FYI

Mediu: Gazul natural și centralele nucleare, declarate „verzi” de către Comisia Europeană

De Adriana Moscu 11.07.2022

Decizia, adoptată pe 6 iulie cu votul a jumătate din numărul parlamentarilor prezenți, ar putea pune în pericol încercarea Uniunii Europene de a deveni neutră climatic până în 2050. Iar asta într-un moment în care oamenii de știință cer reducerea drastică și imediată a emisiilor care încălzesc planeta.

Dacă nici Consiliul European nu va avea obiecții, în anumite condiții, centralele pe gaz și cele nucleare vor fi adăugate în regulamentul de „taxonomie” al UE începând cu 2023, lucru care va permite investitorilor să eticheteze și să comercializeze investițiile în aceste domenii ca fiind ecologice. În plus, se poate crea un precedent pentru alte țări, care și-ar putea tempera ambițiile climatice.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/07/Mindcraftstories_Energie-Verde-Energie-Nucleara-UE-Mediu_RizeaLavinia-Wikimedia-Commons.jpg

Rizea Lavinia/Wikimedia Commons

Clasificarea gazelor drept sustenabile ar aduce beneficii și Rusiei, susțin criticii. „Este o politică murdară și este un rezultat scandalos să etichetezi gazul și energia nucleară drept verzi și să faci să curgă și mai mulți bani către cufărul de război al [președintelui rus Vladimir] Putin”, a declarat Ariadna Rodrigo, militantă Greenpeace. Iar Paul Tang, un europarlamentar olandez din grupul social-democrat, a criticat planul ca fiind influențat de „lobby-ul Gazprom și Rosneft”, ambele companii energetice de stat ruse.

Gazul natural este un combustibil fosil care emite gaze cu efect de seră – dar cu mult mai puține decât cărbunele, iar unele state europene îl văd ca o alternativă temporară pentru a înlocui acest combustibil mai nociv. Energia nucleară nu emite dioxid de carbon, dar produce, în schimb, deșeuri radioactive. 

Taxonomia Uniunii Europene urmărește să clarifice subiectul „tulbure” al investițiilor durabile și să se asigure că orice produse economice care se autointitulează ecologice îndeplinesc anumite standarde. 

5 studii care ne-au tras atenția

Trei expediții maritime din secolul trecut oferă o nouă perspectivă asupra schimbărilor climatice

O echipă condusă de oameni de știință de la Universitatea din Maryland a studiat datele despre temperatura apei transcrise în jurnalele de călătorie ale unor navigatori de pe vremuri, le-au digitalizat și au pus informațiile într-un context actual, pentru a înțelege mai bine felul în care s-au încălzit oceanele de-a lungul timpului. Concluzia întărește rezultatul altor studii de specialitate, și anume că încălzirea oceanelor a început să se accelereze abia în ultima jumătate a secolului XX, în mare parte din cauza schimbărilor climatice cauzate de om. 

Schimbările climatice pot afecta mobilitatea populațiilor sărace

E de așteptat ca fenomenul migrației să capete amploare în anumite zone ale globului, ca o strategie de adaptare la schimbările climatice. În același timp, este posibil ca populațiile din regiunile cele mai defavorizate economic să nu-și poată permite mutarea. Conform unui studiu publicat în Nature Climate Change, schimbările climatice pot duce la o reducere a mobilității cu până la 10% până în 2100 pentru națiunile cu cele mai scăzute niveluri de venit din Africa subsahariană, Africa de Nord și fosta Uniune Sovietică, iar în scenarii mai pesimiste, chiar cu până la 35%. Fără resurse financiare pentru a putea călători, toți acești oameni ar rămâne captivi în zonele afectate. 

Viitoarele inundații, posibil mai dese decât estimează modelele climatice

Modelele climatice ar putea subestima semnificativ frecvența cu care vor lovi pe viitor precipitațiile extreme ca răspuns la creșterea gazelor cu efect de seră în atmosferă, arată un nou studiu condus de savanții de la Universitatea Yale

Cum ar afecta astăzi Pământul un război nuclear?

Invazia Ucrainei de către Rusia a adus în prim plan amenințarea războiului nuclear. Dar care ar putea fi impactul unor bombardamente nucleare asupra lumii de astăzi? Dintr-un nou studiu realizat de savanții de la Louisiana State University din SUA reiese că, printre altele, furtunile nucleare ar elibera funingine și fum în atmosfera superioară, fapt ce ar bloca soarele, ducând la pierderea recoltelor în întreaga lume.

Reducerea inegalităților globale în utilizarea energiei, necesară pentru a opri schimbările climatice

Specialiștii de la Institutul de Știință și Tehnologie a Mediului de la Universitatea Autonomă din Barcelona (ICTA-UAB) arată că scenariile existente de atenuare a climei perpetuează inegalitățile în utilizarea energiei între Nord și Sud la nivel global și, prin urmare, sunt inaplicabile din punct de vedere politic. O tranziție energetică justă, care menține încălzirea globală sub 1,5 sau 2°C, ar impune țărilor bogate din nord să reducă utilizarea energiei la niveluri sustenabile de consum, permițând în același timp o creștere suficientă a consumului de energie în restul lumii.

4 articole care merită citite

  1. Materialele de construcție „vii” – o subcategorie din clasa biomaterialelor –, ar putea fi soluția pentru orașele sustenabile ale viitorului, se arată într-un articol de pe archdaily.com.
  2. Inundarea orașelor din România este un fenomen tot mai frecvent. Printre motive, spun specialiștii, se află lipsa sau nerespectarea strategiilor de dezvoltare urbană, scrie europalibera.org.
  3. Info Clima trece în revistă perioadele secetoase majore traversate de Europa în ultimul secol și conturează scenariile pentru următorii 100 de ani. 
  4. Un sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale în perioada 25 martie – 14 aprilie 2022 a măsurat convingerile, atitudinile, preferințele și comportamentele privind schimbările climatice în rândul utilizatorilor Facebook din 110 țări, teritorii și grupuri geografice. La întrebarea „Cine este responsabil pentru reducerea cauzelor schimbărilor climatice?”, de exemplu, 50% dintre respondenții din România au arătat cu degetul spre guvern. 

 

Sci-Memo: Meteoriți giganți au dus la formarea continentelor

De
O echipă de cercetători de la Universitatea din Curtin, Australia a găsit noi dovezi care susțin teoria că masele continentale de pe Terra au apărut ca urmare a impacturilor cu meteoriți giganți, cu care planeta s-a confruntat des în primele miliarde de ani de la formare.

Mediu: Ar putea oamenii să dispară din cauza încălzirii planetei?

De
Ar fi posibil ca schimbările climatice să ducă la o catastrofă globală și, implicit, la colapsul societății? Savanții avertizează că această perspectivă este, în mod periculos, prea puțin studiată. 

Sci-Memo: AI-ul DeepMind a obținut predicții ale structurilor 3D pentru aproape toate proteinele cunoscute

De
AlphaFold, un AI dezvoltat de subsidiara Google DeepMind, a creat predicții pentru structurile 3D a peste 200 de milioane de proteine, însumând aproape toate proteinele catalogate până în prezent.

Mediu: Criza climatică amplifică valurile de căldură

De
Încălzirea globală crește intensitatea și durata valurilor de căldură simultane, care se produc acum cu o frecvență de șase ori mai mare decât în urmă cu 40 de ani.