SpaceX, randare. Wikimedia Commons

Editors’ choice. Unde mergi, ce vezi, ce citești săptămâna asta (2-8 septembrie)

De Adriana Moscu 02.09.2021

Filme românești mute sunt adaptate sonor de artiști contemporani, un documentar Netflix urmărește povestea astronauților civili care vor zbura cu SpaceX, un grafic spectaculos calculează ce procent din biomasa de pe Pământ e ocupat de oameni.

Foarte curând, odată cu întoarcerea tuturor de prin vacanțe, străzile vor geme de mașini, aerul se va îmbâcsi de poluare și, cel mai probabil, stresul va crește exponențial. Dar, până atunci, atmosfera încă este respirabilă, așa că multe evenimente au loc în aer liber, iar timpul pare că ajunge pentru toate. 

6 evenimente la care să mergi

Short Sounds

Pe tot parcursul lunii septembrie poți să urmărești proiecții de film mut cu muzică live în grădina Rezidenței BRD Scena9. Short Sounds: Silent Romanian Documentary este un program lansat de Image and Sound împreună cu Rezidența BRD Scena9 unde vei putea vedea, printre altele, documentare despre primele tramvaie din București, o expoziție dedicată electricității, la care a participat regele Carol, o fabrică de sârmă de la Brăila, inaugurarea unui spital din Cluj sau filme științifice medicale. Toate aceste imagini – vechi și foarte vechi – de film mut românesc, realizate în perioada 1897-1942, vor fi adaptate sonor de artiști contemporani activi pe scena muzicii experimentale din România. 

Feminist Film Festival

Prima ediție a Festivalului de film feminist va avea loc la București, în perioada 1-5 septembrie 2021, la Cinema Europa. Festivalul explorează aspecte legate de drepturile femeilor, accesibilitatea, egalitatea și violența de gen, migrația, maternitatea, discriminare la locul de muncă sau în funcție de vârstă, drepturi LGBTQ +, politică, identitate și toate modurile în care se intersectează.

 KINOdiseea

Între 1 și 12 septembrie, în aer liber, în Parcul Plumbuita, are loc KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air), cu multe filme inteligente pentru copii, pe care le pot vedea liniștit și adulții. Filmele sunt însoțite de ateliere de actorie, spectacole cu păpuși gigantice, jonglerii, pantomimă, roboți led pe picioroange, târguri de meșteșuguri, artizanat și design contemporan. 

ASTRA Film Festival

La Sibiu, între 5-12 septembrie, are loc o nouă ediție hibrid – în aer liber, săli de cinema şi online – a festivalului de film documentar, care propune 71 de filme din 33 de țări. Şi în acest an vor avea loc proiecţii de film vizionate din bărci, în cadrul unui program special: „Bărcile de salvare”. Gazda evenimentului va fi Tudor Chirilă. 

După Gala de deschidere va fi proiectat filmul Acum ştii (2021 – Franţa, r. Emmanuel Cappellin), care vorbește despre schimbările climatice. După film va urma un concert Martyn Jacques of The Tiger Lillies. Mai multe pe astrafilm.ro.  

RowmaniaFEST #10

La Tulcea, între 4 și 10 septembrie, are loc RowmaniaFEST, festivalul pus la cale de Ivan Patzaichin. Evenimentele au ca scop responsabilizarea și înțelegerea efectelor pe care le au activitățile noastre asupra apelor. Printre ele, o acțiune de ecologizare pe lacul Zaghen, competiții de vâslit pe lacul Ciuperca, ateliere de educație alternativă pentru copii, construirea unor machete de bărci, reciclare creativă, concerte, proiecție de film, o expoziție de machete și fotografie despre navigația pe Dunăre și discuții despre sănătatea apelor din România.

Buzau International Arts Festival

Până pe 25 septembrie, când vor concerta cei de la trupa Pheonix, la Buzău au fost comasate mai multe evenimente artistice – organizatorii au reunit ediţiile cu numărul şase ale Festivalului Internaţional de Film Buzău – BUZZ IFF şi Festivalului Internaţional de Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B.Detalii, aici: facebook.com 

Participanții pot să asiste la masterclass-uri de actorie cu actrița Maria Obretin sau la unele de scenaristică, predate de regizorul Nae Caranfil. Nicu Covaci (Phoenix), care se pare că știe și să picteze, nu doar să cânte, va avea o expoziție. Rămâne să decizi tu pe care dintre cele două lucruri le face mai bine.

(Recomandări de Adriana Moscu)

Un film, un serial și un documentar pe care să le vezi

Shang-Chi și legenda celor zece inele

Al 25-lea film din universul cinematic creat de Marvel se lansează săptămâna aceasta și se axează pe un personaj care își face debutul pe ecrane: Shang-Chi, un maestru kung fu antrenat de mic să devină asasin și care trebuie să se confrunte cu organizația teroristă Ten Rings (antagoniști în primele filme Iron Man, pentru cine își mai aduce aminte).

Pelicula îl include și pe tatăl lui Shang-Chi, Wenwu, un amalgam interesant de personaje: este atât The Mandarin, unul din inamicii lui Iron Man, dar și o reimaginare a cunoscutului personaj negativ asiatic Fu Manchu, introdus ca tatăl lui Shang-Chi în benzile desenate, într-o perioadă scurtă în care Marvel a deținut licența pentru a-l folosi. De interes este și apariția actorului româno-german Florian Munteanu, devenit cunoscut după ce l-a jucat pe fiul lui Ivan Drago în filmul Creed II din seria Rocky.

Disponibil în cinematografe din 3 septembrie / IMDB: 8,0/10 / Rotten Tomatoes: 92% recenzii pozitive

Ce facem în umbră (sezonul 3)

Luna septembrie începe pe HBO GO cu un nou sezon din What we do in the Shadows, un serial comedy-horror în stil mocumentar care urmărește viețile a patru vampiri antici din Staten Island, New York, creat pe baza filmului cu același nume din 2014. Cele 10 episoade din sezonul 3 nu vor fi ultimele; televiziunea americană FX, care finanțează serialul, a anunțat în august că acesta va avea și un al patrulea sezon. Interesant este că seria se bazează în mare pe efecte speciale practice, CGI-ul fiind folosit într-un număr limitat de scene în care vampirii se transformă fizic.

Disponibil pe HBO GO / IMDB: 8,5/10 / Rotten Tomatoes: 98% recenzii pozitive (sezonul 2)

Countdown: Inspiration4 Mission to Space

La mijlocul lunii, SpaceX va încerca să bifeze o nouă premieră în explorarea spațială: va lansa Inspiration4, o misiune care avea la bord exclusiv civili, care ar urma să-i poarte timp de trei zile pe orbita Pământului. Misiunea este sponsorizată de miliardarul Jared Isaacman, care va fi însoțit în capsula Crew Dragon de o asistentă medicală, un veteran US Air Force și o profesoară de geologie.

Miniseria documentară urmărește parcursul celor patru noi astronauți, de la primele antrenamente la pregătirile pentru lansare. După efectuarea misiunii, un ultim episod programat pentru sfârșitul lunii septembrie va acoperi zborul echipajul și revenirea acestora pe Pământ.

Disponibil pe Netflix din 6 septembrie 

(Recomandări de Ionuț Preda)

5 texte care merită citite

➤ Se pare că Vlad Odobescu s-a abonat la recomandări, de data aceasta cu un articol de pe Scena9 despre renovarea de mântuială a Teatrului de Vară Alhambra, mai cunoscut pentru București ca Grădina Capitol, cea cu ușa desenată de Pisica Pătrată;

➤ Orion Magazine publică un articol despre „slime mold”, grupări de organisme unicelulare care au fost, multă vreme, confundate cu fungii. Textul este însoțit de spectaculoase imagini macro realizate de Allison Pollack (marin_mushroom pe Instagram);

➤ În The New Yorker, Marguerite Holloway scrie despre felul în care narvalii, acei pești cu corn ca un sfredel care pot ajunge și până la doi metri, sunt afectați de exploziile submarine efectuate de oameni;

➤ Edward Snowden (da, acel Snowden) analizează felul în care Apple își încalcă promisiunea că este o companie orientată spre privacy, creând un sistem de supraveghere care poate accesa orice iPhone (momentan în SUA), pe motiv că luptă împotriva pornografiei infantile; 

➤ Dacă vrea cineva să afle ce procent din cantitatea totală din biomasa existentă pe Pământ e ocupat de oameni, Visual Capitalist are un grafic explicativ cât se poate de spectaculos.

(Recomandări de Mihai Ghiduc)Recomandare de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.


Recomandare de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.


Recomandare de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CULTURĂ|POPCRAFT

Cum a schimbat TikTok felul în care asculți muzică

De
Reinterpretată, recontextualizată sau (re)descoperită, muzica e sufletul platformei sociale TikTok. Iată câteva dintre experiențele mele și cum le-am interpretat, în diferite colțuri ale sale.
CULTURĂ|LUMEA9

Festivalurile devin verzi, pe măsură ce oamenii încep să gândească sustenabil

De
Untold, Electric Castle sau Neversea sunt doar câteva dintre festivalurile organizate anual în România. Însă pe cât sunt de profitabile economic pentru organizatori și comunitatea locală, pe atât de mult pot afecta ecosistemul. Există însă soluții pentru ca festivalurile să devină mai sustenabile.
CULTURĂ|HOT TAKE

Artă VR. Viitorul nu a venit.

De
Văzută la un moment dat drept viitorul artei, realitatea virtuală pare a crea mai degrabă cozi pe care mulți le ocolesc, decât să captiveze publicul
CULTURĂ|POPCRAFT

Everything Everywhere All at Once: Versiunea ta cea mai bună nu exi...

De
O aventură sci-fi și suprarealistă printre universuri paralele, care îți va aminti probabil de alte câteva filme, dar și o alegorie despre depresie și control, Everything Everywhere All at Once poate fi rollercoasterul de care aveai nevoie.