„Curtezane din Shimabara”, de Samuel Mützner

Editors’ choice (16-22 septembrie). Unde mergi, ce vezi, ce citești săptămâna asta16 min read

De Mindcraft Stories 16.09.2021

Un nou muzeu recuperează viața copiilor abandonați din perioada comunistă, Netflix reimaginează Masters of the Universe, The Atlantic vorbește despre partea nesuferită a e-book-urilor.

Mijlocul lunii septembrie vine cu expoziții de artă contemporană și unele dedicate biodiversității urbane, interactive și digitale, dar, mai ales, organizate în spații offline, pentru că vremea încă permite acest lux. În plus, se lansează seriale care combină SF-ul cu benzile animate și umorul. 

6 evenimente la care să participi

Romanian Science Festival

Pe parcursul lunii septembrie, experţi în diferite domenii, cercetători sau profesionişti din ţară şi din străinătate, organizează în Timișoara, în cadrul Romanian Science Festival, proiectul Detectivii biodiversităţii urbane, care își propune să cartografieze o parte a florei şi faunei din municipiu cu ajutorul comunităţii locale. Participanții vor încărca, apoi, fotografiile pe pagina proiectului de pe aplicaţia iNaturalist.

Vor fi anunțate și alte activităţi pentru voluntari şi comunitate, care se vor desfăşura atât în Timişoara, cât şi online, pe pagina Romanian Science Festival (RSF) şi pe platforma iNaturalist. De exemplu, un webinar special pe tema biodiversităţii, un workshop care să ofere o imagine mai amplă despre vieţuitoarele urbane, ateliere de story mapping sau de pictură botanică, vânătoare de comori de biodiversitate.

https://mindcraftstories.ro/images/2021/09/Mindcraftstories_Editors-Choice-Art-Safari-Street-Delivery-Masters-of-the-Universe_Sorin-Stana.jpg

Foto: Sorin Stana

Art Safari

Începe cea de-a VIII-a ediție Art Safari, care se desfășoară între 16-26 septembrie, la Palatul Dacia-România și la Hanul Gabroveni.

La Hanul Gabroveni poți vizita expoziția dedicată femeilor-artist din România interbelică, Seducție și triumf în artă.  Vor exista și tururi virtuale găzduite de Marius Manole (17, 18 și 19 septembrie) și Horia-Roman Patapievici (pe 24 septembrie).

Ambasada Olandei a dezvelit o copie florală gigant a uneia dintre picturile expuse în Pavilionul Muzeal, mai exact un Vas cu tufănele pictat de Samuel Mützner. Instalația florală are dimensiunile de 4 x 4 metri, iar pentru construirea ei au fost folosite 1.750 de plante.

https://mindcraftstories.ro/images/2021/09/Mindcraftstories_Editors-Choice-Art-Safari-Street-Delivery-Masters-of-the-Universe_DV4-In-dialog.jpg

Constantin Vică.

Street Delivery Dâmbovița

Tema ediției de anul acesta a Street Delivery se numește Leapșa și duce cu gândul la jocurile copilăriei. 

Vor fi trei zile (17-19 septembrie) cu evenimente pe Strada Arthur Verona, pe cursul Dâmboviței, între Timpuri Noi și Nod Makerspace, cu activități pe apă și pe uscat, dar și la Baza Sportivă Cireșarii, unde, prin moduri creative, se va cere redeschiderea unui spațiu verde ținut sub lacăt de peste 13 ani. 

Ca parte a evenimentului, DEGETE VERZI #4 redeschide grădina de pe I.L.Caragiale 32 cu un program de discuții, o nouă instalație de yarn bombing dar și multă joacă în curte, de la ping pong pe înserate la ateliere de lampioane din hârtie reciclată. Vineri, 17 septembrie, de la ora 19, poți să participi la discuția În Mațele Monstrului, unde Constantin Vică și Ștefan Tiron vor atinge diverse subiecte: microbiom, eco-fascism, habitat eco-gotic, the wood wide web, societăţi de particule, molecule, gene, specii, populații și natura inventată etc.

Marșul Bicicliștilor

A 16-a ediție a Marșului Bicicliștilor din București are loc sâmbătă, 18 septembrie 2021, sub sloganul Vrem orașe pentru oameni!. Protestul pentru echitate în trafic este organizat de Street Delivery, OPTAR, Comunitatea Bicicliștilor din București și Greenpeace România în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității.

Adunarea bicicliștilor va începe de la ora 13.30 la intrarea Charles de Gaulle a parcului Herăstrău. Printre revendicări se numără dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete astfel încât să respecte standardele stipulate în PMUD, accesibilizarea trotuarelor pentru ca ele să poată fi utilizate de pietoni, benzi unice pentru transportul public.

Re-CoNnect

Pe 21 septembrie, de la ora 18, în grădina de la Rezidența BRD Scena9, continuă seria de Community Talks – Grădini urbane comunitare, cu evenimentul Re-CoNnect. De ce e importantă calitatea spațiului verde, mai ales în zonele rezidențiale, cum pot comunitățile locale să ia în stăpânire spațiul verde de lângă blocuri și nu numai și cum pot fi construite grădini comunitare sustenabile? Vor încerca să răspundă la aceste întrebări Alexandru Oprița de la Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Gabriela Iordan de la Acțiunea Comunitară Tineretului, Corina Trancă, inginer peisagist, și alți invitați din domeniu. 

https://mindcraftstories.ro/images/2021/09/Mindcraftstories_Editors-Choice-Art-Safari-Street-Delivery-Masters-of-the-Universe_Muzeul-Abandonului.jpg

Muzeul Abandonului

Se lansează Muzeul Abandonului, primul muzeu-forum digital și participativ din România, dar și campania publică de colectare a obiectelor mărturii despre viața copiilor abandonați în instituțiile de protecție ale României. Obiectele vor fi colectate în format digital și vor sta la baza colecției noului muzeu.

Acțiunea publică de strângere a mărturiilor ce vor intra în colecția permanentă a muzeului se va desfășura pe parcursul lunii septembrie 2021. Fotografiile obiectelor ce păstrează amintirea acelor vremuri, precum și poveștile atașate lor pot fi trimise pe adresa de e-mail muzeulabandonului@gmail.com

(Recomandări de Adriana Moscu)

2 seriale și un joc nou

He-Man and the Masters of the Universe (sezonul 1)

Începând cu 15 septembrie, Netflix încearcă să readucă în prim-plan cunoscutul univers din comicsuri și desene animate Masters of the Universe, cu al doilea reboot sub formă de serial din franciză din ultimele câteva luni. Primul, Masters of the Universe: Revelation, este un sequel direct al seriei originale de desene din anii ’80, lansat în iulie, cu un stil grafic asemănător. În schimb, He-Man and the Masters of the Universe este o reimaginare a acelei serii în stil CGI și cu influențe de anime. Cei nefamiliarizați cu seria se pot aștepta la o combinație de fantasy similar francizei Conan, însă combinat cu elemente de SF și cyberpunk, destinată unei audiențe mai tinere. 

Disponibil pe: Netflix / IMDB: 7,6/10 / Rotten Tomatoes: N/A

Final Space (sezonul 3)

Dacă ești fan al serialelor animate pentru adulți în stilul Futurama sau Rick and Morty, Final Space îți propune un produs similar, dar cu mai puțin umor negru și glume aleatorii și un accent mai mare pe legăturile emoționale dintre personaje și firul narativ principal. După un prim sezon care a avut parte o recepție mixtă, SF-ul animat a reușit să-și găsească o nișă într-o piață destul de suprasaturată. Probabil că o parte se datorează și cast-ului interesant de voci, care îi includ pe David Tennant (fost Doctor Who) sau Conan O’Brien. 

Disponibil pe: Netflix / IMDB: 8,3/10 / Rotten Tomatoes: 70% recenzii pozitive (sezonul 1)

Deathloop

Echipa din spatele seriei Dishonored, Arkane Studios, tocmai a lansat unul dintre cele mai anticipate jocuri video ale lui 2021. Deathloop e un shooter cu influențe de stealth și action/adventure care te pune în pielea unui asasin prins într-o buclă temporală pe o insulă, nevoit să elimine opt ținte până la miezul nopții pentru a evita resetarea ei. Ca prezentare, este o combinație destul de interesantă între un film cu spioni și scenele de violență și coloana sonoră a unei pelicule de Tarantino, cât să dea cadrului un aer destul de proaspăt. Atenție, însă, dacă plănuiești să-l cumperi pe PC: mulți utilizatori au raportat probleme tehnice destul de persistente chiar și pe sisteme de ultimă generație, așa că, dacă ai opțiunea, probabil ar trebui să optezi pentru varianta de PS5.

Disponibil pe: PC (Steam), PS5 / Metacritic: 88/100 (PS5) / Steam User Reviews: 67% pozitive 

(Recomandări de Ionuț Preda)

5 texte care merită citite

  1. Pe Libertatea, Adina Marincea, cercetător în Științe sociale și doctor în Comunicare, face o analiză, în două părți, a modului în care se răspândește pe Facebook-ul românesc teoria conspiraționistă a Marii Resetări (pusă, desigur, pe seama vaccinului) și a principalilor actori implicați în răspândirea acesteia.
  2. Ian Bogost scrie pentru The Atlantic despre de ce urăște e-book-urile, dincolo de faptul, evident, că nu sunt cărți. Ocazie cu care face o mică incursiune în istoria conceptului de carte și explică ce e bookiness, lucrurile care fac pe cineva să simtă că utilizează ceva asemănător cărții.
  3. Input Magazine, cu un articol numit Paradise lost: The rise and ruin of Couchsurfing.com mi-a amintit că a existat acest lucru numit couch surfing. Și, aparent, mai există. Povestea siteului care își propunea să schimbe felul în care călătorește mai toată lumea care nu suferă de mizantropie e fascinantă.
  4. Zachary Crockett explică, pentru The Hustle, un lucru la care nu mă gândisem vreodată: că benzinăriile nu fac profit din vânzarea combustibilului. OK, articolul e despre America, dar ca persoană care a lăsat destui bani prin diverse locuri obscure din țară pe batoane cu ciocolată și doze de suc pot garanta că acest calcul se aplică și la noi.
  5. Cristiana Tăutu scrie pentru Scena9 despre un lucru evident: capitala României nu este gândită pentru persoanele care au cărucioare pentru copii, iar șoferii sunt printre cei mai mari „dușmani” ai bebelușilor adormiți. Concluzia ei: Bucureștiul nu-și iubește mamele.

(Recomandări de Mihai Ghiduc)

 Recomandări de:

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.


Recomandări de:

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.


Recomandări de:

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CULTURĂ|POPCRAFT

The Big Door Prize: Un strop de magie în viața ta

De
Imaginează-ți că ai fost doctor toată viața, iar un computer îți spune că, de fapt, ți-ai ratat potențialul, care e „Politician”. Dacă nu ești Sorin Oprescu, probabil vei fi bulversat. Ce vreau să zic: încearcă The Big Door Prize.
CULTURĂ|BOOK CLUB

12 cărți de știință care ne-au atras atenția la Bookfest 

De
Cum miroase lumea prin nasul unui câine. Economia globală, explicată cu ajutorul unei căpșune. Plus: ce s-ar fi întâmplat dacă Nietzsche ar fi fost un narval, cum vorbește Calea Lactee despre sine și de ce este durerea un rău necesar. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Mrs. Davis: MăicuțaDomnului.app

De
Unul dintre serialele bune ale anului refuză multe dintre clișeele producțiilor recente și te provoacă la o dilemă nonconformistă: dacă inteligența artificială ar fi noua religie?
CULTURĂ|FILM&TV

Spy/Master - povestea unei trădări naționale. Un interviu cu scenarista Adina Sădeanu

De
„Pe timpul lui Ceaușescu era mai bine”. Sună familiar această propoziție? Noul serial HBO Max, Spy/Master, vine să lămurească cum stăteau lucrurile în comunismul românesc, într-o îmbinare a ficțiunii cu realitatea. Am vorbit cu scenarista Adina Sădeanu pentru mai multe detalii.