Baarle-Nassau/Baarle-Hertog, o localitate aflată în două țări. Foto: iamdanw/Flickr

Editors’ choice: hărțile și filosofia pot fi amuzante, iar animalele sunt morale și fără religie

De Mindcraft Stories 17.04.2021, ultima actualizare: 08.05.2021

Vrei să afli mai multe despre curiozitățile de pe hărțile lumii fără să te plictisești? Te întrebi dacă moralitatea este specifică omului? Crezi că filosofia nu are simțul umorului? Am găsit răspunsuri la întrebările astea.

În această ediție Editors’ Choice, Mihai Ghiduc recomandă un canal de Youtube despre hărți cu efect adictiv, amuzant și educativ, totodată, Adriana Moscu vorbește despre moralitatea regnului animal, care nu este atât de specifică omului pe cât s-ar crede (și cu atât mai puțin datorată religiei – sau chiar științei), iar Ionuț Preda recomandă banda desenată preferată de filosofi.

Map Men: geografia amuzantă

Că pe YouTube găsești lucruri funny, e clar. Dar, dincolo de compilațiile cu momente amuzante din sport sau de pe dashboard-urile mașinilor rusești, uneori poți găsi lucruri amuzante și educaționale. Pe Jay Foreman, de exemplu, l-am descoperit prin intermediul unui clip despre Londra neterminatăMă pasiona capitala britanică pe vremea aia, foarte pre-Brexit: youtube.com și l-am adăugat în lista canalelor de YouTube pe care le urmăresc. 

În 2016, acest actor de comedie (care e și cântăreț) s-a aliat cu un tip care sună (și arată) chiar mai britanic decât el, Mark Cooper-Jones, pentru un nou show de comedie dedicat hărților, Map Men.Găzduit tot de canalul de YouTube a lui Foreman: youtube.com chiar dacă, de exemplu, situația enclavelor și exclavelor dintre India și Bangladesh a fost rezolvată politic între timp, tot e interesant să afli de ele. Mai ales că încă poți vizita (e drept, nu acum, cu pandemia) Baarle-Nassau/Baarle-Hertog.

Și chiar dacă nu te fascinează hărțile și curiozitățile geografice, s-ar putea ca acest lucru să se schimbe în vreo oră, cât durează să urmărești cele 17 clipuri produse până acum de cei doi comici. Din experiența mea (ce-i drept, limitată) cu prietenii cărora le-am recomandat acest canal, dacă apuci să vezi unul, le vezi pe toate, înșirat. 

Bonus: rămâi și cu o melodie despre Map Men în cap. (Mihai Ghiduc)

Moralitatea, mai presus de știință și religie

Oamenii ar trebui să înțeleagă o dată pentru totdeauna că nu sunt așa de speciali precum își imaginează. Susține asta și etologul de origine olandeză Frans de Waal,Frans de Waal s-a născut în 1948, în Olanda. A obţinut titlul de doctor în zoologie şi etologie la Universitatea din Utrecht. Începând cu 1981, a trăit şi a lucrat în Statele Unite. A publicat sute de articole ştiinţifice despre comportamentul primatelor în reviste precum Nature, Science, Scientific American şi altele. Cărţile sale, traduse în cincisprezece limbi, abordează teme fundamentale precum moralitatea, cultura sau religia prin prisma comparaţiei dintre oameni şi primate, wikipedia.org în cartea sa, Bonobo și ateul. În căutarea umanismului printre primate, Publicată în 2013 și apărută la Humanitas în 2018, în traducerea Ioanei Miruna Voiculescu, într-o ediție cu ilustrațiile autorului.O poți cumpăra în format e-book aici: humanitas.ro în care vorbește despre înclinațiile native ale animalelor către acțiuni morale. 

Comportamentele etice țin de nevoia de socializare și sunt o resursă interioară, nicidecum una exterioară, venită de undeva, de sus. De fapt, într-un fel, religia anulează actul empatic autentic, pentru că îl condiționează. Așadar, binele este făcut cu scopul unei recompense (viața veșnică). 

Pe de altă parte, nici știința nu este garantul moralității. Sunt nenumărate exemple în istorie (iar lagărele de concentrare naziste sunt doar cele mai cunoscute) în care știința a fost pusă în slujba unor experimente imorale teribile – eugenia,Mai multe despre originile și dezvoltarea acesteia, aici: wikipedia.org bunăoară, a fost o disciplină academică serios studiată în multe universităţi. 

Din acest unghi de vedere, știința nu înseamnă neapărat evoluție. Savanții sunt capabili să explice felul în care funcționează lucrurile sau conceptele, inclusiv morala, dar nu vor putea să învețe oamenii cum să se comporte. 

Ca să ai empatie, trebuie să fii conştient de existenţa celuilalt şi sensibil faţă de nevoile sale. Empatia a început, probabil, odată cu grija părinţilor pentru pui, crede Frans de Waal. 

Una peste alta, studiul moralei se bazează pe două teorii: oamenii sunt în mod natural buni, dar au capacitatea de a face rău, sau sunt în mod natural răi, dar capabili de bine. Frans de Waal mizează pe prima variantă și își bazează, în parte, concluzia, pe studiul asupra speciei bonobo, primate foarte asemănătoare cu omul, organizate în societăți matriarhale, care folosesc sexul pentru a stinge conflictele, în exprimarea afecțiunii sau ca recunoatere a statutului social. 

„S-ar putea foarte bine să nu fi cucerit alte grupuri, ci să le fi încurajat dispariţia înmulţindu-ne noi foarte mult, deci prin dragoste, nu prin război”, conchide autorul. (Adriana Moscu)

Existential Comics: filosofia desenată

Ți se pare că filozofia e plictisitoare și greoaie sau că nu prea are multe aspecte aplicate în viața de zi cu zi? Parțial, ai dreptate, dar poate că nici nu ai găsit-o până acum explicată undeva ca pe Existential Comics.

Este o bandă desenată online cu și despre filozofi, care a scos fără întrerupere câte o ediție nouă în fiecare zi de luni din decembrie 2013 încoace. Un digest excelent în câteva frame-uri a unor idei întinse în mod normal pe sute de pagini, dar transpuse de cele mai multe ori pe înțelesul tuturor, cu un umor surprinzător de nepretențios. Iar atunci când subiectele sau glumele sunt ceva mai subtile, autorul include și o casetă în care explică referințele.

Ajută și faptul că site-ul are un design minimalist excelent: câte un desen pe fiecare pagină, cu butoane prin care poți răsfoi edițiile precedente, precum și unul care te trimite la o ediție aleatorie. Poți să ajungi să pierzi ușor câteva ore de răsfoit digital, găsind filozofi care-și demonstrează ideile cu porții de enchiladas,„The History of Philosophy From the Perspective of Chicken Enchiladas”, existentialcomics.com o ediție de Jeopardy cu Lebniz, Marx și Freud„Philosophy Jeopardy”, existentialcomics.com sau finala mondialului de filozofie între Franța și Germania arbitrată de Confucius.„World Cup Philosophy: Germany vs France”, existentialcomics.com (Ionuț Preda)Recomandare de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Recomandare de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.


Recomandare de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

O mică istorie a micilor și mititeilor

De
De la cârciuma lui Iordache la Terasa Obor, micii au o istorie complicată, care ține foarte mult de un ingredient controversat: bicarbonatul de sodiu
CULTURĂ|FILM&TV

4 seriale de care să te apuci în această (mini)vacanță

De
Indiferent dacă vacanța ta de Paște va avea trei sau zece zile (știm schema cu 1 Mai), e loc de niște seriale
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

Epopeea salatei (de) boeuf la români 

De
Istoria spune că această mâncare găsită pe toate mesele de Sărbători poate conține fasole verde, dar și homari.
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

România – Ucraina, mâncarea care ne unește și ne desparte

De
Deși am fost multă vreme o țară de la Porțile Orientului, gastronomia românească are și multe locuri comune cu cele din Europa Centrală sau cu bucătăriile slave de la nord și nord-est de România.