Pablo Arellano / Netflix

One Hundred Years of Solitude: Viața e greu7 min read

De Mihai Tița 13.12.2024

Unul dintre romanele celebre ale literaturii internaționale primește o binemeritată saga.

E o perioadă fertilă pentru adaptările la romane celebre, de la filmele și, mai nou, serialul Dune la excelentul Shōgun. La această listă scurtă, dar solidă, se adaugă și proaspăta producție Netflix, o adaptare generoasă la romanul columbianului Gabriel García Márquez, One Hundred Years of Solitude sau, cum se zice pe la noi prin librării, Un veac de singurătate. Zic „generoasă” pentru că se va întinde pe 16 episoade, iar primele opt sunt deja disponibile pe platforma de streaming.

Anunțat încă din 2019 și filmat exclusiv în țara de baștină a celebrului scriitor și cu o distribuție din care fac parte doar actori columbieni, serialul are o echipă de regizori experimentați: Alex Garcia Lopez, care a lucrat, printre altele, la The Witcher sau The Punisher, și Laura Mora Ortega, cunoscută pentru saga de televiziune Pablo Escobar: El Patrón del Mal

De asemenea, directorii de imagine Paulo Perez și Sarasvati Herrera au reușit, cel puțin în primele patru episoade pe care le-am văzut, să găsească un echilibru între clarobscurul secolului al 19-lea, când locuințele erau luminate cu lumânări, și vibrația peisajelor naturale – probabil, unele dintre cele mai impresionante pe care le vei vedea anul ăsta.

Cel mai important, însă, e faptul că adaptarea e atât cât se poate de fidelă romanului, despre care s-a spus că ar fi imposibil de transpus în cinema, cu câteva mici excepții, iar acest lucru e un atu, în sine, pentru cei care n-au avut ocazia să-l citească. Mă gândesc, în primul rând, la generațiile mai tinere, care vor avea parte de o călătorie inedită în realismul magic țesut de columbian.

Așadar, pentru necunoscători, Un veac de singurătate urmărește, vreme de un secol, cu bune, dar și cu rele, mai multe generații ale familiei Buendía, cât și povestea unui sat și evoluția societății columbiene. Totul începe cu tinerii îndrăgostiți José Arcadio Buendía (Marco Antonio González) și Úrsula Iguarán (Susana Morales), un cuplu al cărui plan de a se căsători e dezaprobat de familie, din cauza faptului că sunt veri, iar legendele susțin că copiii rezultați din astfel de uniuni se vor naște cu cozi de porc. Cei doi, însă, ignoră superstițiile, dar viața lor se complică repede, după ce José Arcadio ucide un consătean, Prudencio, care face o glumă grosolană pe seama lor. 

Marcați de moartea acestuia – Márquez folosește metafora unei fantome a lui Prudencio, care îi urmărește constant, în acest sens – cei doi decid să părăsească locul unde s-au născut și să pornească, alături de o parte dintre prieteni și locuitori ai satului, către coastă, pentru un nou început. 

În cele din urmă, aceștia se stabilesc în micul sat Macondo, unde sunt vizitați de Melquíades și de gașca sa de nomazi circari. Captivat de invențiile „magice” ale lui Melquíades, fie că e vorba despre poțiuni supranaturale sau magneți, José Arcadio devine tot mai retras, în timp ce Úrsula dă naștere unui al doilea fiu, Aureliano – niciunul dintre cei doi, ai ghicit, n-au coadă de porc.

One Hundred Years of Solitude e remarcabil prin modul în care nu își subestimează publicul și nu pică în melodramatism ieftin. De altfel, e surprinzător de contemplativ, pentru o producție Netflix, iar ambițiile cinematografice tind, chiar dacă nu reușesc, spre realizările poetice ale unor Alfonso Cuarón sau Ciro Guerra – un exemplu, în acest sens, poate fi un plan neîntrerupt, în care un băiețel dezbrăcat aleargă prin Macondo, din casă în casă, timp de trei minute. 

Violența e și ea viscerală (memorabilă e scena uciderii unui porc sălbatic, spre exemplu, dar să te aștepți și la altele nu tocmai ușor digerabile), pentru o accentuare a comentariilor deloc subtile despre putere, corupție, invidie, dorință sau lăcomie, la fel de actuale și necesare ca întotdeauna, iar decăderea lentă a Macondoului, și a lumii idealiste pe care o reprezenta, e sfâșietoare de urmărit. Plăcut surprins.

Disponibil pe Netflix | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 6/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

Nosferatu: Exorcizări la lumina lumânării

De
Fabula vampirului lui Bram Stoker e dată peste cap în noua ecranizare. Dar a meritat?
CULTURĂ|POPCRAFT

Cele mai așteptate 7 filme SF & fantasy din 2025

De
Aș paria că anul ăsta va fi mai bun decât 2024 din punct de vedere cinematografic. Ceea ce nu e deloc greu.
CULTURĂ|POPCRAFT

Cele mai bune filme și seriale SF și fantasy din 2024

De
A fost un an cam sărac, dar am scos basma curată și cu această listă de final de an.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

O echipă din România a făcut Star Wars Outlaws să arate similar filmelor

De
Ubisoft România, printr-o echipă condusă de o veterană de 20 de ani a industriei jocurilor video, a dezvoltat unele dintre cele mai apreciate feature-uri din jocul open world bazat pe universul Star Wars.