Fotografie via YouTube / Romanian Creative Week

Designerul român care îmbină ingineria aerospațială cu fashion-ul pentru a crea haine futuriste11 min read

De Paul Petrache 22.07.2024

Ce legătură au ingineria aerospațială și designul de modă? Destul de multe, dacă îl întrebi pe Vlad Vraciu, tânărul designer din spatele LUNAR Laboratories, un brand de fashion care privește spre viitor.

Vlad Vraciu are 32 de ani și e ofițer și inginer de aviație în Armata Română, specializat în inginerie aerospațială. După Academia Tehnică Militară, a absolvit și Academia Navală, iar în prezent lucrează cu elicoptere marine. În același timp, este și unul dintre cei mai interesanți designeri de modă emergenți din România. Iar dacă vezi colecțiile LUNAR Laboratories, brandul pe care l-a fondat acum doi ani, pe care le-a prezentat atât în țară, cât și în fashion week-uri din afară, o să-ți dai seama că nu e nimic ciudat aici.

Unghiuri drepte, forme inspirate din estetica și dinamica aparatelor de zbor, un stil dark și futurist – creațiile lui Vlad, de cele mai multe ori all black și folosind multă piele, se inspiră direct din pasiunea sa pentru aviație. Am vorbit mai multe despre parcursul său la Iași, la Romanian Creative Week, unde LUNAR Laboratories// Mai multe detalii pe lunar-laboratories.com // a fost selectat în RFW Platform, secțiunea dedicată tinerilor designeri din cadrul Romanian Fashion Week.

Stânga: Fotografie de Raluca Ciornea, de la prezentarea din cadrul Romanian Fashion Week. Dreapta: fotografie din arhiva personală

Între misiuni militare și fashion week-uri

Pentru Vlad, pasiunea pentru fashion nu a venit de nicăieri – a știut încă din liceu că vrea să facă ceva legat de asta și să-și deschidă propriul brand, dar și-a dat seama că nu e un moment bun pentru asta și nici nu ar avea susținerea necesară, așa că și a început o cariera militară. 

După ce a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială, Vlad a primit un loc de muncă la Constanța, la escadrila de avioane de vânătoare MiG-21 LanceR și, un an mai târziu, s-a mutat la elicopterele marinei, unde a fost inginer șef timp de patru ani. Munca sa a constat în inginerie și management – a condus activitățile de mentenanță și reparații, dar și planificare a zborurilor și a resurselor. 

Vlad în misiune. Fotografie din arhiva personală

Vlad a participat la peste douăzeci de misiuni internaționale în țări ca Ucraina, Georgia, Turcia, Egipt, Siria sau Spania, înainte să se întoarcă în București pentru a urma o școală privată de de design. „Nu a existat niciun declic, totul a fost pregătit, dar lucrurile au ținut de stabilitatea financiară”, spune el. „Mi-am deschis un brand la timpul potrivit, când toate s-au aranjat.” Vlad Vraciu nu a renunțat la jobul său principal, dimpotrivă: tot ce câștigă investește în visul său.

„Cariera militară e pe primul loc, dar tot timpul liber îl dedic modei. Tot timpul, chiar și în misiuni, am visat la acest moment.” Cu toate astea, Vlad nu avea cu cine să vorbească despre pasiunea sa, pentru că atât colegii săi, cât și vechii lui prieteni, vin din zona de inginerie, electronică sau calculatoare.

Moda privește, mai mult ca niciodată, spre viitor

Prima colecție LUNAR Laboratories a fost lansată în 2022 și, la fel și cele i-au urmat, vorbește despre o încercare a ajunge pe Lună. „La fiecare colecție creez o poveste care descrie un nou episod din misiunea noastră”, spune Vlad. „Cea actuală se numește OBSERVER și e în strânsă legătură cu prima mea prezență la Romanian Fashion Week, pentru că atunci nu am știut la ce să mă aștept, doar mi-am dorit doar să ajung aici și să văd ce va urma. La fel ca o echipă care face expediții – am venit în recunoaștere, să zicem”.

Fotografii de Raluca Ciornea

Dacă ai urmărit măcar tangențial ce se întâmplă în ultimii ani în fashion ai observat, probabil, un interes tot mai mare al designerilor pentru futurism și imaginar SF. Prezentarea de modă Balenciaga transformată într-un joc video cyberpunk// Balenciaga’s Afterworld video game takes players to a secret rave in the forest, dezeen.com // și show-ul Coperni unde modelele au defilat printre câinii roboți de la Boston Dynamics// Models and robots share the runway at Coperni fashion show, theguardian.com // sunt doar câteva dintre momentele memorabile ale ultimilor ani.

Vlad povestește că nu urmărește îndeaproape ce se întâmplă nou în modă, în parte pentru că își dorește ca hainele sale să fie timeless și nu reprezentarea unui trend trecător. Referințele lui vin mai degrabă din arhitectura brutalistă și Bauhaus și, după cum era firesc, din tehnologie. „Sunt pasionat de designul de automobile și electronice”, spune el. „Mi se pare că am apărut la momentul potrivit, pentru că niciodată în istorie nu a existat în design o tendință așa mare spre futurism. Chiar și elementele din trecut sunt, de multe ori, reinterpretate într-o zonă futuristă.”

Nu e un secret pentru nimeni că industria modei este una dintre cele mai importante surse de poluare a planetei și, în același timp, exploatează o bună parte din forța de muncă. Există oare un viitor fără fast fashion și în care lucrătorii să fie remunerați corect? Vlad nu este foarte optimist. „Viitorul e foarte comercial, de fapt. Cum îl doresc să îl văd? Mi-aș dori să văd inovație și foarte multe propuneri”, spune el. De altfel, LUNAR Laboratories pune foarte mare accent pe sustenabilitate și caută în permanență modalități prin care să fie cât mai eco friendly.

„Sunt foarte mulți designeri independenți și necunoscuți, ca mine, care se strofoacă și nu reușesc să facă ceva. Există varianta să fii văzut și să primești o investiție. Foarte multe branduri mari investesc în designeri mici și îi lasă să-și păstreze direcția, dar cred că și asta se întâmplă până la un punct, pentru dacă vor avea succes, asta vine la pachet cu presiuni. E greu, dar cel mai bine e să faci ce simți, asta ar fi ideal.”



Text de

Paul Petrache

Paul nu a vrut să-și scrie singur descrierea, dar restul redacției garantează că e un jurnalist cu experiență. :)

CULTURĂ|POPCRAFT

The Franchise: Supermiștouri despre supereroi

De
Mai bine mai târziu decât niciodată, iată o satiră care „lovește” acolo unde trebuie. Și e chiar distractivă.
CULTURĂ|POPCRAFT

Venom: The Last Dance. Opriți muzica!

De
Oricât de simpatică e relația bizară dintre un organism extraterestru și Tom Hardy, al treilea Venom ratează, pentru ultima oară, șansa să rămână în memoria colectivă.
CULTURĂ|GAMECRAFT

Silent Hill 2 Remake: Terapia (prin) horror

De
Bloober Team reanimă un clasic pierdut și obține unul dintre cele mai bune remake-uri de până acum.
CULTURĂ|POPCRAFT

Transformers One: Robot să fii, noroc să AI

De
Franciza pornită de la o colecție de jucării părea pierdută, dar se transformă. În animație.