Foto: Prime Video

The Second Best Hospital in the Galaxy: Sarcasm intergalactic7 min read

De Mihai Tița 21.06.2024

Unul dintre cele mai distractive, inteligente și chipeșe vizual seriale de animație din ultima vreme.

Animația SF e o zonă foarte ofertantă în ultima vreme, de la memorabilul serial cosmico-alegoric Scavengers Reign la neo-noirul Mars Express, până la X-Men 97, despre care am auzit doar vorbe de laudă, însă n-am apucat să-l încerc. O altă surpriză plăcută e și această comedie gândită de Cirocco Dunlap, responsabil, printre altele, cu scenariul pentru două episoade din spectaculosul Russian Doll, și cunoscut, în principiu, pentru faptul că, vreme de doi ani, a făcut parte din echipa de scenariști a talk-show-ului Late Night with Jimmy Fallon.

Talentul său pentru sarcasm și ironie își face treaba și în acest caz, mai exact în Galaxia Ergulon, în anul 14002, unde două chirurge-superstar & nonconformiste extraterestre, Dr. Sleech (Stephanie Hsu, din Everything Everywhere All at Once) și Klak (Keke Palmer, din Nope), tratează pacienți cu boli bizaro-metaforice, cum ar fi un parazit care se hrănește cu cortizolul gazdei sale (cu alte cuvinte, îi „devorează” anxietatea) sau un pacient captiv într-o buclă temporală.

CITEȘTE ȘI: 5 filme de văzut în vacanța de vară

În același timp, Sleech și Klak încearcă să-și echilibreze propriile vieți personale și profesionale, iar caracterele lor sunt, ca în orice intrigă sănătoasă, în opoziție: Sleech e experimentală, tupeistă și oarecum arogantă, în vreme ce Klak e mai degrabă introvertită, foarte inteligentă și calculată, dar și copleșită de anxietate, pe care o domolește cu o schemă de tratament medicamentos care include un animăluț care-i provoacă electroșocuri scurte. Asistenta Tup (Natasha Lyonne) nu se ferește, așadar, să le tachineze: „A apărut un caz dimineață, la care s-ar băga doar două narcisiste delirante și, ce să vezi?, chiar voi ați fost cerute.” Klak continuă gluma: „Într-un mod distractiv sau ciudat?” 

Pacienta în cauză e Glurg, cel cu parazitul de mai sus: „Ea e Glurg. Asta e umflătura lui Glurg. Și asta e smiley face-ul pe care l-am desenat pe umflătura lui Glurg, pentru a-l face să arate mai puțin terminal.” Glurg, însă, e salvată, printr-un artificiu riscant. „Am venit la voi pentru că știu că încălcați regulile pentru a ajuta”, iar Sleech îi răspunde: „O facem de dragul științei, nu din bunătate.”

CITEȘTE ȘI: Scavengers Reign: Mama plantelor ucigașe e mereu gravidă

Pe lângă poante despre sănătate mintală, vei observa și multe comentarii subtile politice, despre consumerism sau implicarea corporațiilor în cercetare – clinica privată unde cele două își fac meseria e sponsorizată de un producător-gigant de dulciuri, iar, uneori, operațiile sunt întrerupte de momente publicitare (am râs strașnic). Pe de altă parte, în mod previzibil, ritmul alert al scenariului, care își dorește glumă după glumă după glumă, mai dă și rateuri, dar aspectul ăsta e neglijabil. The Second Best Hospital in the Galaxy e inteligent, cu personaje rotunde, de care te vei atașa încă din primele zece minute, dar și impresionant vizual – undeva între Futurama și Rick & Morty la feminin, cu pasteluri vivante și ingeniozitate în desenarea extratereștrilor și arătaniilor de tot felul. În plus, sunt și câteva voci surpriză, cum sunt cele ale lui Kieran Culkin, pentru normcore-istul Dr. Plowp, sau cea a lui Sam Smith, pentru sofisticata Dr. Azel, șefa conservatoare a clinicii, care încearcă să mulțumească sponsorul și să reprime pornirile experimentale ale lui Sleech și Klak. Bineînțeles, celor două nu le stă nimic în cale.

Nici lor, dar nici scenaristului Dunlap, care face un tur de forță de imaginație, jocuri de cuvinte și causticitate. Spre exemplu, în episodul al doilea, Sleech și Plowp trebuie să trateze un „sclob” (un extraterestru de pe o planetă cu același nume) care explodează, Fragor Nidificans, o ciupercă manipulativă, care folosește mediul în care e, pentru a-și îndepărta „cojile” până când explodează, eliberând sporii. „Fenomenul e unul de natură sexuală”, completează Plowp. „Deci e o bombă sexuală!”, glumește Sleech, apoi dă verdictul: „Musai să o ducem la Exploziologie și s-o omorâm, înainte să ne omoare ea…” Trebuie să-l vezi, e un rollercoaster care te va destinde. Garantez.

Disponibil pe Prime Video | Per total: 8/10 | Știință & Tehnologie: 6/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

E The Penguin, e vagabond, dar n-ai ce-i face

De
Deși apreciez chivernisirea universului Batman cu un spin off cu gangsteri și mafia italiană, noul The Penguin e neconvingător.
CULTURĂ|POPCRAFT

Agatha All Along: Vrăjeală

De
Serialele Marvel devin o adevărată probă de anduranță. Aș propune ca cine le-a văzut pe toate să primească abonament gratuit pentru un an.
CULTURĂ|SCI-FACTS

5 motive pentru care Interstellar e printre cele mai bune lecții de știință de la Hollywood

De
Nu-mi place când trebuie să răspund la întrebări de genul „care e X-ul tău preferat?”, dar când vine vorba de filme răspunsul meu e consecvent – Interstellar.
CULTURĂ|POPCRAFT

Opt ilustrate din lumea ideală a publicității românești post-socialiste

De
Mai ții minte când Connex îți dădea trei secunde gratuite la fiecare apel? Cam atât de săraci eram și nu știam.