Captură din filmul „Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată” (r. Claudiu Mitcu)

Editors’ choice: Filmul unei comunități care se salvează prin cântece14 min read

De Adriana Moscu 09.07.2021

Festivalul de film documentar antropologic Culese din Balcani se întoarce în acest weekend, cu o ediție specială de buzunar, adică una de pandemie, cu locuri și filme puține, dar bune.

Ediția aceasta, m-am gândit la cei care iubesc soarele ceva mai mult ca mine și am extins propunerile mult dincolo de granițele Bucureștiului, până în Timișoara, unde, zilele acestea, temperaturile au ajuns la 38 de grade Celsius. Ceea ce înseamnă că, da, a fost mai cald ca în Capitală. 

Eu am să plec câteva zile la mare, unde sper să fac o baie rece – am nevoie de ea urgent, după mult prea multe zile petrecute în fața laptopului, în timp ce neuronii mi se scurtcircuitau încercând să înțeleagă algoritimii și politicile unor rețele sociale. 

Dar, destul despre mine, te invit să vezi ce au mai pus la cale și alții. 

Mindcraftstories_editors choice_culese din balcani_claudiu mitcu_Noam Chomsky_03_Toate Raurile

Captură din filmul „Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată” (r. Claudiu Mitcu)

„Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată”

Între 9 și 11 iulie, la Rezidența BRD Scena9 din strada I.L. Caragiale 32, revine Festivalul de film documentar antropologic Culese din Balcani,Pagina evenimentului, aici: facebook.com dedicat, începând cu această ediție, memoriei antropologului Vintilă Mihăilescu.

Te așteaptă o porție de documentare românești umblate prin festivaluri în ultimii trei ani, dar și filme proaspăt nominalizate și premiate la GOPO și cu producții locale semnate ISCOADA, Tradiții creative sau Batem fierul la conac. 

Unul dintre lungmetrajele difuzate anul acesta are un nume care mi-a atras atenția: Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată, în regia lui Claudiu Mitcu, care a semnat, în trecut, titluri ca Rețeaua, Australia și (mai ales) Circul vesel.

Filmul seamănă mai degrabă cu un studiu antropologic asupra unei mici comunităţi a Deltei, din localitatea Sfântu Gheorghe, unde cântecele interpretate de corul local sunt o tradiţie veche. Le vei vedea și auzi cântând pe membrele corului şi vei înțelege cum muzica lor leagă comunitatea în momente de bucurie şi de tristeţe, la nunţi şi botezuri, dar şi la război.

Trailerul filmului, aici:

Culese din Balcani este organizat, din acest an, de Asociația Copacul cu fapte bune,Site oficial: copaculcufaptebune.ro care are în statut și desfășurarea de proiecte culturale și educative, pe lângă cele sociale, cunoscute deja.

Mindcraftstories_editors choice_culese din balcani_claudiu mitcu_Noam Chomsky_02_Editura Litera

Coperta cărții

„Iugoslavia. Pace, război și disoluție”

Rămănem la festivalul Culese din Balcani, pentru că una dintre dezbaterile găzduite în cadrul evenimentului este chiar despre subiectul acestei cărți, Iugoslavia. Pace, război și disoluție (Editura Litera, 2021) și va avea loc sâmbătă, 10 iulie, sub numele „Paradoxul Balcanilor: De la Frăție și Unitate la Naționalism și Disoluție”.

Până atunci, ai timp să frunzărești cartea scrisă de lingvistul și activistul politic Noam Chomsky, axată pe zona fostei Iugoslavii, din 1970 până în prezent. Cartea abordează unele dintre problemele politice și sociale cruciale care afectează atât regiunea Balcanilor, cât și comunitatea internațională (cum ar fi relevanța dreptului internațional în politica de azi, manipulările din media și criza economică drept mijloc de control politic).

Vei  putea citi articole și interviuri, dar și reflecțiile autorului asupra evenimentelor, la 25 de ani de la sfârșitul oficial al Iugoslaviei comuniste și începutul războiului din Bosnia.

« Adieu les cons » d’Albert Dupontel

Imagine din film.

„Adio, proștilor!”

Sau, pentru francofili, „Adieu les cons!”, în regia lui Albert Dupontel, cu Virginie Efira (numită regina comediei în Franța) în rolul principal, filmul este marele câștigător al Premiilor César 2021 și ajunge în cinematografe din 9 iulie. 

În cazul în care ai un tonus mental bun în perioada asta, mergi să-l vezi. Este o comedie cu accente noir, unde Suze Trappet, o femeie cu o maladie autoimună în stadiu terminal, pornește în căutarea fiul ei născut în adolescenţă și abandonat imediat după naştere, la presiunea familiei. În nebuneasca investigație, Suze se intersectează cu Jean-Baptiste Cuchas (jucat chiar de regizorul Albert Dupontel), un bărbat care suferă de o stare acută de extenuare psihică, și Serge Blin (Nicolas Marié), un arhivist orb, de un entuziasm excesiv. Cei trei se aventurează într-o călătorie hilară și plină de peripeții pentru a găsi copilul de mult pierdut al lui Suze. Încă o dată, se dovedește că francezilor le plac situațiile complicate.  

Distribuit de Independența Film.

Trailer oficial: 

PE SCURT

Garden of Eden

Începând de mâine și până pe 16 septembrie,Vezi programul complet aici: facebook.com H’Art Gallery găzduiește expoziția pictorului Ștefan Ungureanu, Garden of Eden – o serie de lucrări concepute ca o „metaforă pentru o situație matematică, un algoritm care iterează pe un grid dezvoltarea și evoluția în timp (generații) a unor sisteme care par vii, reale, și mai mult decât atât, fundamentate matematic, ca o reconfortare științifică a validității unei idei”, spune însuși pictorul.

Ceau, Cinema!

Părăsim Bucureștiul și ajungem la Timișoara, unde între 15-18 iulie vei putea vedea o selecție de 15 filme și participa la întâlniri şi discuţii cu cineaştii invitaţi, ori la ateliere pentru copii şi adolescenţi.

Competiţia este formată din şase filme (trei documentare şi trei de ficţiune) realizate de cineaşti tineri din România și vor fi difuzate la Grădina de Vară „Capitol” şi Faber.Vezi lista completă aici: ceaucinema.ro 

Alte filme româneşti noi, inclusiv cele mai recente două lungmetraje ale regizorului Radu Jude, (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc și Ieșirea trenurilor din gară) vor putea fi văzute în proiecţii speciale. Programul este completat cu două comedii franceze şi cu un calup de scurtmetraje de animaţie pentru copii de la Festivalul Anim’est.

Sunt trei titluri pe care ți le recomand. Primul este Holy Father (2020), documentarul realizat de Andrei Dăscălescu, în care regizorul își caută tatăl înstrăinat şi devenit între timp călugăr pe muntele Athos. Al doilea este Lemn (2020), realizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, „un documentar de lungmetraj care urmărește fenomenul tăierilor ilegale și al comerțului cu lemn din România, Peru, Rusia și China.

CITEȘTE ȘI: „Inspectorul Pădurilor” și-ar dori o digitalizare după model estonian

În fine, al treilea este Copii pierduţi pe plajă (2020), în regia Alinei Manolache, un portret colectiv care vorbește despre cei „pierduți”, unde „pierdut” poate însemna multe lucruri. 

CITEȘTE ȘI: 2020: A Covid Space Odyssey. Departe de pandemie, în spațiu

Pretextul găsirii celor pierduți pe plajă în anii ’90 (astăzi, deja adulți la 30 de ani) se transformă într-un puzzle emoțional care, privit de sus, lasă la vedere imaginea subiectivă a unei generații – prima generație născută și crescută în „anii liberi” de după Revoluție.

Urmărește trailerul filmului aici:

Street FOOD Festival

Deși tot mai mulți specialiști prevăd apariția unui al patrulea val pandemic, momentan, străzile sunt animate de oameni, muzici, gusturi și mirosuri, așa că profită și fă o călătorie până la Cluj-Napoca, unde între 15 și 18 iulie, planetele și truck-urile se aliniază din nou și se întâmplă cea de-a șasea ediție Street FOOD Festival,Ai toate detaliile aici: streetfoodfestival.ro de data asta, într-o locație nou nouță Zazen – Verde Urban. (Mno, dar ce locații nu sunt drăguțe în bătrânul Cluj, fie vorba între noi?)

În plus, vor fi patru seri cu muzică live – de la Grasu XXL și Guess Who, până la Byron, The Monojacks, The Kriptonite Sparks și Dimitri’s Bats.

 Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CULTURĂ|ARTĂ

Știința și arta: idei noi, dar și dileme etice și estetice 

De
Șase lucruri despre artă și știință pe care le-am aflat de la Floriama Cândea înaintea vernisajului expoziției „The Somatist, the Entropist and the Skeptic”
CULTURĂ|POPCRAFT

Don't Worry Darling: Alice în țara presiunilor

De
Deși durează prea mult și e mai degrabă un exercițiu de stil inegal, Don't Worry Darling e unul dintre thrillerele cu nuanțe SF care merită văzute anul ăsta.
CULTURĂ|POPCRAFT

Black Panther: Wakanda Forever. Război, adjectiv

De
Sequelul Black Panther, apărut la doi ani după moartea actorului principal, rămâne la fel de preocupat cu conflictele ideologice pro și antirăzboi, dar nu cumva e repetitiv? 
CULTURĂ|Q&A

1899: Primul serial european creat cu tehnologia din The Mandalorian

De
9 lucruri pe care le-am aflat de la creatorii serialelor „1899” și „Dark”, Jantje Friese și Baran bo Odar.