Imagine din filmul Sisters with Transistors (r. Lisa Rovner)

Editors’ choice. Unde mergi, ce vezi, ce citești săptămâna asta (26 august – 1 septembrie)16 min read

De Adriana Moscu 26.08.2021, ultima actualizare: 02.09.2021

O regizoare din Polonia combină dansul cu poezia într-un mediu VR, un serial vorbește despre partea întunecată a rețelelor sociale, iar un articol analizează felul în care America a fost luată prin surprindere de atacul talibanilor.

Pe măsură ce se apropie toamna, evenimentele offline se înmulțesc, așa că pentru zilele următoare, oferta este vastă. Ai de ales între mai multe festivaluri care îmbină arta cu tehnologia pentru a realiza evenimente interactive, sau poți să urmărești câteva idei SF – unele dintre ele, destul de sumbre – transpuse în filme și seriale lansate recent. 

La final, îți propunem o selecție de cinci articole, românești sau străine, care merită citite. 

4 evenimente la care să mergi

Nova

Până pe 15 septembrie poți să te joci cu instalațiile AI și să descoperi tehnologia din spatele lor dacă vizitezi expoziția NOVA.Detalii, pe site-ul dedicat evenimentului: novanova.ro Festivalul are loc la București, unde artiști din șapte țări prezintă performance-uri, instalații interactive și lucrări de artă care îmbină fotografia, mișcarea, sunetul, jocurile sau design-ul cu tehnologii precum inteligența artificială. 

Mergi să vezi Fluturi et al., colecția de lucrări audio-vizuale de explorare a meta spațiului modelelor teoriei haosului creată de artistul Sebastian Comănescu, sau performance-ul May the chlorophyll be with/in you, în care un artist este injectat cu clorofilă și unde poți să răsfoiești revista de biohacking a artiștilor. Aceasta înglobează cinci ani de cercetare într-o poveste SF.  

Afect

De azi și până pe 29 august, dacă ai drum prin Brașov, poți să mergi la festivalul AFECTSite-ul festivalului, aici: afect.ro (un festival imperfect, așa cum îl promovează organizatorii) și care, după cum lasă de înțeles și numele, vorbește despre educație emoțională și starea sănătății mintale din România și încearcă, prin artă și dezbateri publice, să reducă stigmatizarea asociată cu momentele în care nu te simți bine. 

Urmează patru zile de film, teatru, muzică, dezbateri și ateliere de psihoterapie. Poți să asculți, de exemplu, un concert byron, apoi să participi la un moment de autodezvăluire și dialog cu membrii trupei, despre ce înseamnă pentru ei sănătatea emoțională sau absența ei și cum le-a influențat starea de spirit creațiile de-a lungul timpului. 

Amural

Tot în Brașov, în aceeași perioadă, 26-29 august, are loc un al doilea festival, Amural,Site-ul oficial, aici: amural.ro tehnic, poetic, vizual și muzical în egală măsură, cu foarte multe instalații de artă și la fel de multe concerte – Ada Milea și Bobo Burlăcianu, Norzeatic & Quinta Spartă (o să existe și un ring de dans!), Moonlight Breakfast sunt doar câteva dintre ele. 

Mi-a atras atenția MetaOrganum, o instalație interactivă dezvoltată de Fundația DALA, rezultată în urma unei cercetări transdisciplinare dedicate orgilor din bisericile evanghelice transilvănene. Mai multe obiective vor fi luminate prin video mapping, în fiecare seară după ora 21. Pentru asta, trebuie să faci o plimbare până la Turnul Fotografilor, Bastionul Graft, Turnul Negru, Turnul Funarilor, Turnul Lemnarilor, Bastionul Postăvarilor și Colegiul Șaguna. 

BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival

 Pentru o porție consistentă de dans și noi tehnologii, între 1-5 septembrie, ai Bucharest International Dance Film Festival,Detalii, aici: bidff.ro care se va desfășura în șapte locații din București. Ediția de anul acesta se numește Potential Worlds și vorbește despre lumi virtuale și realități paralele populate de cyborgi umanizați, roboți care se maturizează, portaluri invizibile sau universuri care leagă trecutul de viitor. 

Mergi să vezi COSMOGONY, un performance digital live realizat pe fațada Teatrului Odeon, în care dansatorii își conectează avatarurile în spațiile 3D de pe ecrane și creează o lume virtuală în suspensie,  VR Nightsss – câteva minute de animație artistică cu ASMR și elemente interactive inspirate dintr-un poem erotic polonez –, sau documentarul Sisters with Transistors, povestea nespusă a femeilor pioniere din muzica electronică.

(Recomandări de: Adriana Moscu)

Două filme și un serial pe care să le vezi

The Witcher: Nightmare of the Wolf

În așteptarea sezonului 2 din The Witcher, Netflix a pregătit fanilor un film spin-off situat în lumea cunoscutului serial fantasy. Nightmare of the Wolf este un prequel animat care urmărește aventurile din tinerețe ale unui personaj popular din seria de cărți și din jocurile video Witcher (și care va debuta în serial pe parcursul sezonului 2): Vesemir, mentorul lui Geralt.

Distribuția include nume familiare în lumea SF-ului, precum Mary McDonnell (Battlestar Galactica) sau Theo James (Divergent), dar și una dintre cele mai cunoscute voci din lumea jocurilor video, Jennifer Hale (Mass Effect, Star Wars: Knights of the Old Republic, Metal Gear Solid).

Lansat chiar weekendul trecut, spin-off-ul a avut parte de o primire pozitivă de la fani și critici, dar consensul pare să fie că este mai degrabă recomandat celor deja familiarizați cu universul Witcher.

Disponibil pe Netflix / IMDB: 7,7/10 / Rotten Tomatoes: 100% review-uri pozitive

 Clickbait

Pentru cei interesați de și mai mult comentariu social despre părțile întunecate ale rețelelor sociale ale internetului, Netflix propune Clickbait, o miniserie filmată în Australia (dar în care acțiunea se petrece în Statele Unite) și regizată de Tony Ayres și Christian White.

Premisa este interesantă: Nick Brewer, un tată și soț aparent normal, este răpit și apare într-un clip viral unde afișează pancarte în care se autoincriminează de hărțuire sexuală, adăugând că va muri după cinci milioane de vizualizări. Fiecare dintre cele opt episoade urmărește câte un alt personaj în încercarea de a-l găsi pe Nick și a încetini viralizarea clipului.  

Disponibil pe Netflix / IMDB: 7,6/10 (notă: doar 64 de recenzii la momentul redactării) / Rotten Tomatoes: N/A

 Free Guy/Eliberează-l pe Guy

Unul dintre cele mai anticipate titluri SF ale verii, Free Guy s-a lansat într-un context interesant, într-o perioadă în care Mark Zuckerberg a început să promoveze intens conceptul de Metaverse.Un univers digital paralel, de tip VR, în care utilizatorii vor interacționa unii cu alții prin intermediul unor avatare. Filmul regizat de Shawn Levy (Night at the Museum, Stranger Things) nu se axează chiar pe acest subiect, dar pe unul cât-de-cât apropiat: Guy (Ryan Reynolds), un bancher cu o viață aparent de succes, află că este de fapt un NPC /Non-playable character, personaj controlat de AI într-un joc video/ într-un joc video open world în stilul Grand Theft Auto Online.

Deși e un cadru perfect pentru metacomentarii dure despre toxicitatea omniprezentă din lumile virtuale, Free Guy vrea mai degrabă să fie un film ușor digerabil de comedie și acțiune, urmărind tentativele lui Guy de a-și salva prietenii din joc (de asemenea NPC-uri) de la ștergerea lumii virtuale de către creatorul ei malefic. Și filmul pare că reușește din acest punct de vedere, dacă ar fi să ne luăm după succesul de la box-office-ul american și recenziile solide, dar nu neapărat spectaculoase pe care le-a primit.

Disponibil în cinematografe / IMDB: 7,6/10 / Rotten Tomatoes: 81% recenzii pozitive

(Recomandări de Ionuț Preda)

7 texte care merită citite

➤ Andrada Lăutaru și Răzvan Luțac au petrecut două zile pe drumul național DN2, între București și Bacău, au numărat crucile și au scris despre asta în Libertatea. Sunt 564, puțin peste câte accidente se petrec anual pe acest drum, unul dintre cele mai periculoase din Europa. DN2 este principala cale de acces către Moldova, iar constuirea unei eventuale autostrăzi va mai lua ani, în condițiile în care pe traseu nu sunt obstacole foarte complicate;

➤ Articolul scris de Politico despre cele cinci zile în care echipa lui Biden a privit, aproape șocată, colapsul rapid al statului afgan în fața ofensivei talibane, în timp ce evacuarea militarilor și, mai ales, a civililor occidentali nu era încheiată, explică ceva mai bine de ce s-a ajuns la situația din Afganistan și așteptările nerealiste pe care le aveau americanii de la armata afgană. Adaugă la asta și povestea lui David Rohde, publicată în The New Yorker. Acesta a încercat (și a eșuat) să scoată din Afganistan familia unui localnic care, acum un deceniu, l-a ajutat să scape de talibani; 

➤ Vlad Odobescu a vorbit cu o agentă imobiliară, pentru Scena 9, despre cum vede Bucureștiul cineva care-l străbate aproape zilnic și care a pornit un blog despre interacțiunile sale cu vânzători și cumpărători de apartament;

➤ Post-Culture Review explică într-un thread de pe Twitter cum s-a ajuns la situația ca Only Fans să renunțe la producătorii de conținut pentru adulți. Situația are legătură cu decizii financiare interne, cu presiunea procesatorilor de plăți cu cardul și, spre surpriza nimănui, cu grupări ultrareligioase din SUA. Și Wired scrie despre controversa Only Fans. (Merită ascultat și episodul din această săptămână a podcastului Eropedia);

➤ The New Republic spune povestea lui Andrew Torba, CEO-ul Gab, un site alternativ de social media utilizat în mod special de extremiștii de dreapta și antivacciniști, care încearcă să creeze o alternativă la Big Tech, dar nu pentru a rezolva problemele acestora, ci pentru a promova o viziune alt-right asupra lumii.

(Recomandări de Mihai Ghiduc)Recomandare de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.


Recomandare de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.


Recmandare de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CULTURĂ|POPCRAFT

Cum a schimbat TikTok felul în care asculți muzică

De
Reinterpretată, recontextualizată sau (re)descoperită, muzica e sufletul platformei sociale TikTok. Iată câteva dintre experiențele mele și cum le-am interpretat, în diferite colțuri ale sale.
CULTURĂ|LUMEA9

Festivalurile devin verzi, pe măsură ce oamenii încep să gândească sustenabil

De
Untold, Electric Castle sau Neversea sunt doar câteva dintre festivalurile organizate anual în România. Însă pe cât sunt de profitabile economic pentru organizatori și comunitatea locală, pe atât de mult pot afecta ecosistemul. Există însă soluții pentru ca festivalurile să devină mai sustenabile.
CULTURĂ|HOT TAKE

Artă VR. Viitorul nu a venit.

De
Văzută la un moment dat drept viitorul artei, realitatea virtuală pare a crea mai degrabă cozi pe care mulți le ocolesc, decât să captiveze publicul
CULTURĂ|POPCRAFT

Everything Everywhere All at Once: Versiunea ta cea mai bună nu exi...

De
O aventură sci-fi și suprarealistă printre universuri paralele, care îți va aminti probabil de alte câteva filme, dar și o alegorie despre depresie și control, Everything Everywhere All at Once poate fi rollercoasterul de care aveai nevoie.