FYI

Ce trebuie să știi despre vaccinul Pfizer

De Mihai Ghiduc 09.11.2020

Vestea bună e că avem un vaccin care funcționează. O mare întrebare și-a primit răspunsul. Vestea proastă este că nu e neapărat cel mai bun, din mai multe motive.

Pentru că, deși după anunțul făcut astăzi de Pfizer și BioNTech, că vaccinul lor e 90% eficient, lumea aproape că s-a văzut scăpată de pandemie, lucrurile sunt un pic mai complicate.

Mai întâi, datele sunt preliminare, testul încă nu s-au încheiat. Până acum au analizat 94 de cazuri de COVID-19 după a doua doză a vaccinului, din cei 38.955 de voluntari care au fost vaccinați, iar Pfizer a anunțat că va face o analiză și pentru 14 zile și că va publica rezultate finale după analiza a 164 de cazuri. Abia după publicarea datelor în regim peer-review vom cu precizie dacă afirmațiile făcute de Pfizer se confirmă. Între timp, firma va aplica pentru aprobarea de urgență a vaccinului de către FDA.

Partea bună este că s-a demonstrat că vaccinurile anti-COVID-19 funcționează. Și asta în mai puțin de un an de la debutul pandemiei. 

Alte 48 de vaccinuri sunt încă în teste, dintre care nouă în faza a treia. Și cum mai toate vaccinurile atacă proteina S a coronavirusului, sunt șanse mari ca și acestea să funcționeze. Rămâne de văzut nu doar care va fi mai eficient, ci și care va fi mai accesibil.

Însă, dacă vaccinul Pfizer va fi aprobat, pentru celelalte firme se va schimba și termenul de comparație.

BNT162, vaccinul produs de Pfizer și BioNTech, poate fi comparat doar cu „portretul robot” făcut de Organizația Mondială a Sănătății pentru cum ar trebui să arate un vaccin ideal (sau unul acceptabil). Iată ce știm:

➤ Are o eficacitate de 90%, mai mare decât minimum 70%, cât cere OMS, și pare a asigura imunitate rapid.

➤ Nu avem informații despre contraindicații sau dacă protecția diferă în funcție de vârstă. OMS ar prefera ca vaccinul să ofere protecție cât mai multor persoane, în principal celor aflați în grupe de risc ridicat.

➤ Nu știm exact cât durează protecția, dar Pfizer spune că ar fi de un an, pe baza nivelului anticorpilor și a celulelor T generate de vaccin, ceea ce ar atinge criterul OMS.

➤ Vaccinul Pfizer trebuie administrat în două doze, la o diferență de 21 de zile. Acest lucru complică lucrurile, ar fi fost de preferat un vaccin administrat într-o singură doză.

➤ Vaccinul este injectabil, ceea ce face administrarea mai greoaie. Un vaccin oral sau de tip spray este de preferat.

> Vaccinul trebuie păstrat la temperaturi extrem de scăzute și stabile (pe la -80 grade Celsius), mult sub capacitatea de răcire a unor frigidere obișnuite, ceea ce complică extrem de mult distribuția. Cele două doze necesare complică și mai mult situația. E cel mai puternic semn că un vaccin mai ușor de distribuit îl va înlocui cu ușurință pe acesta în preferințe cadrelor sanitare și autorităților de pretutindeni.

Până la apariția unei soluții mai bune, dacă vaccinul Pfizer va fi aprobat, acesta va fi accesibil pentru români, prin intermediul unui contract semnat de Uniunea Europeană,  pentru 300 de milioane de doze, care se negocia încă din septembrie.

PS: Între timp, parcă pentru a demonstra că impresia că vaccinul lor e mai mult propagandă decât ceva serios, rușii s-au grăbit să anunțe că și Sputnik V are o eficacitate de peste 90%.

Foto:  CC-BY-SA Coolcaesar

 

Sci-Memo: Regenerare a ficatului cu ajutorul bacteriei ce provoacă lepra? 

De
Bacteria care provoacă lepra ar putea fi folosită în viitoare tratamente de regenerare a ficatului, arată un studiu publicat în jurnalul Cell Reports Medicine, care a documentat impactul neobișnuit pe care boala o are asupra ficatului animalelor.

Daniel Mîrlea, proiectul anului la concursul Natural Landscape Photography Awards 2022

De
Natural Landscape Photography Awards și-a anunțat câștigătorii competiției de anul acesta. S-a pus accent pe aspectul autentic și realist și mai puțin pe fotografii perfecte din punct de vedere tehnic. 

Mediu: Sprijin financiar pentru țările sărace afectate de schimbările climatice

De
COP27: ajutor oficial pentru victimele climatului. Discuțiile pe tema combaterii combustibililor fosili au eșuat. 

Sci-Memo: Un nou material imită modul în care creierul uman stocheză informația

De
O echipă de cercetători de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) a creat un nou material magnetic care imită modul în care creierul uman stochează informația, reușind să emuleze chiar și procesul de învățare care are loc în creier în timpul somnului adânc.