Apple TV+
Severance: Te doare capu’7 min read
Ai vrea să uiți de șeful tău, imediat cum ai ajuns acasă?
Debutantul în scenariu Dan Erickson, care mai are în portofoliu un serial produs de Netflix, Chambers, unde a făcut parte din echipa de producție, împreună cu veteranul Ben Stiller, au pus la cale, acum câțiva ani, un serial SF pentru Apple cu o premisă excentrică: o companie misterioasă de biotehnologie, Lumon Industries, le „separă” angajaților memoria în două părți, una care funcționează doar în timpul programului de lucru (identitatea lor profesională aka „innie”) și alta activă în restul timpului (identitatea personală aka „outie”).
Probabil că, dacă ar fi posibilă, aș paria că multe companii ar folosi procedeul. Și, probabil, s-ar găsi și oameni care să accepte compromisul – cine n-ar vrea să uite complet de problemele de la job când ajunge acasă? De aceea, serialul se numește Severance, care se traduce fie prin „separare”, fie cu „scindare” sau alt sinonim care ți se pare mai potrivit. Personal, l-aș traduce cu „Mi se rupe de voi și compania voastră!”, dar, hei, ajung și acolo.
În centrul atenției e Mark Scout (interpretat cu aplomb de Adam Scott), cunoscut în colectivul companiei ca Mark S., pentru că angajații „separați” nu-și încarcă memoria cu numele de familie al fiecăruia, o metaforă pentru depersonalizarea din corporații. Celălalt Mark e un fost profesor devastat de moartea soției sale, care, în primul episod din sezonul anterior, plânge necontrolat înainte să coboare din mașină și să meargă la job – un artificiu simplist al intrigii,
Mark nu m-a convins, ca personaj, că are o traumă semnificativă. Dar pot să-i înțeleg opțiunea. Mark S. împarte un birou open space cu doar trei colegi: Irving (meșterul John Turturro), un angajat vechi al companiei, Dylan (comediantul Zach Cherry), foarte pasionat de munca sa, care implică selecția unor cifre pe ecran și mutarea lor într-un soi de recycle bin (oare jobul lor e să omoare oameni?) și nou-venita și paranoica (pe bună dreptate!) Helly (Britt Lower, din High Maintenance, pe care-l și recomand), care e, de altfel, cel mai important personaj, întrucât face parte din familia fondatoare a Lumon.
În primul sezon, șefa tuturor e Ms. Cobel (Patricia Arquette), o persoană calculată, rece și extrem de devotată companiei. Poate prea devotată, când vine vorba despre fondatorul Kier Eagan, zbiară militărește: „We serve Kier!” Cobel e, de asemenea, unul dintre puținele personaje care pare să aibă cunoștință atât de viețile „innies”, cât și de cele ale „outies” și folosește acest avantaj pentru a manipula situațiile în favoarea sa.
Subalternul ei e Mr. Milchick (poreclit „Milkshake” de către angajați, pentru că, nu-i așa?, aghiotanții conducerii nu scapă de caterinca pe la spate a executanților), interpretat de Tramell Tillman, responsabil cu menținerea disciplinei și a conformității în rândul angajaților care au trecut prin procedura de „separare” și, la rândul său, un manipulator subtil, pentru că încearcă să le ofere impresia angajaților că e „prietenul” lor.
La începutul sezonului al doilea, care a debutat recent, Milchick avansează în rang, după ce Cobel e trimisă acasă, pentru că nu a reușit să supervizeze corect situația de criză a companiei. Mai exact, să o mușamalizeze. Cobel, însă, reapare în al doilea episod, deci rolul ei în „schema” lucrurilor nu s-a terminat.
Noul sezon, însă, demarează prea lent, pentru că amestecul de umor și mister, între David Lycnh și Black Mirror, atât de captivant din trecut, nu mai are același grad de noutate și complexitate. Mark și echipa aleg să rămână angajații companiei, oarecum neverosimil, dar pentru cine a savurat primul sezon, continuarea narațiunii e binevenită, chiar dacă atenția pică mai degrabă pe intrigile personale și interpersonale, decât pe aspectele satirice legate de locul de muncă, corporatizarea vieții personale și, invers, cultul identității corporatiste, capitalism, etică sau identitate personală.
De fapt, trebuie să faci o recapitulare serioasă a primului sezon, pentru că au trecut, totuși, vreo trei ani, iar Severance nu e tocmai Stranger Things sau vreun serial ușor de ținut minte. Altfel, te va lua de cap.
Detalii pe IMDb | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 6/10