Marvel Studios

Daredevil: Born Again. Avocatul poporului9 min read

De Mihai Tița 14.03.2025

Daredevil se întoarce la avocatură, în vreme ce Kingpin ajunge la Primărie. N-are cum să se termine bine.

Am așteptat cu oareșce entuziasm continuarea și, mai mult sau mai puțin, reinventarea serialului produs de Netflix acum zece ani și, mai nou, strămutat la Disney, pentru că a fost unul dintre favoritele mele, din acel maldăr de adaptări Marvel – îți aduci aminte, probabil, și de atipicul Jessica Jones, intensul și asprul The Punisher, insuficientul Luke Cage sau rateul Iron Fist. Bătute în cuie, deocamdată, sunt două sezoane pentru Daredevil: Born Again, iar primele trei episoade sunt disponibile la streaming.

Trei episoade care bat pasul pe loc, reciclând o temă mai veche: avocatul vigilent a pus costumul la naftalină și își reevaluează implicațiile morale ale justițiarismului. „Daredevil a dispărut de ceva vreme și avem nevoie de el să se întoarcă”, mărturisește o locuitoare din Hell’s Kitchen, într-un reportaj despre criminalitatea tot mai răspândită din oraș. Bineînțeles, toată lumea care se uită la serial știe că Daredevil se va întoarce, doar că ne tachinează.

În debutul sezonului, Matt Murdock (Charlie Cox) e la o băută cu cei doi buni prieteni ai săi, Foggy Nelson (Elden Henson) și Karen Page (Deborah Ann Woll), însă petrecerea e spartă de alt „prieten” mai vechi, Dex (Wilson Bethel), unul dintre dintre inamicii familiari ai lui Daredevil. În urma conflictului, Foggy e ucis, iar Dex e condamnat la închisoare pe viață. Afectat emoțional și tot mai neîncrezător în alter egoul său, Murdock se retrage de la jobul de supererou și se întoarce la meseria de bază. Un an mai târziu, e asociat într-o nouă firmă de avocatură cu fosta procuroare Kirsten McDuffie (Nikki M. James, din Severance), iar Page s-a mutat în San Francisco. 

Dar, ghici cine s-a mai întors? Inevitabilul Wilson Fisk aka Kingpin (interpretat cu meșteșug de același Vincent D’Onofrio), care, mai nou, a strâns suficiente semnături și, cu sprijinul soției sale Vanessa (Ayelet Zurer, care a mai interpretat, printre altele, rolul mamei lui Superman în Man of Steel), decide să candideze la funcția de primar al orașului New York, iar în campanie promite că va rezolva „problema” justițiarilor din oraș, pe care îi va interzice și, eventual, trimite la închisoare. Norocul lui e că n-a trebuit să depună semnăturile la BEC, că n-ar fi fost lăsat să candideze, având în vedere trecutul său dubios. „Dacă orașul ăsta chiar îl alege, poate că New York-ul va avea primarul pe care-l merită”, încearcă Murdock să se împace cu ideea.

Cei doi se văd, eventual, față în față, într-o scenă clasică de cinema dintr-un diner, care îți poate aminti de Heat, iar Fisk îl asigură că nu a fost implicat în uciderea lui Nelson. Când Murdock îl avertizează pe Fisk că se va răzbuna dacă iese din rând, Fisk îi răspunde că vor exista consecințe, dacă Murdock își reia activitățile ca Daredevil. Și eu, și tu, așteptăm cu nerăbdare aceste consecințe. Și cât mai repede, dacă se poate. Apropo de Fisk, aș mai zice că poate fi unul dintre cei mai bine construiți și captivanți ticăloși pe care Marvel i-a pus pe marele sau micul ecran în ultimii 25 de ani – deloc întâmplător că l-au tot folosit pe unde au mai apucat.

Revin la scenă, pentru că e foarte importantă pentru vibe-ul general al serialului, care e complet străin de bombastica CGI sau conflictele fără profunzime din majoritatea producțiilor Marvel. Doi oameni, la o cafea, care au un trecut complicat al relației, e o imagine care oferă suficientă dramă și suspans pentru un film cu super-eroi, mai apropiat (și preocupat) de dramă, decât de acțiune, chiar dacă unele dintre buclele scenariului ți se vor părea familiare sau chiar repetitive. Era și cazul, nu-i așa?

O intrigă care schimbă perspectiva, însă, apare în al doilea episod, când Murdock decide să-l reprezinte ca avocat al apărării pe Hector Ayala (Kamar de los Reyes), care a sărit în apărarea unui necunoscut agresat de doi polițiști sub acoperire, bașca și corupți. Hector habar n-avea în ce se bagă, iar unul dintre polițiști a murit accidental, în timpul altercației. Surpriza plăcută: Hector e justițiarul White Tiger, deci pe Fisk îl va interesa în mod direct acest proces. 

Born Again, însă, greșește câteva aspecte esențiale. Lui Murdock îi lipsește introvertismul și conflictul interior dintre mâhnire și furie, Fisk e transformat într-un politician din House of Cards la discount, iar provocările celor doi sunt cam aceleași, doar că în loc să fie îmbrăcate într-un neo-noir campy, ca în cazul primului, creat de Drew Goddard, de data asta trebuie să suporți câteva intrigi secundare neinteresante, într-un thriller politic care avansează mai încet decât o dezbatere electorală. 

Disponibil pe Disney+ | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 5/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

The Last of Us, sezonul 2: Răzbunare, boală grea

De
Pedro Pascal și Bella Ramsey rămân unul dintre cele mai simpatice duouri ale cinemaului recent. 
CULTURĂ|MS TALKS

TATA. Te apropii de părinți abia când înveți să-ți vindeci rănile

De
Într-un documentar extrem de intim, Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc spun o poveste universală despre violență, iertare și moștenirea emoțională din familii. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Black Mirror, sezonul 7: E nevoie de un upgrade

De
Serialul care te lăsa cu gura căscată acum mulți ani nu mai reușește nici măcar să-ți ridice o sprânceană.
CULTURĂ|MS TALKS

După cioate. Cum s-a transformat un documentar despre mediu într-un film horror

De
Doi regizori care documentau o formă radicală de activism ecologic au ajuns să trăiască pe pielea lor violența pe care o denunțau activiștii.