Editors’ Choice: Noaptea Muzeelor, One World Romania, Fusion AIR13 min read

De Adriana Moscu 10.06.2021

Sâmbătă, pe 12 iunie, noaptea devine albă pe măsură ce muzeele României își deschid porțile reale sau virtuale. Festivalul One World Romania găzduiește un spectacol despre relația noastră cu propriul corp, iar Fusion AIR analizează relațiile dintre artă și practicile științifice.

E un pic năucitoare oferta de evenimente culturale care s-au înmulțit brusc, ca ciupercile după ploaie (nici nu era greu, la cum arată vremea de câteva luni încoace). Dacă îți era dor de o baie de mulțime (căci una în mare probabil că nu vei face prea curând), în weekendul acesta ai ocazia să experimentezi așa ceva. Totuși, păstrează distanța regulamentară și consumă cultură pe săturate, dar în deplină siguranță. Iar dacă nu știi de unde să începi, ți-am pregătit o selecție cu ce ne-a atras atenția.

Mindcraftstories_Kunsthalle Bega-Timisoara-Noaptea Muzeelor-Expozitii-Concerte-Instalatii_noapteamuzeelor.org

Instalații și lucrări de artă expuse în galeria de artă Kunsthalle Bega din Timișoara, care va putea fi vizitată pe 12 iunie, când va avea loc evenimentul Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor

Încearcă să dormi bine în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru că ar fi păcat să ratezi prima ediție a Nopții MuzeelorPentru informații complete, mergi pe pagina noapteamuzeelor.org sau pe facebook.com. de după pandemie, care va avea loc pe 12 iunie. Iar ofertele sunt pe alese și se vor desfășura atât offline, cât și online.

Evenimentele se vor derula în aproximativ 190 spații culturale din 73 localități din toată țara și vor cuprinde expoziții și tururi ghidate, concerte, spectacole, lecturi, proiecții, festivaluri, expuneri de realitate virtuală și instalații de artă. 

Pentru prima dată, cu ocazia Nopții Muzeelor, Primăria Municipiului București se deschide publicului larg, într-un eveniment care reunește, printre altele, două expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului. N-am aflat dacă la intrare o să te întâmpine chiar primarul Nicușor Dan, dar merită să faci o vizită, poate reușești să-i pui o întrebare face to face. De exemplu, când o să curețe parcurile, ca să nu mai arate ca niște muzee părăsite. 

Apoi, în Iași, Primăria dă o replică organizând trasee cu tramvaiele de epocă din colecție.

Muzeul Antipa va găzdui o ediție online a Nopții Muzeelor 2021. „Vom organiza ateliere online de zoologie, chimie, pictură, șah sau programare pe calculator, începând cu ora 14, cu participare gratuită (în limita locurilor disponibile). De asemenea, începând cu ora 20 vom difuza mici filme documentare realizate de specialiști ai muzeului în expoziția permanentă a muzeului, despre viața nocturnă a diferitelor animale. Filmulețele vor fi difuzate exclusiv pe paginile de Facebook și Instagram ale Muzeului. Mai multe detalii găsiți pe: antipa.ro”, a declarat pentru Mindcraft Stories Luis Popa, directorul Muzeului Antipa. 

One World Romania

Ediția cu numărul 14 a festivalului de film documentar și drepturile omului One World Romania,Pagina oficială aici: festival-oneworld.ro începe vineri, 11 iunie. Aceasta va celebra femeile și lupta lor pentru a se afirma drept membri cu drepturi egale în societate, va conține o retrospectivă dedicată cineastei germane Ulrike Ottinger și va face un tur de orizont al intersecției dintre filmul documentar și cele mai arzătoare chestiuni sociale și politice ale momentului, cu clasicele secțiuni dedicate migranților, conflictelor contemporane și justiției.

În cadrul festivalului, pe 13 iunie, de la 15.45, la cinematograful „Elvire Popesco” din București, va avea loc eveniment din proiectul CorpFluid. Istorii personale întrupate. Prezentat sub forma unui concert performativ de artiștii Raj Alexandru Udrea, Paula Dunker, Alina Medoia și Alex Bălă, performance-ul este bazat pe istorii personale de devenire pe teme de bullying, discriminare pe baza orientării sexuale și colorism.

Fusion AIR

Fusion AIR,Despre care am scris, pe larg, aici: „Fusion AIR, sau când arta se întâlnește cu cercetarea științifică”, mindcraftstories.ro unicul proiect românesc de rezidențe artistice în institutele de cercetare, inițiat și organizat de Asociația Qolony (Colonia pentru Artă și Știință), se apropie de final. La sfârșitul săptămânii va avea loc deschiderea expoziției ce reunește lucrările celor patru artiști.  

Vernisajul expozițieiSite oficial: qolony.eu va avea loc în prezența celor patru artiști multimedia implicați în proiect – Aura Bălănescu, Ciprian Ciuclea, Floriama Cândea și Peter Gate – și a oamenilor de știință din cele patru institute de cercetare partenere: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor-Măgurele și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor.

Structuri Convertibile este un proiect care analizează relațiile dintre artă și practicile științifice, precum și contextul de creare a conținutului într-un anumit cadru și istoria locală. Conceptul expoziției se bazează pe flexibilitatea oferită de noțiunea de conversie și pe procesele individuale de lucru ale fiecărui artist în colaborare cu oamenii de știință implicați”, a declarat Olivia Nițiș, curatoarea expoziției și cea care a propus tema ediției din acest an a Fusion AIR. 

PE SCURT

Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!

Florin Ghenade a cuprins pe plan-film câteva dintre poveștile copacilor seculari, reorientând atenția publicului către impozanța naturii. 

CITEȘTE ȘI: Arborii remarcabili ai României, mulți, dar neștiuți

Într-o călătorie de peste șase ani, artistul a documentat, pe întuneric, frumusețea arborilor, subliniindu-le siluetele deosebite, iar pe timpul zilei, alături de Cristian Stănoiu, Alexandros Raptis și Serioja Bocsok, a completat imaginile fotografice cu video-uri și povești transmise prin viu grai chiar de către cei ce formează comunitățile din preajma arborilor.

Galeria Artep și Galeria Posibilă împreună cu Complexul Muzeal Național Moldova au colaborat pentru a aduce la Iași povestea Arborilor Bătrâni. Expoziția de fotografie Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină! a artistului Florin Ghenade. Expoziția poate fi vizitată până PE 18 iulie 2021, la Muzeul de Artă din Iași. 

Digital Art Factory – Festival de Artă in Realitate Augmentata

Art FactoryPagina proiectului, aici: facebook.com este un proiect de galerie popup și un festival de artă contemporană ce are ca scop aducerea în conștiința socială a sorții clădirilor industriale dezafectate prin propunerea unor evenimente curatoriale de conversie culturală temporară. Ediția de anul acesta, care se va termina pe 13 iunie, se numește Digital Art Factory și este – așa cum arată și numele – una digitală, posibilă cu ajutorul aplicației ArtLink.Poți citi cum funcționează pe site-ul oficial: artlink.app 

RADAR 2021 | FLUX

Între 10-13 iunie, la ROMAERO Băneasa, are loc expoziția temporară de new media art, RADAR 2021 | FLUX –Detalii aici: facebook.com un artshow imersiv de video-mapping care are ca piesă centrală CORE, un aparat Boeing 737 transformat într-o instalație imersivă de artă.

 În cadrul turului, te vei întâlni cu studiouri creative și artiști independenți din România care dezvoltă proiecte în realitate augmentată, video-mapping, inteligență artificială, instalații interactive, game art, sound design.

Ieșirea trenurilor din gară

Lungmetrajul documentar Ieșirea trenurilor din gară,Pagina care anunță avanpremiera aici: facebook.com regizat de Radu Jude și istoricul Adrian Cioflâncă, va avea avanpremiera la Cinema Muzeul Țăranului joi, 17 iunie, de la ora 19, în prezența echipei.

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941.Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

O mică istorie a micilor și mititeilor

De
De la cârciuma lui Iordache la Terasa Obor, micii au o istorie complicată, care ține foarte mult de un ingredient controversat: bicarbonatul de sodiu
CULTURĂ|FILM&TV

4 seriale de care să te apuci în această (mini)vacanță

De
Indiferent dacă vacanța ta de Paște va avea trei sau zece zile (știm schema cu 1 Mai), e loc de niște seriale
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

Epopeea salatei (de) boeuf la români 

De
Istoria spune că această mâncare găsită pe toate mesele de Sărbători poate conține fasole verde, dar și homari.
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

România – Ucraina, mâncarea care ne unește și ne desparte

De
Deși am fost multă vreme o țară de la Porțile Orientului, gastronomia românească are și multe locuri comune cu cele din Europa Centrală sau cu bucătăriile slave de la nord și nord-est de România.