CES 2021 (#1): Roboți, mască hi-tech, tableta rulabilă, parbriz cu realitate augmentată

De Mihai Ghiduc 11.01.2021

Primul mare show de tehnologie al anului, Consumer Electronics Show (CES), care se desfășura în mod tradițional la Las Vegas, în primele zile din ianuarie, se ține și anul acesta – doar că nimeni nu merge până în Nevada. CES 2021 se desfășoară exclusiv digital, între 11 și 14 ianuarie. Prezentările au început în această dimineață (la ei) / după-amiază (la noi) și deja au fost anunțate câteva lucruri interesante.

Roboții Samsung JetBot 90 AI+, Bot Care și Bot Handy

Samsung a prezentat trei roboți interesanți. Primul, JetBot 90 AI+ e un aspirator-robot, deci nu e ceva foarte nou, dar vine totuși cu LIDAR, ca să se descurce singur, și o cameră integrată, pentru monitorizare. E și cel care va deveni disponibil rapid, în toamnă (cel puțin în SUA). 

Ceilalți doi, aflați în dezvoltare, sunt mai interesanți. Samsung Bot Care folosește inteligența artificială pentru a recunoaște și răspunde la comportamentul utilizatorului, fiind o combinație între un asistent-robot și un companion. Iar Samsung Bot Handy arată ca un personaj dintr-un film Pixar, și folosește AI-ul pentru a recunoaște și ridica obiecte,fiind practic un robot pentru treburi casnice. Robotul va putea identifica compoziția obiectelor și va aplica doar cât forță e necesară, de nu va sparge pahare și sticle. 


Televizoarele LG și masca hi-tech

Apropo de filmele Pixar, în realitate LG s-a parteneriat cu Pixar (și ultimul lor film, Soul) pentru a-și promova noul lor televizor de top numit OLED evo. Lista produselor anunțate de LG e lungă, dar câteva sunt mai interesante.

De exemplu, compania coreeană a prezentat și niște produse legate de pandemie: un robot de dezinfectare cu raze ultraviolete numit CLOi UV-C și o mască cu purificator, numită  LG PuriCare Wearable Purifier.

În plus, show-ul lor a început cu prezentarea unui telefon rulabil (despre care nici că au mai pomenit după), un dispozitiv despre care s-a mai vorbit în ultima perioadă. 


TCL chiar le-a anunțat

Compania chineză le-a luat fața celor de la LG și chiar a anunțat un telefon și o tabletă rulabilă – evident, concepte. Primul are 6,7 inch atunci când e deschis (și e mai mic și mai pătrat, spre deosebire de LG), în timp ce conceptul tabletei de 17” este mai aproape de filmele SF.


Bordul-display de la Mercedes

Practic, constructorul german a integrat trei ecrane într-un bord fără indicatoare, care. atunci când sunt aprinse. oferă șoferului și pasagerului din dreapta toate informațiile necesare, într-un hub care folosește, evident, AI-ul. Numit MBUX Hyperscreen, acesta va echipa mașinile electrice din gama EQ. 


Panasonic pune toate informațiile pe parbriz

Afișarea unor informații pentru șofer, pe parbriz, nu e ceva nou, însă Panasonic duce dispozitivele de tip heads up display (HUD) la un nou nivel prin folosirea inteligenței artificiale, afișării 4K și a realității augmentate. Acesta ar putea indica șoferului, în timp real, pericolele care apar pe șosea și, în general, lucrurile la care ar trebui să fie atent.

Share, Tag or Dye  – cum creezi conținut și te promovezi pe social media cu succes

De
Într-o eră dominată de social media, creatorii de conținut se confruntă cu provocarea de a-și promova lucrările în timp ce încearcă să rămână fideli artei lor. Proiectul Share, Tag or Dye, inițiat în 2022 de Asociația Fotografică Allkimik și Asociația Culturală Marginal, abordează această dilemă. Te poți înscrie în proiect până pe 2 aprilie 2024. 

All Sorts of Care: Un proiect de cercetare artistică care explorează râsul, relația cu natura și vârsta

De
Asociația Developing Art a lansat proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care, o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane.

România la Bienala de Artă de la Veneția 2024: o nouă perspectivă asupra muncii

De
La București, pe data de 20 martie, a fost prezentat proiectul What Work Is/Ce este munca. Acesta va reprezenta România la cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, între 20 aprilie și 24 noiembrie 2024. 

Banca Orelor pentru Natură se lansează în România de Ora Pământului 2024

De
În seara zilei de 23 martie 2024, România va marca cea de-a 18-a ediție a Orei Pământului, evenimentul global dedicat conștientizării importanței protecției mediului. Între orele 20.30-21.30, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) va lansa oficial Banca Orelor pentru Natură, o platformă interactivă online concepută pentru a încuraja și contabiliza orele dedicate activităților de conservare a naturii de către voluntari din întreaga lume.