Captură de ecran din transmisiunea live a spectacolulului Hektomeron, în interpretarea actorului Cătălin Vieru. Regia: Yura Divakov, Belarus.

Editors’ Choice: (Probabil) cel mai lung spectacol de teatru din istorie14 min read

De Adriana Moscu 17.06.2021

Un proiect teatral virtual se încheie cu spectacole offline. O expoziție recreează prin artă complexitatea jocului de fotbal. O carte se întreabă: De cât de mult creier avem cu adevărat nevoie?

Printre zilele acestea guvernate de ploaie și de fotbal, s-au strecurat câteva evenimente care să-ți amintească de normalul de acum două veri. Dacă încă nu te-ai pregătit sufletește să dai ochii cu oamenii, există oricând varianta unei cărți bune sau a unui film reușit. Le-am bifat și pe acestea. 

Ziua Hektomeron

Luni, 21 iunie 2021, începând cu ora 19, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se va desfășura probabil cel mai lung spectacol de teatru din istorie: Ziua Hektomeron. Data nu a fost aleasă întâmplător, căci pe 21 iunie este solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul Hektomeron a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an. Timp de 100 de zile, pe site-ul hektomeron.com a fost difuzat câte un episod, în regim de livestreaming, din Sala Studio a teatrului.

Fiecare episod a însemnat, de fapt, câte o poveste a Decameronului transpusă scenic. La acest proiect au lucrat, alături de cei 31 de actori ai Naționalului craiovean, 100 de regizori din tot atâtea țări, fiecare tratând în stil și viziune personale universul lui Boccaccio.  Transmise online, episoadele Hektomeron au fost văzute de public din întreaga lume – statisticile arată că au avut loc vizionări ale proiectului din peste 160 de țări.

Luni, 21 iunie, vor fi prezentate publicului toate aceste episoade, într-un maraton teatral care va avea loc în Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului craiovean. Puse cap la cap, toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului însumează 25 de ore și 30 de minute de spectacol. 

Intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Pe esplanada din fața teatrului vor fi montate două ecrane imense pe care se vor putea urmări în timp real performance-urile desfășurate în sală. În plus, și acest maraton va putea fi urmărit în direct și pe site-ul evenimentului.

Mindcraftstories_Editors Choice-realismul în fotbal-CORNER fotbal-capacitatile creierului uman_Paul Voggenreiter

Vizual din expoziția Fotbal. Realismul jocului. Design grafic: Paul Voggenreiter.

Fotbal. Realismul jocului

Dacă vrei să vezi și alt fel de fotbal decât Euro 2020 și mai ales dacă ești un microbist cu suflet de artist, iată soluția. Între 12-28 iunie, la Sala Floreasca din București, Echipa CORNERDetalii, aici: corner.ro pune în scenă o expoziție în care complexitatea unui joc de fotbal și a stadionului sunt reconstruite prin lucrări de artă conceptuală, vizuală și sonoră, cinematografie, performance, documentare și alte forme hibride, precum tururile de obiective culturale și sportive. 

Astfel, jucătorii, arbitrii, antrenorii, suporterii, dar și convențiile ori ritualurile jocului de fotbal sunt imaginate într-o sală de sport, urmărind interpretarea spațiului de pe stadion, care îi reprezintă, dar și a relațiilor dintre ei, căutând formarea de noi sensuri. Stadionul este interpretat ca un cub verde, o scenă în care spectacolul cu mingea are ca substrat o luptă continuă pentru putere, capital și imagine. Aici este locul unde se definesc identități și se nasc culturi. 

Din expoziție fac parte lucrări publicate în revista CORNER, lucrări comisionate special pentru expoziție sau aflate în muzee, colecții private, arhive fotografice și altele.

De cât de mult creier avem cu adevărat nevoie?

Scriitoarele Alexis Willett și Jennifer Barnett încearcă să răspundă la niște întrebări legitime. Sigur ți-ai pus și tu creierul la contribuție căutând răspunsuri pentru unele dintre ele. Așadar, de cât de mult creier avem cu adevărat nevoie? Când și de ce ni se micșorează creierul? Ce diferențe există de fapt între creierul bărbaților și cel al femeilor? Cum ajută noile tehnologii buna funcționare a creierului și performanțele noastre cognitive? 

Răspunsuri variate se găsesc la fiecare pas în toate capitolele cărții,Apărută recent, în traducerea lui Carmen Strungaru: humanitas.ro fie că vei alege să citești studiile de caz și scenariile ipotetice, interviurile cu experți din domeniul neuroștiințelor sau cele mai noi teorii și cercetări despre funcționarea cerebrală prezentate de autoare.

Alexis Willett este arheolog și cercetător multidisciplinar (biochimie, genetică, statistică, nutriţie), scrie articole şi cărţi de popularizare a ştiinţei. Este doctor în biomedicină al Universităţii Cambridge. Jennifer Barnett este cercetător în domeniul neuroştiinţelor şi psihologiei cognitive. E interesată de cauzele genetice şi de mediu ale sănătăţii ori bolilor mintale. A obţinut doctoratul la Universitatea Cambridge şi este autoarea a mai bine de 50 de lucrări ştiinţifice pe teme variate, de la tratamentele inovatoare pentru schizofrenie la impactul economic al demenţei. 

PE SCURT

Mandibule

Mandibule/Mandibules, cel mai nou film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, un Dumb and Dumber sau Beavis and Butt-Head pe Coasta de Azur, ajunge în cinematografe din 18 iunie, distribuit de Independența Film. Printre protagoniști o vei descoperi pe Adèle Exarchopoulos (Blue is the warmest color) într-un rol inedit.

Mandibule spune povestea a doi prieteni de-o viață, tăntălăii Jean-Gab (David Marsais) și Manu (Grégoire Ludig), care descoperă o muscă gigantică în portbagajul unei mașini furate și decid s-o dreseze pentru a câștiga bani de pe urma ei. 

Verde tăiat

Luni, 28 iunie, de la ora 19, Teatrul Magic Puppet prezintă, în Cluj-Napoca, spectacolul Verde tăiat,Poți cumpăra bilete aici: eventbook.ro în regia Adinei Lazăr, cu desene de Dan Perjovschi. 

Deși pare o combinație între Baltagul și Miorița, spectacolul, din a cărui distribuție fac parte actorii Răzvan Bănuț, Emanuel Cifor, Florin Suciu, Darius Prodan și Irina Sibef, este inspirat după un caz real, povestea pădurarului Liviu Pop, ucis în 2019 de către hoții de lemne.

CITEȘTE ȘI: „Inspectorul Pădurilor” și-ar dori o digitalizare după model estonian

O femeie dintr-o comună din Maramureș vrea să afle cine sunt responsabilii pentru moartea soțului ei, angajat la ocolul silvic din zonă, decedat în timp ce urmărea să oprească un transport ilegal de lemne. Alături de un procuror tânăr trimis din București, ea reușește să descopere tot mai multe informații și detalii legate de crima care avusese loc cu câteva luni în urmă.

Femei obișnuite

Femei obișnuite/Simple Women, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon,cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

Pelicula, care a avut premiera mondială în 2019 la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, are ca personaj principal o regizoare tânără și entuziastă. Federica hotărăște să facă un film despre și cu actrița care o fascinează din copilărie – Elina Löwensohn. Lucrurile însă nu decurg chiar atât de simplu precum și-ar dori ele. 

„Ani de zile am fost convinsă că Elina Löwensohn e o actriță din America. O văzusem în filmele lui Hal Hartley. Nu eram o fană, dar știam cine e: Elina Löwensohn, actriță americană. Într-o bună zi ne-am cunoscut. Mi-a spus imediat că e româncă. Filmul Simple Women a început în acel moment. Am construit filmul în jurul întrebării: Ce se află în spatele unei imagini?”, a declarat regizoarea Chiara Malta.

Din distribuție fac parte Jasmine Trinca, Elina Löwensohn, Francesco Acquaroli, Anna Malvica, Mirella Mazzeranghi, Betti Pedrazzi, Thomas Bradley, Michael Rodgers, Cosmina Olariu, Ozana Oancea.

Lungmetrajul, care a avut avanpremiera națională în cadrul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF, va fi distribuit de microMULTILATERAL, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Text de:

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CULTURĂ|EDITORS' CHOICE

Editors’ choice: A început TIFF 2021

De
A doua ediție TIFF din pandemie se desfășoară între 23 iulie și 1 august. Dansatorul Sergei Polunin este invitatul special din acest an. 
CULTURĂ|FILM&TV

Magia tehnicii vs puterea narațiunii. De ce Marvel își resetează supereroii?

De
Tehnologia generării actorilor virtuali devine atât de puternică încât Marvel ar fi putut să-l mențină pentru totdeauna pe Robert Downey Jr. în rolul lui Iron Man. Face în schimb toate eforturile să dea costumele emblematice mai departe altor personaje.
CULTURĂ|EDITORS' CHOICE

Editors’ choice: Filmul unei comunități care se salvează prin cântece

De
Festivalul de film documentar antropologic Culese din Balcani se întoarce în acest weekend, cu o ediție specială de buzunar, adică una de pandemie, cu locuri și filme puține, dar bune.
CULTURĂ|OVERVIEW

Scrisoarea lui Neacșu, cel mai vechi document în română, nu are condiții speciale de arhivare

De
Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, cel mai vechi document atestat în limba română, a împlinit 500 de ani, dar asta nu-i asigură un tratament special.