Tim de Waele/Getty Images

Editors’ Choice: CHAЯLY, Judith Love Cohen și Il Giro

De Mindcraft Stories 08.05.2021, ultima actualizare: 10.05.2021

Un science fiction care rezistă, chiar și după mai bine de jumătate de secol, o ingineră care a salvat Apollo 13 și primul mare tur ciclist al anului

O nouă ediție, trei noi recomandări. Ionuț Preda a descoperit un SF care nici nu mai pare atât de science fiction, la 65 de ani de la publicare, Adriana Moscu a descoperit-o pe Judith Love Cohen, ingineră, autoare, balerină și mamă, iar Mihai Ghiduc se grăbește să publice acest articol ca să se uite la prima etapă din Il Giro.

Un SF care folosește gramatica ca mediu de storytelling

Dacă ai chef de o carte SF mai „cu picioarele pe Pământ”, nu sări peste Flori pentru Algernon. Romanul lui Daniel KeyesÎl găsești pe www.elefant.ro este o poveste fascinantă scrisă din perspectiva lui Charlie Gordon, un adult cu dizabilități mentale care este supus unui tratament experimental menit să-i ridice IQ-ul, concomitent cu un cobai numit Algernon.

Restul e de domeniul spoilerelor și merită experimentat la o primă citire, dar este remarcabil că autorul implică și o metodă secundară de storytelling: modul în care Charlie scrie se adaptează în funcție de evoluția tratamentului, plecând de la un coșmar greu de descifrat pentru orice pasionat al gramaticii, ajungând la un scris ordonat și după extrem de sofisticat. E unul din motivele pentru care romanul a câștigat a doua ediție a premiilor Nebula în 1966, la egalitate cu Babel-17 al lui Samuel R. Delany. (Ionuț Preda)

BONUS: Cartea a fost ecranizată în 1968. Filmul se numește Charly (sau, mai exact, CHAЯLY), a fost regizat de Ralph Nelson și îl are în rolul principal pe Cliff Robertson, care a și câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor pentru această interpretare. Pentru generațiile mai tinere, Robertson e unchiul Ben din seria Spider-Man cu Tobey Maguire. (Mihai Ghiduc)

Judith Love Cohen, inginer aerospațial. Balerină. Autoare. Mama lui Jack Black

Internetul are și momentele lui de glorie. Unul dintre acestea s-a întâmplat ieri, când am deschis un newsletter de știință. Ca să fiu sinceră, articolul pe care am apăsat nu era despre Judith, la drept vorbind, nici nu mai știu despre ce era. Dar din click în click am ajuns la ea și așa i-am descoperit povestea. 

Acum, analizându-i numele, n-aș putea spune cât de mult l-a iubit pe Cohen (oricine ar fi fost acest strămoș al său) sau pisicile (pe unul dintre cei trei soți ai ei l-a chemat Katz) sau culoarea neagră (Black s-a numit soțul cu numărul doi). Nu știu mare lucru nici despre relația dintre ea și cei patru copii ai ei, dintre care doi faimoși, deși cu preocupări diametral opuse: informaticianul și inventatorul Neil Siegel,A lucrat la dezvoltarea unor invenții care au devenit bunuri de larg consum. Vezi aici detalii despre munca sa: wikipedia.org și muzicianul și actorul Jack Black.Cunoscut din producții ca The Cable Guy, School of Rock sau Tenacious D in the Pick of Destiny. Mai multe despre el, aici: wikipedia.org

Dar ce știu sigur e că a iubit spațiul cosmic și baletul.

Judith s-a născut în Brooklyn, unde mama a învățat-o croitorie și tatăl elemente de geometrie. Matematica a pasionat-o mai mult decât moda și prin clasa a V-a oferea deja meditații contracost copiilor din școala ei. 

La 19 ani, studia atât ingineria la facultate, cât și dansul, la Metropolitan Opera Ballet din New York. Mai târziu, JudithFiul ei, Neil Siegel, i-a adus un omagiu postmortem pe pagina USC Viterbi School of Engineering, Universitatea pe care a absolvit-o Judith: viterbi.usc.edu a lucrat ca inginer electric în cadrul Space Technology Laboratories, în echipa care a pus la punct sistemul de ghidaj de rezervă numit Abort Guidance System, care a salvat viețile celor trei astronauți ai misiunii Apollo 13. Tot ea este unul dintre inginerii care au ajutat la proiectarea telescopului spațial Hubble al NASA.Mai multe, aici: wikipedia.org

După pensionare, a fondat împreună cu ultimul ei soț, David A. Katz, editura Cascade Pass, unde a publicat, printre altele, seria You Can be a Woman…, pentru a încuraja fetele să urmeze o carieră în știință și inginerie. 

Cartea The Women of Apollo, apărută la aceeași editură,O găsești aici: amazon.com prezintă biografiile a patru femei care au ajutat la plasarea primului bărbat pe Lună. Judith este printre ele. (Adriana Moscu)

Il Giro

Sunt una dintre acele persoane care preferă să se uite la ciclism decât să-l practice (din motive complexe, unul dintre ele implicând un câine, un Pegas în formă de opt și foarte multă piele pierdută) și care abia așteaptă ziua de azi, care dă startul sezonului 2021 al marilor tururi. După ce, anul trecut, pandemia le-a dat peste cap, de am avut Turul Franței primul și pe cel al Italiei undeva prin octombrie, suprapus în ultima săptămână cu Vuelta, Turul Spaniei, acum Giro d’Italia revine la locul său obișnuit din calendar, deși cu un traseu modificat. 

Anul trecut, turul trebuia să înceapă la Budapesta (da, îmi programasem deja o deplasare), dar a fost mutat în Sicilia. Iar insula italiană trebuia să găzduiască Grande Partenza, cum se numesc etapele inaugurale ale aventurii cicliste ce durează 21 de zile, în acest an. Motiv pentru care a urmat o nouă schimbare: Giro pornește de la Torino, cu un contratimp individual.

Pentru cine urmărește ciclismul, turul va răspunde la câteva întrebări esențiale: e Remco Evenepoel următorul superstar (și cum s-a refăcut el după accidentarea din toamnă), mai contează Nibali pentru clasamentul general (mai ales că s-a accidentat și el, recent, la mână) și cât de mult îl supără spatele pe Egan Bernal. Sună un pic bizar, acum că citesc ce-am scris. Însă nu toți favoriții sunt accidentați: Simon Yates e cel mai în formă, Mikel Landa speră la o primă mare victorie, João Almeida și Jai Hindley vor să repete (și să îmbunătățească) succesul de anul trecut. Revin peste trei săptămâni, cu ce s-a întâmplat între timp. (Mihai Ghiduc)

 Recomandare de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.


Recomandare de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.


Recomandare de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

O mică istorie a micilor și mititeilor

De
De la cârciuma lui Iordache la Terasa Obor, micii au o istorie complicată, care ține foarte mult de un ingredient controversat: bicarbonatul de sodiu
CULTURĂ|FILM&TV

4 seriale de care să te apuci în această (mini)vacanță

De
Indiferent dacă vacanța ta de Paște va avea trei sau zece zile (știm schema cu 1 Mai), e loc de niște seriale
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

Epopeea salatei (de) boeuf la români 

De
Istoria spune că această mâncare găsită pe toate mesele de Sărbători poate conține fasole verde, dar și homari.
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

România – Ucraina, mâncarea care ne unește și ne desparte

De
Deși am fost multă vreme o țară de la Porțile Orientului, gastronomia românească are și multe locuri comune cu cele din Europa Centrală sau cu bucătăriile slave de la nord și nord-est de România.