Brian Roedel / Disney+

Paradise: Comuna Unită a Americii9 min read

De Mihai Tița 14.02.2025

După ce că am rămas puțini pe Planetă, asasinarea președintelui american mai lipsea…

Despre noul serial produs de Hulu n-am citit absolut nimic înainte. Îți recomand același lucru, vei avea o surpriză, chiar dacă nu inedită, dar greu de bănuit. De aceea, acest text va fi dificil de scris, fără să dezvălui finalul primului episod (și, implicit, intriga centrală a serialului), dar voi trece și peste greutatea asta. 

Scris de Dan Fogelman, responsabil, printre altele, cu savuroasa comedie romantică Crazy, Stupid, Love, dar și cu alt serial respectabil, This Is Us, unde a mai lucrat, de altfel, cu Sterling K. Brown, un actor care a tot ieșit în evidență în ultimii ani (vezi Waves sau American Fiction) și pe bună dreptate: e dintre cei foarte buni. 

Brown îl interpretează, de data asta, pe Xavier Collins, agent al serviciilor secrete americane și liderul echipei de pază a președintelui Cal Bradford (interpretat dezinvolt de James „Cyclops” Marsden), cu care dezvoltă o relație apropiată, după ce încasează un glonte pentru acesta. Prima dată, că a doua oară, însă, Xavier, cum ar zice BUG Mafia, „n-a fost acolo”.

Povestea, așadar, ia avânt repede, după ce Bradford e asasinat, în mod misterios, într-o noapte ca oricare alta. Adică, într-o noapte în care președintele american se face rangă. Probabil nu degeaba e poreclit cu numele de cod „Wildcat”. Ajuns la job dis de dimineață, Collins dă ordin ca nimeni să nu părăsească incinta, în timp ce, vreo jumătate de oră, cât ascunde ce s-a întâmplat, încearcă să găsească indicii despre crimă, pe cont propriu. 

O procedură cam, să zic așa, „neprocedurală”, dar așa e când ești agentul responsabil cu viața primului om în stat și bănuiești, deja, anumite persoane din cercul apropiat al acestuia. Apropo, stai liniștit, spoilerul ăsta e irelevant pe lângă plot twistul din finalul primului episod. 

CITEȘTE ȘI: Cele mai așteptate 7 filme SF & fantasy din 2025

Bun. Președinte întins pe podea, într-o baltă de sânge? Bifat. O tabletă pe care sunt secrete de stat, furată din seiful personal al președintelui? Bifat. Alți agenți de corp, din subordinea lui Collins, care se comportă suspect? Bifat. O aventură amoroasă hush-hush și în conflict de interese a președintelui? Bifat. Camere video care ar fi trebuit să înregistreze, dar, ce să vezi, n-au funcționat? Bifat. Ultimul om care l-a văzut în viață pe președinte e ghici cine? Bifat. 

Iar pentru că scenariul nu dezamăgește, Paradise funcționează foarte bine cu salturi în timp – un exercițiu greu, de altfel, pentru orice film sau serial. Una dintre cele mai puternice scene e cea în care Collins îl întâlnește pe Bradford la Casa Albă, înainte să preia jobul. „I hear you’re the best of the best. And it doesn’t hurt that you’re black”, zice, franc, președintele, în timp ce Collins schițează uimirea.

Bradford continuă cu unul dintre cele mai oneste și, în același timp, sarcastice comentarii subtile despre culisele ideologice ale politicii americane, aproape de calitatea House of Cards, aș adăuga – e lung, dar merită: „Agent Collins, I went from being one of the richest man in the World to a one-term, now two-term president almost overnight. I drink whiskey in the middle of the Oval Office. And I’m upfront about telling a potential new lead agent that part of the reason he’s appealing to me is the color of his skin. I did not get here by doing things by the book. The World is 19 times more fucked  that anyone realizes. And if someone’s gotta sit in that chair and do the unthinkable, I consider myself a reasonable and decent human being, who will try to do the right thing. Hopefully, that’s someone you wouldn’t mind taking a bullet for…”

După ce „Wildcat is down” (coduri de agenți secreți, tati, nu ne jucăm), încep să apară și alte personaje esențiale, printre care și Samantha „Sinatra” Redmond (interpretată cu un pic prea multă seriozitate de Julianne Nicholson, din Mare of Easttown). Redmond e un soi de Elon Musk la feminin (dar, din fericire, fără gesturi problematice cu mâna dreaptă), cu multe miliarde în spate și apropiată de președinte, pentru că face parte dintr-un cerc restrâns de oameni importanți, care au luat decizii cu privire la continuarea societății americane, înaintea unui eveniment apocaliptic, despre care nu afli prea multe detalii în primele episoade. 

Salturile în timp sunt, bineînțeles, atât pre, cât și post-apocaliptice. Mai apar și terapeuta Gabriela Torabi (intepretată cu carismă de Sarah Shahi, din Black Adam), care are un soi de influență asupra lui Remond, și un aparent personaj-cheie, agenta Robinson, vei afla de ce spun asta. Cel mai important: vei afla că Paradise chiar e un serial bun, o raritate, în ultima vreme.

Disponibil pe Disney+ | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 8/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

Daredevil: Born Again. Avocatul poporului

De
Daredevil se întoarce la avocatură, în vreme ce Kingpin ajunge la Primărie. N-are cum să se termine bine.
CULTURĂ|POPCRAFT

Flow: Pisica are cel puțin șapte vieți

De
Mai are cineva vreun dubiu că pisicile vor supraviețui unei apocalipse?
CULTURĂ|POPCRAFT

Zero Day: Pentru țară și popor, arestăm și torturăm

De
Statele Unite ale Americii au probleme cu hackerii. Din nou.
CULTURĂ|POPCRAFT

Captain America: Brave New World. Adio, căpitane!

De
A venit timpul să te împaci cu ideea: Sam Wilson chiar nu e Sam Rogers.