Vlad Cupșa.

Editors’ choice: A început TIFF 202116 min read

De Adriana Moscu 24.07.2021

A doua ediție TIFF din pandemie se desfășoară între 23 iulie și 1 august. Dansatorul Sergei Polunin este invitatul special din acest an. 

Anul acesta, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) împlinește două decenii și, chiar dacă regulile de distanțare din pandemie mai temperează un pic fastul dorit de organizatori și entuziasmul competitorilor și al publicului, se anunță câteva zile – mno – foarte faine. 

Dacă totuși n-ai inclus Clujul pe lista destinațiilor tale de călătorie din vara aceasta, sunt suficiente variante de relaxare și prin câmpia română. De exemplu, poți să participi la o prezentare despre drumul parcurs de tehnologie în domeniul artei, sau să călătorești muzical (și temporal) până-n America, doar apăsând butonul telecomenzii și comutând pe HBO. 

TIFF 2021

Nici nu știu cu ce să încep – sunt foarte multe evenimente concentrate ediția aceasta în decursul a doar zece zile. Desigur, o să vezi multe filme bune, în competiția principală și în altele, conexe. Există chiar și o secțiune nouă, dedicată serialelor, unde vei putea vedea și episodul pilot din Ruxx, (r. Iulia Rugină, Octav Gheorghe), o producție HBO cu Raluca Aprodu în rolul principal. 

Dintre filmele intrate în competiție, anul acesta nu aveau cum să lipsească cele cu subiectul cel mai fierbinte, pandemia. În Norul roz (Brazilia, 2021), întregul glob este învăluit ca prin minune de un nor roz ucigător, iar oamenii se închid în case pentru a supravieţui. Din film mai poți afla ce șanse de supraviețuire are o relație amoroasă de-a lungul anilor de carantină (din proprie experiență, aș spune că șansele sunt chiar mari, condiția e să vă placă amândurora la fel de mult între patru pereți). 

Nici anul ăsta nu lipsește evenimentul infiniTIFF – un think-tank dedicat viitorului conținutului audiovizual, transformărilor digitale și tehnologiilor de ultim moment, care se adresează principalilor stakeholderi implicați în producția audiovizuală. Și nici Let’s Go Digital – un program intensiv care le oferă adolescenților ocazia de a acoperi toate etapele procesului de filmare sub atenta supraveghere a profesioniștilor din industrie.

Mi-a mai atras atenția expoziția Concrete Nests (găzduită de The Cosmic House, str. Eremia Grigorescu 106) ce surprinde modurile în care pandemia a influențat viața personală a oamenilor care trăiesc în blocuri de apartamente din întreaga lume. 

Și neapărat să mergi la Muzeul de Artă să vezi expoziția România Sălbatică, parte din cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din România, inițiat de fotograful Dan Dinu și realizat împreună cu videograful Cosmin Dumitrache. 

Am lăsat pe final ceea ce eu consider că e bomboana de pe tortul aniversar TIFF, și anume prezența dansatorului Sergei Polunin, aflat pentru prima oară (și sper că nu ultima) în România.  Îl vei putea întâlni joi, 29 iulie, de la ora 20.30, la Castelul Bánffy din Bonțida, în cadrul evenimentului Sergei Polunin Up, Close and Personal

Aici, un pic de Sergei Polunin:

La finalul show-ului, Polunin va rămâne la o discuție cu publicul și va oferi detalii din culisele parcursului său artistic spectaculos și atipic. Bilete disponibile aici: tiff.eventbook.ro  

Where ART Thou?

Înapoi în București, unde câțiva artiști încearcă să explice cum pot fi arta, societatea și cultura înțelese mai bine și remodelate prin tehnologie. 

Where ART Thou? este un program transdisciplinar care cuprinde o serie de conferințe și discuții cu invitați internaționali. A fost creat la inițiativa Rezidenței BRD Scena9, în parteneriat cu festivalurile Amural din Brașov și Simultan din Timișoara și se desfășoară între iulie și septembrie 2021, la București, Brașov și Timișoara.

Tranziții între lumile virtuale și cele non virtuale se numește proiectul pilot din acest an și o să analizeze legătura dintre cultură și tehnologie, dar și felul în care tehnologia și instrumentele digitale pot fi integrate în viața și programarea organizațiilor culturale (de la idee la design, de la obstacole și provocări la rezultate și impact). 

Mindcraftstories_TIFF 2021-In numele tatalui-Music box woodstock-Where art thou-Vama neconventional_Daniel GonzMindcraftstories_TIFF 2021-In numele tatalui-Music box woodstock-Where art thou-Vama neconventional_Daniel Gonz

Artistul vizual Daniel Gontz.

Primul invitat al seriei, artistul vizual român Daniel Gontz, va face luni, 26 iulie, de la ora 18, la Rezidența BRD Scena9, o scurtă incursiune în drumul parcurs de tehnologie în domeniul artei, începând cu rolele de film, până la VHS și descoperind pe parcurs tot felul de tehnologii, de la casete video la cloud, de la brațe robotizate la Arduino și senzori, de la shadere la A.I. 

A doua zi, marți, 27 iulie, tot de la 18 și tot la Rezidența BRD Scena9, Alain Bieber manager cultural germano-francez, va prezenta concepte, cele mai bune practici și instrumente pentru proiecte culturale digitale. Prezentarea va fi urmată de un atelier practic interactiv cu toți participanții. Detalii despre evenimentele care se vor desfășura până în septembrie, pe pagina Rezidența BRD Scena9.facebook.com

Vama neconvențional

E un nou turneu al formației Vama, care începe pe 31 iulie și se întinde pe zece zile, inspirat și el din noua realitate creată de pandemie și de locurile neștiute (sau ignorate) descoperite de toată lumea prin țară, în ultimii aproape doi ani, fie că e vorba de trasee de bicicletă, de pensiuni care arată ca-n Vest, de lacuri nepoluate (încă) sau comunități uitate. 

Las aici unul dintre cântecele mele preferate Vama, care ar merita promovat mai mult:

Vama neconvențional este un turneu turneu național în locații urbane neconvenționale, unde membrii trupei vor să creeze comunități de o zi. „În ultima vreme, oamenii vor să trăiască din plin și să amestece experiențele. Și e normal după atâtea restricții, să vrei să trăiești totul. Să vrei să fii în toate locurile și să experimentezi mai multe stări la un loc. Și noi simțim nevoia asta. Și atunci ne-am zis să încercăm mai mult decât un turneu cu zece concerte, să oferim oamenilor muzica noastră în spații frumoase unde se pot crea comunități de o zi. Spații în care oamenii să se întâlnească, să se răcorească, să vorbească, să cumpere o carte, să bea o cafea bună sau să se tolănească la umbră și să nu facă nimic până la concert. Ne e dor să cântăm, dar mai mult decât asta sau poate la fel de mult ne e dor să vedem oamenii împreună bucurându-se de o zi cu diverse activități și să fim alături de ei”, spune Tudor Chirilă, liderul trupei. 


Seria concertelor va fi deschisă pe 31 iulie la Castelul Corvinilor din Hunedoara, iar bilete îți poți cumpăra de aici: iabilet.ro.

PE SCURT

Mindcraftstories_TIFF 2021-In numele tatalui-Music box woodstock-Where art thou-Vama neconventional_In numele tatalui

Diana Cavallioti, captură din filmul În numele tatălui

În numele tatălui

Într-un sat retras din Transilvania, Emma, fiica lui Iacob, trăiește alături de tatăl său într-o atmosferă rigidă, în care se simte captivă. Mama ei a dispărut acum câțiva ani, dar Emma nu a renunțat să spere că aceasta se va întoarce la un moment dat.

În numele tatălui, cel mai nou scurtmetraj regizat de Vladimir Dembinski, care semnează și scenariul, va avea premiera națională la Cluj, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Filmul îi are în distribuție pe Diana Cavallioti, Vlad Ivanov și Alin Florea și se va putea vedea la TIFF astfel: pe 28 iulie, de la ora 21.45, la Iulius Parc Open Air, pe 29 iulie, de la ora 18, la Cinema Dacia Mănăștur și pe 30 iulie, de la ora 13, la Cinema Florin Piersic. 

Trailerul filmului, aici: 

Brief Encounters

Galeria Celula de artăPagina de Facebook: facebook.com propune trecătorilor un exercițiu de imaginație – ce se poate crea într-un cadru delimitat, atât spațial cât și temporal, de acțiune și cu un material anume cu care se poate opera doar respectând condiții stricte de utilizare? Până pe 31 iulie, artista Elena Dobîndă umple progresiv spațiul Celulei, după niște reguli de joc bine definite, cu 2,2 m3 de cărămidă, cu misiunea de a asigura o continuă dinamică a imaginii transmise live în online. 

Experimentul Brief Encounters (Situații) a pornit de la problema cărămizilor din curtea casei Carol 53, ce găzduiește Celula de Artă, și necesitatea de a fi depozitate în altă parte, fie și efemer, pentru a degaja spațiul dat. 

Mindcraftstories_TIFF 2021-In numele tatalui-Music box woodstock-Where art thou-Vama neconventional_HBO Warner Media

Captură din film.

Music Box: Woodstock ’99: Peace, Love, and Rage

Primul film din seria Music Box, regizat de Garret Price (Dragoste, Antosha) spune povestea lui Woodstock 99, un festival muzical promovat ca fiind un ecou al mult mai celebrului concert original din 1969. În schimb, evenimentul din 1999 s-a metamorfozat în revolte, jafuri și agresiuni sexuale și a rămas în istorie ca „ziua în care anii ’90 au murit”. 

Documentarul demitizează, pe fundalul sonor al celor mai agresive trupe rock din epocă, și felul în care a rămas în memoria colectivă Woodstock-ul anilor ’60 și a debutat pe HBO pe 23 iulie, pentru a marca 22 de ani de la evenimentul de la finalul anilor 1990. 

Iată și trailerul primului episod:



Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

Resident Evil – o istorie. Partea a II-a: vârful influenței, mediocritatea și întoarcerea la survival horror

De
De la Resident Evil 4 la Resident Evil 4: între cel mai influent joc din istoria recentă, un pariu greșit și întoarcerea seriei la rădăcini.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

Resident Evil – o istorie. Partea I: Jocurile care au readus zombii în zeitgeist

De
Mai greu de ucis decât o apocalipsă zombie, seria Resident Evil scoate jocuri de calitate chiar și la un sfert de secol de când a readus zombii în mainstream.
CULTURĂ|POPCRAFT

Trei întrebări cu care am rămas după primul sezon The Last of Us

De
Cu bune, cu rele, The Last of Us a ajuns la finalul primului sezon. Până la al doilea, mai avem câteva lucruri de discutat.
CULTURĂ|POPCRAFT

Alice in Borderland: Supraviețuiește cine gândește, nu cine se nimerește

De
Într-o pauză de noutăți, am ales să îți recomand un serial care mi-a scăpat în 2020, dar mi-a atras atenția în decembrie, când a apărut al doilea sezon.