Sorin Florea

Editors’ choice: Premiile Gopo – o nouă ediție în pandemie. Cine sunt favoriții?13 min read

De Adriana Moscu 24.06.2021

Peste 80 de producții au fost nominalizate anul acesta la Premiile Gopo. Rock și sustenabilitate la festivalul Rocanotherworld. Ți-e prea cald? Urmărește Katla, primul serial Netflix filmat în Islanda. 

Viața culturală nu pare să intre în vacanță în următoarea perioadă. Ia-ți haine răcoroase și, eventual, un evantai (umbrela poți s-o lași acasă zilele astea) și fă-ți curaj să ieși din casă și să explorezi propunerile din această săptămână. Dacă totuși e prea cald pentru gustul tău, există variante care pot fi încercate și de pe canapea. 

Gala Premiilor Gopo

Omulețul lui Gopo s-a născut din frustrare, cu 64 de ani în urmă, într-o lume comunistă în care mijloacele tehnice, la fel ca orice altceva, lipseau cu desăvârșire. „Când am văzut că nu pot să egalez perfecțiunea lui tehnică, am început să fac filme anti-Disney. Deci, frumusețe nu, culoare nu, gingășie nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul”, spune Ion Popescu-Gopo, creatorul său.

Mindcraftstories_Editors Choice-Premiile Gopo-Rocanotherworld-Katla_03_Ion Popescu Gopo

Ion Popescu Gopo

Gala care-i poartă numele, ajunsă între timp la ediția a 15-a, va fi transmisă live pe 29 iunie, de la 19.30, pe voyo.ro, premiilegopo.ro și unlimited.tiff.ro, iar înregistrarea va fi difuzată pe 1 iulie, de la ora 20.30 pe PRO Cinema. 

Patru filmeVezi aici toate nominalizările: premiilegopo.ro au intrat în competiția pentru cel mai bun lungmetraj, iar favoritul meu este Acasă, în regia lui Radu Ciorniciuc. Filmul spune povestea unei familii nevoită să se mute din locul exotic care le servea drept casă – Delta Văcărești –, când acesta începe devine parc natural oficial. 

CITEȘTE ȘI: Acasă, My Home – cum s-a transformat un reportaj într-un documentar premiat

Binele făcut cu forța rămâne tot bine? Este civilizația de preferat traiului liber, nereglementat și neîngrădit? Sunt întrebări pe care mi le pun și eu după ce-am văzut filmul, când mă plimb prin Văcărești, recunosc, cu o vagă senzație de vină. 

Încă poți vedea filmul pe HBO GO. Ai și un trailer, mai jos.

Și la categoria documentar am un favorit: Superhombre, în care alpinistul Horia Colibășanu este personaj principal, prezentat în antiteză, pendulând între viața obișnuită de-acasă, de la Timișoara, și cea extraordinară, de pe vârfurile celor mai înalți munți ai lumii.

CITEȘTE ȘI: Horia Colibășanu: „Dacă muntele nu te primește, trebuie să accepți”

Katla

Dacă ți-a plăcut Solaris (SF-ul oniric scris de Stanisław Lem) și Bacovia îți stârnește fiori reci de plăcere pe șira spinării, s-ar putea să adori această miniserie Netflix, cu accente un pic science-fiction, un pic horror și întunecată în toate sensurile posibile. 

Amplasat în orășelul Vík din sudul Islandei, lângă vulcanul subglaciar numit Katla, care a erupt constant de un an întreg, primul serial Netflix islandez îi urmărește pe cei câțiva rezidenți care au rămas în sat, în ciuda faptului că au fost sfătuiți să plece. Gríma își caută în continuare sora dispărută în ziua în care a început erupția. Treptat, își pierde speranța de-a o găsi, până în ziua în care oaspeți misterioși, ieșiți din ghețarul topit de vulcan, încep să apară în sat. 

Dacă numele regizorului – Baltasar Kormákur – ți se pare familiar, este pentru că tot el a semnat filmeleTrapped și Everest. De data aceasta, în Katla, suspansul este mult ajutat de imaginile uimitoare ale peisajului islandez, tăios și oarecum apocaliptic.

Serialul este disponibil pe Netflix din 17 iunie. 

Rocanotherworld

Ce-ar putea să încingă mai tare atmosfera zilele astea? Desigur, niște rock bun de la clasici. Se-ntâmplă asta până duminică, 27 iunie, la Iași, la cea de-a șasea ediție a festivalului Rocanotherworld.

La The Secret, în zona de agrement Ciric din Iași, vor concerta 15 trupe, printre care byron & Muse Quartet, Implant pentru Refuz, Coma, Cred că sunt extraterestru și Vița de Vie. Însă Rocanotherworld #6 propune și dezbateri pe teme culturale, artă și tehnologie. 

Dacă te tentează, trebuie să știi că la intrare o să ți se ceară dovada vaccinării sau rezultatul negativ al al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore și va trebui să porți mască pe întreaga durată a evenimentului. Mai sunt și alte variante puse la dispoziție de organizatori, însă pentru toate detaliile mai bine intri aici. rocanotherworld.com

Și încă ceva. Începând de anul acesta, Rocanotherworld își propune să devină un Zero Waste Festival, astfel încât în următorii cinci ani să poată reduce cu cel puțin 75% deșeurile produse atât în organizarea, cât și în desfășurarea evenimentului. Nimic mai salutar. 

PE SCURT

Drunk: How We Sipped, Danced, and Stumbled Our Way to Civilization

Îndrăzneală, logoree, relaxare, creativitate. Sunt o grămadă de motive pentru care alcoolul este de atât amar de vreme unul dintre cei mai buni prieteni ai omului. Totuși, o alcoolemie ridicată în sânge nu e nicicând o idee bună, cu-atât mai puțin când afară sunt 40 de grade Celsius, ca acum. În cartea Drunk: How We Sipped, Danced, and Stumbled Our Way to Civilization,O poți cumpăra de aici: amazon.com Edward Slingerland explică riguros și fundamentat științific apetitul multora față de alcool în lipsa căruia, crede autorul, civilizația însăși nu ar fi existat. 

Eco Piazza

Institutul Goethe din București organizează pe 25 iunie, de la 16 la 20, ateliere și discuții despre sustenabilitate.Pagina evenimentului, aici: facebook.com BițaColor o să te învețe cum poți să-ți recondiționezi bicicleta și la final, dacă ai ceva mai mult talent decât mine, vei putea participa la un workshop de pictură pe sonerii de biciclete. 

Iar dacă nu știi să mergi pe bicicletă, poți participa la un alt atelier din care vei afla cum să nu produci deșeuri de plastic timp de o zi. Aici cred că aș avea și eu destule de învățat.

Matt Mullican: A chart between 5 worlds / O diagramă între 5 lumi

De azi și până pe 20 septembrie, MARe/Muzeul de Artă Recentă găzduiește expoziția artistului Matt Mullican (SUA), A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi,Detalii, aici: facebook.com dedicată unuia dintre cei mai influenți și consacrați artiști americani din Pictures Generation, mișcarea artistică actuală cu rădăcini în conceptualismul american al anilor ’70. 

Semiologia, cosmologia, antropologicul, biologicul, etica și religia sunt reflectate de Mullican printr-un sistem complex – pictură, sculptură, video, instalații, desen, fotografie, poezie, performance –, care leagă arta de întregul univers perceptibil și încearcă, într-un final, să răspundă la multiplele probleme ale lumii. 

Mindcraftstories_Editors Choice-Premiile Gopo-Rocanotherworld-Katla_02_CIUBUL

Jude Law și Carrie Coon în Cuibul. Foto: captură din film

Cuibul

Jude Law este ca vinul: mai bun cu fiecare rol pe care-l face (excepția de la regulă este, totuși, interpretarea lui din Tânărul Papă care va rămâne, cel puțin pentru mine, rolul care l-a catapultat din categoria loverboy, în cea a artiștilor-cult). 

În Cuibul, (regie: Sean Durkin) care va avea avanpremiera pe 27 iunie, îl joacă pe Rory, un antreprenor ambițios care își aduce soția americană și copiii în țara lui de origine, Anglia, pentru a explora noi oportunități de afaceri. 

După ce își abandonează căminul liniștit din suburbiile americane, familia este aruncată în nebunia anilor ’80 din Marea Britanie, iar noua lor viață (prea scumpă) într-un conac englezesc amenință să le destrame familia.Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

O mică istorie a micilor și mititeilor

De
De la cârciuma lui Iordache la Terasa Obor, micii au o istorie complicată, care ține foarte mult de un ingredient controversat: bicarbonatul de sodiu
CULTURĂ|FILM&TV

4 seriale de care să te apuci în această (mini)vacanță

De
Indiferent dacă vacanța ta de Paște va avea trei sau zece zile (știm schema cu 1 Mai), e loc de niște seriale
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

Epopeea salatei (de) boeuf la români 

De
Istoria spune că această mâncare găsită pe toate mesele de Sărbători poate conține fasole verde, dar și homari.
CULTURĂ|HISTORY OF FOOD

România – Ucraina, mâncarea care ne unește și ne desparte

De
Deși am fost multă vreme o țară de la Porțile Orientului, gastronomia românească are și multe locuri comune cu cele din Europa Centrală sau cu bucătăriile slave de la nord și nord-est de România.