecut, înaintea zilelor libere de Paște, recomandam cinci seriale. Anul acesta, ne-am extins oferta și la filme, pentru că producțiile din ultimul an au fost puține (iar despre cele mai bune am scris deja). Iată deci oferta Mindcraft Stories pentru zilele libere. 

Behind her eyes

► Recomandat de Adriana Moscu

Împinsă de la spate de copila adolescentă, am sfârșit prin a ne uita împreună la acest serial Netflix, jumătate thriller psihologic, jumătate SF și 100% genial din punctul de vedere al unei întorsături de situație perfecte. Pe scurt, o mamă singură este prinsă la mijloc între aventura cu șeful ei și prietenia sinceră cu soția acestuia, o situație stranie care pregătește un final greu de anticipat până în ultima clipă. Iar dacă te întrebi unde e paranormalul în toată treaba asta, well, wait until the end. 

Atenție: nu citi spoilere, dacă vrei să merite vizionarea. Singurul spoiler pe care pot să ți-l dau este că accentul scoțian al lui Tom Bateman este suportabil, ba chiar sexy, doar dacă nu ești scoțian. Nativii sunt de altă părere. 

Sputnik

► Recomandat de Andrada Fiscutean

În 1983, când misiunile spațiale erau legate de idealurile socialismului, doi cosmonauți întâmpină probleme la intrarea în atmosferă. Unul dintre ei moare, iar celălalt, Konstantin (Pyotr Fyodorov), supraviețuiește într-un mod bizar. E dus într-o bază militară izolată, unde aflăm că în corpul lui locuiește un extraterestru fioros, care mai iese din când în când, noaptea, și mai ucide câte un om.

Filmul Sputnik, al cărui titlul se traduce prin „tovarăș de călătorie” și nu are nicio legătură cu satelitul sovietic, e un SF de groază, un fel de Alien al lui Ridley Scott combinat cu Solaris de Andrei Tarkovsky. Sputnik creează tensiune, arată situații pur sovietice pe care nu le vezi în filmele americane (în spațiu, cosmonauții discută despre apa caldă), și se bucură de interpretarea Oksanei Akinshina, care joacă rolul unei cercetătoare, Tatyana, chemată ca să afle care-i faza cu creatura.

Boss Level

► Recomandat de Vlad Tăușance

Boss Level reușește să fie cel mai plăcut (pseudo) SF văzut recent, chiar dacă nu se complică nici cu logica narativă, nici cu personaje complexe. Sau, poate tocmai de aia. Regizorul Joe Carnahan livrează o combinație între Ziua Cârtiței și Max Payne 3, o poveste vag ridicolă despre un mercenar (Frank Grillo) care călătorește în timp pentru a-și salva copilul și iubirea, în vreme ce măcelărește repetitiv valuri de asasini plătiți. 

În distribuție îi regăsim rătăciți pe Naomi Watts și Mel Gibson, care joacă de parcă ar trebui să umple niște cut-scene-uri între scenele, spectaculoase ce-i drept, cu bătăi. Ceea ce și fac. După ce-l terminați, e o idee să revezi și Edge of Tomorrow, un film cu o premisă similară, dusă însă la cap și coadă.

WandaVision + The Falcon and the Winter Soldier

► Recomandate de Mihai Ghiduc

Faza a IV-a a super-ultra-amega-franchizei Marvel debutează cu două seriale, primele în care personaje importante din filme – deși nu cele mai importante – apar și pe micul ecran. Or fi însă Wanda Maximoff, Vison, The Falcon și Winter Soldier personaje secundare în universul supereroilor Marvel, dar poveștile lor îl completează și setează primele cărămizi pentru următoarea confruntare cu care se vor confrunta Răzbunătorii (The Avengers).

Cele două seriale propuse de Disney+ sunt cât se poate de diferite. WandaVision debutează ca un sitcom din anii de aur ai televiziunii americane (cam nepalatabil pentru noi și, aș zice, pentru tânăra generații), dar dacă treci de primele două episoade, se dezvoltă într-o direcția mult mai coerentă cu aventurile și dramele prin care au trecut cele două personaje principale.

The Falcon and the Winter Soldier curge mai convențional, o poveste despre doi dintre asociații lui Captain America care trebuie accepte și să înțeleagă decizia prietenului lor supererou luată la finalul lui Avengers: Endgame. Lucrurile sunt complicate de apariția unui nou căpitan, dar și de faptul că cei doi protagoniști, în special Winter Soldier, trebuie să depășească și destule din dramele trecutului. Un bonus pentru noi:personajul lui Sebastian Stan capătă un rol mult mai important în întreaga franciză.

Disponibil pe: Netflix | Știință & Tehnologie: 7/10

CULTURĂ|EDITORS' CHOICE

Editors’ Choice: Noaptea Muzeelor, One World Romania, Fusion AIR

De
Sâmbătă, pe 12 iunie, noaptea devine albă pe măsură ce muzeele României își deschid porțile reale sau virtuale. Festivalul One World Romania găzduiește un spectacol despre relația noastră cu propriul corp, iar Fusion AIR analizează relațiile dintre artă și practicile științifice.
CULTURĂ

Editors’ choice: BUM, Proiectul Hail Mary, Degete verzi

De
Săptămâna asta recomandăm un muzeu subteran, dacă ai drum în Brașov, o nouă carte de Andy Weir (făcut faimos de Marțianul) și o expoziție despre grădinile urbane ale Bucureștiului.
CULTURĂ|Q&A

Horia Colibășanu: „Dacă muntele nu te primește, trebuie să accepți”

De
Horia Colibășanu e singurul alpinist român care a cucerit vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri. Am vorbit cu el despre avalanșa care i-a întrerupt ultima expediție și despre nominalizarea „Superhombre”, documentarul care îl are ca protagonist, la Premiile Gopo. 
CULTURĂ|FILM&TV

Bo Burnham trăiește în interiorul internetului

De
În cel mai recent spectacol al său, Bo Burnham recapitulează experiența din carantină a celor mai multora dintre noi. Dar pe parcurs, umorul lasă loc neliniștii, dar și înțelegerii.