Burak Matur/Guliver/Getty Images

Părțile pozitive ale jocurilor video20 min read

De Dana Ferăstrăeru 29.04.2020, ultima actualizare: 09.06.2023

Te simți vinovat că ai pierdut jumătate de carantină în fața unei console? N-ai de ce. 

Console, plăci video, joystick-uri, monitoare ultrawide şi ochelari VR: sunt doar câteva dintre elementele care alcătuiesc o industrie de aproape 120 de miliarde de dolari şi un hobby iubit de mulţi: gamingul. Pentru unii a devenit o ocupaţie în toată regulă, din care îşi asigură veniturile de bază. Universităţile din lume s-au adaptat la creşterea acestui domeniu, oferind programe de licenţă şi masterat în tehnologia jocurilor video. Totuşi, gamingul şi-a câştigat o reputație proastă în cultura populară de-a lungul timpului, fiind acuzat că ar cauza dependență, probleme psihologice şi comportamente violente. Aceste controverse ale gamingului nu au reuşit însă să eclipseze distracţia, relaxarea şi eliberarea de stres  oferite de jocuri.În Statele Unite, 65% dintre adulţi practicau acest „sport” în 2019, dintre care 46% sunt femei şi 54% bărbaţi. theesa.com

Jucătorii au acum acces la cele mai noi console, jocuri şi tehnologii, iar noile inovaţii în materie de tehnologie, precum realitatea augmentată sunt integrate în jocurile video, pentru a transforma experiența în una mai veridică şi satisfăcătoare. Ei ar trebui să fie barometrul în formarea opiniilor legate de această industrie. Am crescut în Bucureşti, în anii 2000, şi pe atunci gamingul avea o reputație proastă. Părinții credeau că dăunează tinerilor atât din punct de vedere psihologic, cât şi fizic (probleme oftalmologice sau la nivelul dezvoltării scheletului şi muşchilor). Însă mulții dintre gamerii de atunci au rămas gammeri și acum, chiar dacă tratează jocurile video ca pe un hobby. pe care îl practică cu regularitate şi moderaţie, în care investesc uneori sume modice de bani, separat de activitatea sau profesia lor de bază. În viața de zi cu zi sunt studenţi, IT-iști, jurnalişti, medici sau avocaţi.

Am încercat să aflu dacă acest hobby i-a ajutat să dezvolte abilităţi utile în viaţa lor de zi cu zi, la job, în relaţiile cu cei din jur sau în practicarea altor pasiuni. Mai exact, dacă poate fi un hobby constructiv, din care pot fi extrase skill-uri utile. 


„Datorită gamingului m-am apucat de desenat”

Sandu, 32 de ani, graphic designer

Cât de des te joci şi ce jocuri?
Acum mai nimic, dar când joc bag Far Cry sau un shooter mai antrenant.

Câți ani aveai când ai jucat primul joc?
Am împrumutat o consolă cu zeci de jocuri de la vecinul care avea rude în America. Țin minte că am jucat Duck Hunt, un joc în care foloseam un pistol. Cred că aveam 13 ani.

Cum a evoluat pasiunea ta pentru gaming?
Pasiunea era în funcție de bugetul stabilit de tăticu’. Adică cam zero. Dar jucam mai ales la Internet Cafe-uri, care apăreau peste tot în vremea aia. Nu era neapărat o pasiune, ci mai degrabă un mijloc de rupere de realitatea de la școală.

Ai simţit vreodată că te joci „prea mult”? Cum e cu moderaţia?
Erau nopți când nu mai simțeam nevoia de somn, sau dacă o simțeam o ignoram. Dar era un sentiment plăcut să mă culc după ce rezolvam un puzzle dintr-un joc. Orice îți stimulează corpul să elibereze endorfine crează dependență petru acea activitate, fie că joci un joc, că citești o carte interesantă sau că îți mângâi câinele. Acum, ce e moderat pentru mine, poate nu e și pentru tine sau invers. Chestia cu moderația e de fapt să știi să te oprești, dacă sunt priorități mai mari și tu continui să le ignori. Îl practic rar acum, că sunt bătrân și fără răbdare.

Ce joci în prezent şi pe ce platformă?
Doar PC, always PC. Momentan nimic….aștept Cyberpunk-ul.Cyberpunk 2077 va fi lansat în septembrie 2020. steam.com

De ce hobby-ul ăsta? Ce beneficii îţi aduc jocurile video?
Dar am mai multe hobby-uri. De ce un hobby și nu două? De ce două și nu trei. Eu, personal, sunt conștient că mi-a lărgit cumva imaginația încă de când eram mic, și datorită gamingului am dezvoltat un alt hobby desenul.

Există abilităţi pe care le-ai deprins din jocuri şi care ţi-au folosit în viaţa de zi cu zi?
Am realizat că și oamenii, precum jocurile, au momente în care parcă au un glitch, o eroare de cod, unde fac ceva neprevăzut sau atât de greșit că pare a nu fi comportamentul lor normal. Când am fost la poligon, știam dinainte cum trebuie să țin o armă reală și cum să trag. Am avut un scor destul de bun, aş zice. Am mai învățat și că, dacă primești  o săgeată în genunchi,Un meme popular care a pornit din jocul The Elder Scrolls V: Skyrim, knowyourmeme.com ți se diminuează șansele la anumite goal-uri în viaţă.

Te vezi jucându-te toată viaţa?
Aş vrea să pot face asta mai des, cu moderație, dar nu toată viața. Tot ce e prea mult strică.


„Pot să fiu multitasking”

Alexandru, 26 de ani, inginer IT

Cât de des te joci şi ce jocuri?
Cam de cinci ori pe săptămână… Mă joc, în mare parte, doar FIFA pe Playstation.

Când ai jucat primul joc?
Pe calculator, primul joc a fost Need for Speed 2, dar am avut înainte şi o consolă Nintendo cu casete şi mă jucam şi pe aia, doar că nu-mi mai aduc aminte exact ce jocuri. Eram mai mic, aveam vreo cinci ani, iar pe calculator m-am jucat pe la șapte ani prima dată.

Cum a evoluat pasiunea ta pentru gaming?
Încă de mic aveam cele mai noi jocuri care apăreau. Mi le cumpăra tata şi mă jucam destul de mult shootere, jocuri sport sau cu maşini. De prin 2006, să zic aşa, a început pasiunea pentru FIFA, care nu prea a încetat de atunci.

Ai simţit vreodată că te joci prea mult?
Da, au fost perioade în care ar fi trebuit să mă ocup mai mult de învăţat sau de muncă.

Crezi că jocurile video dau dependență?
Aaaa… Dacă te joci destul de mult, da, dau dependență.

Cum reuşeşti să găseşti moderaţia în hobby-ul ăsta?
Mai am şi alt hobby, mă duc şi la sală, plus că muncesc opt ore pe zi de luni până vineri. Eu zic că mă joc destul de moderat.

Ce beneficii găsești în jocurile video?
Relaxare în principal şi… În domeniul meu pot să spun că îmi aduce putere de concentrare mai mare, mă pot concentra mai bine la mai multe taskuri în acelaşi timp.

Deci, există abilităţi pe care le-ai deprins din jocuri şi care ţi-au folosit în viaţa de zi cu zi…
Tocmai ce am spus… şi faptul că, nu ştiu, observ mai rapid anumite greşeli sau erori.

Te vezi jucându-te toată viaţa?
În momentul de faţă nu m-am gândit, dar probabil cândva va trebui să renunţ, pentru că vor fi alte priorităţi. Mă refer la familie, copii….


„Am învățat să respect obiectivele pe care mi le trasam”

Horia, 24 de ani, avocat stagiar

Cât de des te joci şi ce jocuri?
Cam de două ori pe săptămână, şi mă joc FIFA sau Call of Duty.

Care a fost primul joc video pe care l-ai jucat?
Da, când am cumpărat prima dată un calculator, în 2000, a venit cu un CD cu un joc, Motocross Mania, dacă nu mă înşel. Era un joc cu motociclete şi îl jucam obsesiv. Aveam cinci ani.

Ai simţit vreodată că te joci prea mult? Dau jocurile dependență?
Când eram în şcoala generală, ne jucam cam toţi băieţii din şcoală un joc online, unde aveai un caracter pe care trebuia să-l creşti, să-l îngrijeşti, să faci diferite task-uri… Și ajunsesem prin vacanțe de mă jucam cu un prieten cam 13 ore pe zi.

Acuma cum e cu moderaţia? Cât de des îţi practici hobby-ul?
Acum mă joc, să zic, o dată sau de două ori pe săptămână. Depinde de timp. Nu am prea mult, din păcate.

De ce hobby-ul ăsta şi nu altul? Ce îţi aduc jocurile video benefic?
Am mai mult hobby-uri. Mă duc cât de des pot şi la tenis şi la fotbal, mă duc şi la sală, dar jocurile video reprezintă o activitate pe care o poţi face de acasă şi este la îndemână.

Există abilităţi pe care le-ai deprins din jocuri şi care ţi-au folosit în viaţa de zi cu zi?
Chiar şi din FIFA putem învăţa să ne concentrăm în nişte situaţii, mai la limită, să zic aşa. Dar şi din jocul pe care am zis că îl jucam obsesiv în generală am învăţat să respect anumite obiective pe care mi le trasam, fiindcă altfel nu puteam să avansez în nivel.

Acel joc te-a învăţat puţin cum stă treaba cu disciplina?
Da, exact.

Te vezi jucându-te toată viaţa?
Sper să am întotdeauna timp să mă joc cel puţin un pic. Cât de puţin, dar măcar să fie.


„Am dezvoltat abilități de comunicare și gândire strategică”

Dragoş, 23 de ani, Financial Assistant & Masterand

Care a fost primul joc video pe care l-ai jucat?
Primul joc trebuie să fi fost ori Warcraft 2, ori Tarzan, prin 2000. Aveam patru ani pe atunci.

De atunci şi până acum te-ai jucat constant? Cum a evoluat pasiunea ta pentru gaming?
Nu, nu m-am jucat constant. Până prin clasa a V-a petreceam undeva la patru-cinci ore pe săptămână jucându-mă. Până într-a XII-a, pe timpul anului aş aproxima o creştere a numărului de ore la vreo șapte pe săptămână, vara poate chiar zece. Pe timpul facultăţii şi al masterului, am ajuns undeva la o oră pe zi în timpul săptămânii, iar de vineri până duminică erau vreo doisprezece. Pasiunea a evoluat în principiu datorită achiziţiei unui Xbox şi posibilităţii de a juca online.

Ai simţit vreodată că te joci „prea mult”? Crezi că jocurile dau dependență?
Niciodată nu am simţiţi că mă joc prea mult pentru că gamingul nu a fost o prioritate, ci un refugiu, o pauză de la celelalte activităţi pe care le aveam. Cred că jocurile video te pot face să pierzi noţiunea timpului, însă nu cred că provoacă o dependență. Mai degrabă aş vedea dependență provocată de TV/Netflix, însă ăsta este un răspuns subiectiv. 

Ce joci în prezent şi pe ce platforma?
În prezent (dar şi în ultimii trei ani), principalul joc este FIFA – Ultimate Team pe Xbox. Alternativ, GTA V şi Fortnite.

De ce hobby-ul ăsta şi nu altul? Ce beneficii are?
Hobby-ul ăsta, dar şi altele. Ca şi avantaje, eu văd următoarele: quality time petrecut cu prietenii, sentimentul de autodepăşire în cadrul jocurilor care sunt competitive, relaxare.

Există abilități care le-ai deprins din jocuri şi care ţi-au folosit sau îţi folosesc în viaţa de zi cu zi?
Cu siguranţă jocurile în care ai coechipieri şi vă jucaţi împreună ajută la dezvoltarea skill-urilor de comunicare pe care le aplici peste tot. Aş adăuga şi dexteritate/motricitate sau gândire strategică din jocuri de strategie.

Te vezi jucându-te toată viaţa?
Nu m-aş vedea renunţând prea curând, însă lista de priorităţi şi timpul pe care poţi să-l aloci gamingului se schimbă cu timpul.



Text de

Dana Ferăstrăeru

Jurnalist la început de drum care scrie despre sănătate și stil de viață. Îi place să vadă partea plină a paharulul, așa că se concentrează pe aspectele pozitive pe care, adesea, le pierdem din vedere.

CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.
CULTURĂ|AI WORLD

Munca invizibilă: Povestea lucrătorilor digitali în umbra inteligenței artificiale

De
Regizorul Natan Castay a intrat în lumea unei comunități de lucrători digitali anonimi care sunt plătiți la limita subzistenței pentru a alimenta inteligența artificială care va urma să le fure joburile.
CULTURĂ|POPCRAFT

20 de ani de la Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Merită efortul?

De
Una dintre excentricitățile genului SF, mizanscena suprarealistă regizată de Michel Gondry e foarte importantă și astăzi: de când n-ai mai făcut un gest împotriva rutinei?