Imagine dn filmul Army of the Dead. Foto: Netflix

Editors’ Choice: Lupte cu zombie, povești siberiene și jocuri video indie7 min read

De Mindcraft Stories 29.05.2021, ultima actualizare: 02.06.2021

Un nou film cu monștrii-icon ai ecranului, pe Netflix. Un roman grafic, minimalist și ofertant ca un haiku japonez. Și un mod de a-ți petrece palpitant după-amiezile ploioase: jocurile video independente. 

Chiar dacă vremea de-afară pare indecisă, editorii Mindcraft Stories sunt fermi în alegerile lor și săptămâna aceasta. Descoperă un film care funcționează ca o formă de terapie la îndemână după niște zile (prea) pline, sau citește un roman doar în aparență ușor de parcurs. Iar dacă te pasionează jocurile, ieși de pe cărarea bătătorită și încearcă unul care o să te ducă spre vârf. La propriu. 

MindcraftStories_1Army of the Dead

OK, poate că nu-i o idee bună să recomand un film făcut de Zack Snyder, după eșecul variantei sale de Justice League, care n-a făcut filmul mai bun, ci doar l-a mutat în format 4/3 și l-a umplut de prea multe filmări în slow motion. Însă, cum vremea insistă să ia locul coronavirusului și să oblige lumea să stea în casă, puțin divertisment fără prea mult creier (deci cu zombie) pare o idee decentă.

În Army of the Dead,Disponibil pe netflix.com Snyder combină luptele cu zombie cu un film despre o spargere, ceea ce nu pare o idee așa de rea, dacă ignori faptul că filmul se apropie mai mult de ‎Z Nation (mindless fun) decât de sezoanele bune din Walking Dead. Bonus: Snyder apucă să lucreze cu Dave Bautista, ceea ce e practic cel mai aproape punct în care se va afla vreodată de supereroii Marvel. (Mihai Ghiduc)

Cifre Articol MindcraftStories_2Haiku siberian

„Pentru supa de pietre aveți nevoie de: o piatră frumoasă și rotundă, apă, o mână de făină.” Așa începe una dintre povestirile lui Algis, un băiat de 13 ani, deportat în Siberia împreună cu mama și sora sa, unde are de îndurat foametea cruntă, frigul extrem, boala nemiloasă și puricii sâcâitori. Toate, în absența tatălui, mort într-un lagăr de concentrare.

MIndcraftstories-editorschoice-armyofdead-haiku-japonez-insurmontable

Imagine din interiorul cărții. Foto: Editura Frontiera.

Algis rememorează dezarmant de simplu și lucid călătoria inițiatică dinspre satul lituanian liniștit și luminos, către Siberia înghețată și întunecată, și vorbește despre prietenia cu gânsacul înhățat în grabă înainte de plecarea intempestivă și despre pierderea sa traumatizantă, despre relațiile cu prizonierii japonezi și felul în care trebuie să vadă realitatea siberiană, dacă vrea să supraviețuiască: ca un haiku imperfect, dar înfrumusețat de viețile celor pe care-i întâlnește. 

După mine, romanul este scris atât de plastic, încât ar fi funcționat la fel de bine și fără ilustrații (foarte reușite, de altfel), însă și ele își au locul lor, pentru că înlesnesc accesul cititorilor copii la o istorie dură, incomodă, care nu ar trebui uitată niciodată. 

Haiku siberian,Îl poți cumpăra de aici: editurafrontiera.ro un roman grafic multipremiat din Lituania și proaspăt lansat de Editura Frontiera, în traducerea Alinei Nucă, este inspirat de povestea adevărată a tatălui autoarei, Jurja Vilė. Cartea a fost adaptată pentru teatru și urmează să fie transformată într-un film de animație.

Cât despre ilustratoare, ea este Lina Itagaki, o creatoare de benzi desenate care a studiat limba Japoneză la Universitatea din Tokio și are o specializare în economie. (Adriana Moscu)

Cifre Articol MindcraftStories_3Insurmountable

SplatterCatGaming este canalul meu preferat când vine vorba despre jocuri indie. Pentru că am parte de review-uri pertinente, de jumătate de oră, dar și de o gazdă cu un umor neforțat. Omul este nu doar o enciclopedie a studiourilor obscure, dar și o sursă de încredere pentru titluri noi lansate. Îi datorez sau îmi datorează câteva zeci de ore bune pierdute jucând Domina (management de gladiatori pixel art) sau Darkest Dungeon (un RPG nemilos și sumbru). Tot el mi-a pus pe lista de cumpărături Insurmountable, un joc cu o mecanică tare deșteaptă. (Vlad Tăușance)Recomandare de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Recomandare de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.


Recomandare de

Vlad Tăușance

Publisher. Consultant de strategie, uneori în comunicare. Prieten cu societatea civilă și cu organizațiile neguvernamentale. Conector compulsiv de idei și de oameni.

CULTURĂ|EDITORS' CHOICE

Editors’ Choice: Noaptea Muzeelor, One World Romania, Fusion AIR

De
Sâmbătă, pe 12 iunie, noaptea devine albă pe măsură ce muzeele României își deschid porțile reale sau virtuale. Festivalul One World Romania găzduiește un spectacol despre relația noastră cu propriul corp, iar Fusion AIR analizează relațiile dintre artă și practicile științifice.
CULTURĂ

Editors’ choice: BUM, Proiectul Hail Mary, Degete verzi

De
Săptămâna asta recomandăm un muzeu subteran, dacă ai drum în Brașov, o nouă carte de Andy Weir (făcut faimos de Marțianul) și o expoziție despre grădinile urbane ale Bucureștiului.
CULTURĂ|Q&A

Horia Colibășanu: „Dacă muntele nu te primește, trebuie să accepți”

De
Horia Colibășanu e singurul alpinist român care a cucerit vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri. Am vorbit cu el despre avalanșa care i-a întrerupt ultima expediție și despre nominalizarea „Superhombre”, documentarul care îl are ca protagonist, la Premiile Gopo. 
CULTURĂ|FILM&TV

Bo Burnham trăiește în interiorul internetului

De
În cel mai recent spectacol al său, Bo Burnham recapitulează experiența din carantină a celor mai multora dintre noi. Dar pe parcurs, umorul lasă loc neliniștii, dar și înțelegerii.