Marvel Studios

Captain America: Brave New World. Adio, căpitane!8 min read

De Mihai Tița 21.02.2025

A venit timpul să te împaci cu ideea: Sam Wilson chiar nu e Sam Rogers.

Bag mâna în foc că nici oamenii de la Marvel n-au impresia că au făcut un film bun. Aș paria că și Anthony Mackie, noul Captain America, își dă seama că nu e cel mai potrivit pentru acest rol, iar asta nu doar pentru că e un actor modest și moale oriunde altundeva decât în comedie, ci și pentru că personajul său, Sam Wilson, nu a avut o relație suficient de complexă și profundă cu Steve Rogers („primul avenger”, interpretat de Chris Evans), încât să-l facă relevant după „retragerea” acestuia. 

De ce n-a fost ales Bucky Barnes (Sebastian Stan), mult mai potent și substanțial? E probabil o întrebare la care te vei gândi mereu, așa cum încă te gândești cine ar fi câștigat în turul al doilea, Georgescu sau Lasconi. We’ll never know

De asemenea, contextul socio-politic s-a schimbat și el. Primul Captain America din franciza MCU a apărut într-un 2011 în care Barack Obama era președintele american, iar Republicanii încă nu deviaseră discursul populist conservator către teme volatile, precum avortul, imigrația și așa mai departe – e drept, Obama a rămas în istorie ca „deportator-șef”,// „Obama Leaves Office As ‘Deporter-In-Chief’”, npr.org // dar măcar n-a împachetat treaba asta într-un discurs care cochetează cu xenofobia. 

Astăzi, lucrurile s-au mai schimbat, după ce Statele Unite au intervenit militar în conflicte problematice și care ți-au cam dat peste cap acel faith in humanity relativ tihnit din 2011. Mai ai chef, așadar, de vreun supererou care vină să salveze lumea? De la ce să o mai salveze, că e deja stricată, te întrebi retoric. Uite-l și pe caraghiosul ăsta, cu aripile lui din tablă și ochelari de sudor în vacanță la schi, care tot bate fasolea la niște interlopi. Alo, problema sunt politicienii și corporațiile… Stai un pic, de fapt, Captain America: Brave New World acolo „bate”. Problema e președintele american însuși.

CITEȘTE ȘI: The Franchise: Supermiștouri despre supereroi

Doar că „bate” și „troncăne” mai ceva ca un Logan din 2007 care n-a prea fost dus la service. Mai ceva chiar decât serialul The Falcon and the Winter Soldier, care, în mediocritatea lui, avea, totuși, o miză: evoluția lui Wilson post-Steve Rogers și acceptarea noului său rol, de lider spiritual al armatei americane. A fost o șansă bună să-ți devină mai familiar, dar nici măcar asta nu s-a întâmplat. Pentru că filmele cu Sam Wilson nu prea sunt despre Sam Wilson. E doar Sam Wilson care „execută”. 

E un agent care salvează guvernul de o amenințare exterioară, nimic mai mult. Brave New World e un fel de White House Down întâlnește Olympus Has Fallen, dar cu interese mafiote în jurul „adamantiului”, acel metal ultrarezistent din Eternals sau ghearele lui Wolverine, și cu niscaiva experimente biologice à la Hulk. Sună a compilație greatest hits? Cam da. 

„Your inner circle has been compromised”, îi zice Wilson fostului secretar de stat, acum proaspăt președinte Thaddeus Ross (interpretat, de data asta, de Harrison Ford, dar îți aduci aminte, probabil, de rolul făcut de William Hurt). Ah, bătrânul clișeu al președintelui trădat, care trebuie salvat. 

Capul răutăților e Seth Voelker (Giancarlo Esposito, cu o interpretare între John Malkovich, Mouse din Matrix și John Rambo la pensie), așa-zisul Sidewinder, mercenar și liderul Serpent Society, o echipă de operațiuni speciale, care pune la cale complotul în jurul lui Ross. Ai și o nouă Black Widow, pentru că MCU ține neapărat să apese butonul nostalgiei milenialilor, Ruth Bat-Seraph (Shira Haas, din Unorthodox), care în benzile desenate e agent Mossad, dar aici a fost reconvertită într-un personaj safe, din punct de vedere ideologic. 

În fine, tot dezastrul ăsta scenaristic și regizoral e, de fapt, un film de sacrificiu, un intermezzo regretabil, al cărui singur scop e: „Rebuild the Avengers”, așa cum îi cere Ross lui Wilson. Aș propune altceva: let’s not. Aș fi preferat să revăd The Avengers de alte cinci ori, decât să trec prin această tortură. „There’s a war coming”, mai zice, la un moment dat, Wilson – replica aia pe care, probabil, am mai auzit-o de 43 de ori în MCU. Așa e, dar altcineva poate salva această franciză.

În cinematografe | Per total: 5/10 | Știință & Tehnologie: 5/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

The Last of Us, sezonul 2: Răzbunare, boală grea

De
Pedro Pascal și Bella Ramsey rămân unul dintre cele mai simpatice duouri ale cinemaului recent. 
CULTURĂ|MS TALKS

TATA. Te apropii de părinți abia când înveți să-ți vindeci rănile

De
Într-un documentar extrem de intim, Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc spun o poveste universală despre violență, iertare și moștenirea emoțională din familii. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Black Mirror, sezonul 7: E nevoie de un upgrade

De
Serialul care te lăsa cu gura căscată acum mulți ani nu mai reușește nici măcar să-ți ridice o sprânceană.
CULTURĂ|MS TALKS

După cioate. Cum s-a transformat un documentar despre mediu într-un film horror

De
Doi regizori care documentau o formă radicală de activism ecologic au ajuns să trăiască pe pielea lor violența pe care o denunțau activiștii.