M3GAN: „Criminală” pe TikTok9 min read
Pentru că n-ar fi avut nicio șansă în altă perioadă a anului, M3gan, o reinterpretare a clișeului păpușii psihopate, a reușit să fie cel mai viral personaj de la Wednesday încoace.
Au trecut câteva decade bune de la primul Child’s Play, filmul unuia dintre regizorii cult ai genului horror, Tom Holland (vezi Fright Night sau Tales from the Crypt). La noi, titlul filmului e mai bine cunoscut după traducerea sa, Păpușa, sau a adaptării populare, „Păpușa Chucky”, pentru că psihopatul roșcat, în salopetă din jeans, a bântuit copilăriile multora. Dacă Chucky, cât și mai recenta Annabelle, din 2014, o altă păpușă criminală, erau personaje care capătă viață datorită unor fenomene paranormale, M3gan e update-ul feminin la celălalt update din 2019 (regizat de Lars Klevberg), de care nu prea aveam nevoie, dar care are mai mult succes la public: un robot construit cu ajutorul inteligenței artificiale. Sau, cu alte cuvinte, „friendship has evolved”, cum afirmă tagline-ul pe afișul filmului.
Iar asta implică atât spaimele vizavi de tehnologia avansată, de la timpul petrecut în fața ecranelor până la dependența de anumite gadgeturi, sau chiar vechea, dar tot mai actuala, temă a unui eventual take over al „mașinăriilor”, cât și cealaltă față a monedei, una mai fun – Poți vedea multe dintre clipurile populare, urmărind #m3gan platforma socială preferată în mod deosebit de copii și adolescenți, în urma scenei dansului din film (s-a creat, desigur, și o comparație cu Wednesday, ba chiar Jimmy Fallon a organizat un dance off între cele două personaje, Poți urmări scena pe YouTube).
CITEȘTE ȘI: Wednesday: Comedie romantică și cam atât
Intriga e suficient de absurdă și superficial tratată, cât să fie camp. După ce părinții ei decedează într-un accident de mașină, Cady (Violet McGraw), în vârstă de doar opt ani, ajunge să trăiască cu mătușa ei, Gemma (Allison Williams, pe care probabil o știi din Get Out), care devine tutorele legal al acesteia. Gemma, însă, e mai preocupată de job decât de Cady. Specialistă în robotică, Gemma lucrează la o jucărie care poate asculta, privi și învăța, în timp ce devine prietenă și profesoară, colegă de joacă și chiar protectoare pentru copilul la care este conectată via amprentă.
Copleșită și nepregătită de noul ei rol, dar și presată de deadline, Gemma intră în panică și decide să conecteze prototipul M3gan cu Cady, încercând, astfel, să rezolve atât dificultățile parentingului, cât și problema timpului dedicat jobului – o evidentă metaforă despre compromisurile pe care părinții le fac, atunci când aleg să petreacă mai puțin timp în preajma copiilor și aleg varianta facilă a distragerii atenției acestora cu ajutorul tehnologiei (telefon, tabletă, jocuri video, Netflix și așa mai departe). „With M3gan around, she’ll take care of the little things, so you can spend more time doing the things that matters”, e catchphrase-ul cinic al campaniei publicitare pentru lansarea jucăriei inteligente.
Nuanțele culturale și ideologice la îndemână, cât și ambițiile regizorale confuze sunt, însă, motivele pentru care filmul pare rupt în două. Gerard Johnstone se împarte între cadre postmoderne contemplative (unele reușite, ce-i drept, dar prea puține) și camp în zona horrorului pop din a doua jumătate a anilor 1990 (de la I Know What You Did Last Summer până la Final Destination). În plus, M3gan e încadrat la PG-13, deci scenele violente nu sunt atât de violente cât și-ar fi dorit fanii genului horror și, în mod deosebit, ai francizei.
CITEȘTE ȘI: 5 filme SF & Fantasy bune din 2022, pe care probabil nu le-ai văzut
Filmul reușește să-ți mențină interesul, totuși, atunci când e preocupat, în primul rând, cu tehnofobia. În timp ce relația dintre cele două puștoaice evoluează, algoritmul lui M3gan procesează tot mai profund tema morții și devine într-atât de protectivă față de Cady, încât nicio linie de cod n-o va opri să devină violentă.
În plus, atât interpretarea lui Amie Donald (atunci când n-au fost folosite păpuși animatronice), care sugerează, printr-o combinație izbutită între subtil și creepy, emoțiile ascunse ale păpușii antropomorfice, cât și look-ul posh impecabil, sarcastic, Gossip Girl întâlnește Shirley Temple, de ținut minte pentru următorul Halloween, gândit de costumierul Daniel Cruden (care a mai lucrat și pentru Avatar: The Way Of Water sau franciza The Hobbit), sunt argumente întemeiate pentru care M3gan să fie memorabilă și influentă, dovadă fiind și nenumăratele tiktok-uri despre care vorbeam mai devreme. Cu mai multă autoironie și un scenariu care să nu se ferească să fie încadrat la 18+, M3gan ar fi reușit să fie ceva mai mult decât un meme.
În cinematografe | Per total: 6/10 | Știință & Tehnologie: 7/10