Netflix

Cunk on Life: Toate glumele ajung în Rai9 min read

De Mihai Tița 24.01.2025

Cele mai bune întrebări puse vreodată oamenilor de știință se întorc.

Acum doi ani, Netflix îți făcea cunoștință cu Philomena Cunk, o reporteriță care pune numai întrebări greșite, sarcastice ori amuzante, că te întrebi cum invitații ei nu se ridică să plece. Întins pe cinci episoade, Cunk on Life a devenit viral pe social media, datorită scenariului care oferă un meme, practic, la fiecare minut. 

De data asta, trioul Al Campbell (vezi Death to 2020), Charlie Brooker (vezi Black Mirror) și carismatica Diane Morgan, care interpretează rolul lui Cunk, au renunțat la formatul episodic și au ales să adune tot materialul într-o oră și vreo zece minute. Deși e niscaiva mai domol decât primul și vei avea un sentiment de déjà-vu, Cunk on Earth, are avantajul că încearcă să acopere cât mai multe subiecte care țin de viața ta, de la religie la cosmos, de la anatomie la artă și așa mai departe, subiecte care au rămas neexplorate în serial.

Începe, în mod firesc, cu Geneza, așa-zisa primă parte din „Christian Cinematic Universe”, care ar fi despre Tatăl lui Iisus, „un om atât de misterios, că-l știm doar după numele de scenă: Dumnezeu”. Primul interviu e cu Rupert Sheldrake, autor englez și cercetător în domeniul parapsihologiei, care a propus conceptul de rezonanță morfică – în mare, teoria lui e că ecosistemele moștenesc o memorie colectivă, iar, astfel, telepatia e posibilă (jinkies!). 

După ce Sheldrake îi răspunde că există Dumnezeu, Cunk e uimită de precizia răspunsului: „Great! Has anyone proved it? Does God have a brother called Simon?”. Sheldrake, fără nicio idee despre capcana în care intră, răspunde previzibil: „No”. Cunk conchide: „But they can’t prove that either, so he might have. The universe could have been created by Simon.”

CITEȘTE ȘI: Cunk on Earth: Știință și sarcasm

„Chiar îmi doresc de la ei să spună ceva stupid. Vrei să vezi o reacție puternică din partea lor. Aceste interviuri durează uneori o oră sau două și apoi sunt reduse la cinci minute. Așa că petrec mult timp să le induc un fals sentiment de siguranță și să le vorbesc despre subiectul lor preferat. Apoi, după ce se simt confortabil și bucuroși, îi întreb ceva ridicol și urmăresc cum ies din această situație. Și e plăcut să-i vezi cum se străduiesc, nu-i așa? E ca și cum ai smulge aripile unei muște”, mărturisește Morgan, despre stilul de lucru, într-un interviu pentru Vulture.// „Philomena Cunk Is Diane Morgan’s Superhero Alter Ego”, vulture.com //

Apoi oferă un exemplu concludent, din timpul interviului cu Jameel Sadik Al-Khalili, profesor de fizică teoretică la Universitatea din Surrey și, de altfel, un comentator regulat al programelor științifice de la BBC și nu numai. După ce acesta îi confirmă că totul e făcut din atomi, Cunk îl surprinde: „Well, are thoughts made out of atoms?”.

Aceste întrebări așa-zis stupide sunt, așadar, mai mult decât stupide. Ca orice satiră inteligentă, asemenea și producțiilor din trecut ale aceste echipe (vezi și seria Cunk on Britain), monologul și curiozitățile lui Cunk au subtext complex. „But if Nietzsche was right and God is dead, it means we’ve got no higher entities judging our lifestyles, except the people from the flat upstairs” poate fi un comentariu social subtil despre prejudecăți. 

Reflexii sarcastice, aparent amuzante, precum cea despre pedeapsa cu moartea prin electrocutare („Does it hurt? Are tickets available?”), poate fi o observație despre cruzimea metodei și, în același timp, maniera cinică în care se transformă într-un spectacol (ghilotină, anyone?). Sau o ironie superbă despre avort, în care Cunk presupune că atunci când ovulația începe, tot atunci se anulează dreptul femeii de a alege.

Documentarul are și momentele lui mai puțin izbutite. Interviul cu un condamnat la „scaunul electric” e singurul inventat, ceea ce dărâmă convenția și se transformă într-un moment insular și superfluu. Glumițe la îndemână, precum cea că Dumnezeu a avut timp să creeze lumea în doar șapte zile, „pentru că nu primea notificări pe iPhone”, întrebări subțiri, precum „Meditația se poate face și din picioare sau în timp ce conduci?”, sau un schimb superficial de replici, între Cunk și fizicianul Brian Cox, în care acesta recunoaște că e o pierdere de timp interviul, sunt doar fragmente slabe și nimic mai mult. 

Până la urmă, ca orice comedie, e aproape imposibil să livrezi aceeași calitate, poantă după poantă. Din fericire, Cunk își ia revanșa după fiecare rateu, iar una dintre preferatele mele e chiar la început: „Have you ever looked around at the limitless majesty of creation and wondered what all these forests, valleys, mountains, and puddles are actually for?” e, de fapt, o întrebare retorică tristă, având în vedere cât de ignoranți și dăunători suntem față de toate lucrurile astea.

Disponibil pe Netflix | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 7/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|PORTRET

5 animații SF pe care trebuie să le vezi

De
Ești fan al animațiilor SF? Și eu. Iată cinci producții recente, care mi-au atras atenția.
CULTURĂ|POPCRAFT

Companion: Restart și fugi

De
Un thriller SF care se transformă în revenge horror? Click fără să mă gândesc de două ori.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

Poți combina jocurile indie și filmele? Răspunde specialistul cu montajul de la It Takes Two și Split Fiction

De
Philip Martin, senior cinematic editor la Hazelight, unul dintre cele mai de succes studiouri de jocuri video indie ale momentului, explică cum poți face jocuri cu regie și montaj de film bun chiar și cu un buget limitat
CULTURĂ|BOOK CLUB

10 cărți despre știință care ne-au atras atenția la Bookfest 

De
De la milionari tech în hanorace la nostalgia după dictaturi, zece cărți recente explică felul în care funcționează mintea, masele și mecanismele puterii într-o lume tot mai confuză.