Unsplash

Editors’ Choice: Despre emoji, captarea carbonului și viitorul avioanelor supersonice6 min read

De Mindcraft Stories 15.05.2021

Află cine este femeia care decide ce emoji vei folosi. Se întrevede o soluție revoluționară împotriva poluării. Dar și o posibilă relansare a zborurilor supersonice. 

Editorii Mindcraft Stories au făcut săptămâna aceasta trei noi descoperiri: Adriana Moscu știe cine dictează moda în materie de comunicare pictografică, Vlad Tăușance îți spune cum poate captarea carbonului să salveze planeta și Mihai Ghiduc îți recomandă un documentar din care vei afla cât de repede vei ajunge din București la New York în viitorul apropiat, dacă vei lua avionul. 

 Jennifer Daniel, șefă peste emoji 

Au trecut mai bine de 20 de ani de când japonezul Shigetaka Kurita a creat prima serie de emoji-uri, în 1999, și a dus comunicarea online la alt nivel. Astăzi, e dificil de închipuit o lume fără smiley faces și restul micilor semne grafice care te scutesc de explicații suplimentare, când vrei să comunici rapid ceva.  

 În tot acest univers pictografic în continuă expansiune, Jennifer Daniel are un loc special. Ilustratoare de profesie, ea conduce, din toamna anului trecut, Unicode Emoji Subcommittee din cadrul Unicode Consortium, un grup nonprofit de companii de hardware și software care aprobă și decide care dintre aceste simboluri îți sunt de folos și care te încurcă.

Daniel, care este și directoarea de creație a programului Google pentru emoji, își petrece zilele dezbătând ce emoții, concepte și relații justifică „emojificarea”. A devenit cunoscută atunci când a creat-o pe Doamna Claus, ca o alternativă feminină la emoji-ul care-l întruchipa pe Moș Crăciun. Au urmat conceperea unor emoji-uri care promovau diversitatea, reprezentativitatea şi incluziunea: o persoană cu gen neutru care alăpta un bebeluș cu gen neutru, sau un bărbat cu mustață purtând un văl de mireasă. 

Misiunea ei cea mai recentă este de-a identifica acele emoji-uri care se potrivesc cel mai bine cu viitorul post-pandemic. Te poți abona la Newsletterul ei, Substack, sau poți intra pe site, jenniferdaniel.substack.com, pentru a fi la curent cu tot ce e mai nou în lumea emoji-urilor sau pentru a  dialoga cu ea. (Adriana Moscu)

 Captarea carbonului – care sunt soluțiile?

Captarea carbonului este noua Goană după Aur a miliardarilor, dar și ultima șansă la relevanță pentru marii poluatori. Inginerește vorbind, saltul tehnologic de care avem nevoie este, probabil, cel mai important de la aselenizare încoace. Un documentar CNBC sintetizează fără înflorituri un subiect fierbinte ca încălzirea globală de care începem să ne ocupăm și noi în săptămânile viitoare.(Vlad Tăușance)

 Concorde are urmași

Primul avion supersonic de pasageri a fost o invenție înaintea vremii. Concorde venea cu avantajul unei călătorii rapide între Londra sau Paris și New York (trei ore și ceva, recordul fiind de 2 ore, 58 de minute și 59 de secunde, cu plecare din Londra), dar și cu un preț imens, care făcea avionul mai degrabă o investiție de imagine, nu una comercială. Concorde avea însă și probleme – consum major de energie, zgomotul pe care-l făcea când depășea viteza sunetului (ceea ce îi interzicea zborurile peste zone locuite) –, iar un accident nefericit i-a încheiat cariera în 2003. 

Cei de la Wendover Production, un canal de YouTube foarte pasionat de economia aviației, au făcut un mic documentar despre viitorul zborurilor supersonice și care vor fi avioanele care își propun să ia locul legendarului gigant supersonic produs în Europa. (Mihai Ghiduc)

 Recomandare de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.


Recomandare de

Vlad Tăușance

Publisher. Consultant de strategie, uneori în comunicare. Prieten cu societatea civilă și cu organizațiile neguvernamentale. Conector compulsiv de idei și de oameni.


Recomandare de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

O mică istorie a micilor și mititeilor

De
De la cârciuma lui Iordache la Terasa Obor, micii au o istorie complicată, care ține foarte mult de un ingredient controversat: bicarbonatul de sodiu
CULTURĂ|FILM&TV

4 seriale de care să te apuci în această (mini)vacanță

De
Indiferent dacă vacanța ta de Paște va avea trei sau zece zile (știm schema cu 1 Mai), e loc de niște seriale
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

Epopeea salatei (de) boeuf la români 

De
Istoria spune că această mâncare găsită pe toate mesele de Sărbători poate conține fasole verde, dar și homari.
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

România – Ucraina, mâncarea care ne unește și ne desparte

De
Deși am fost multă vreme o țară de la Porțile Orientului, gastronomia românească are și multe locuri comune cu cele din Europa Centrală sau cu bucătăriile slave de la nord și nord-est de România.