FYI

Samsung readuce S-Pen-ul în Galaxy S22 Ultra

De Mihai Ghiduc 09.02.2022

Samsung și-a lansat flagship-urile anului 2022 și a recombinat două game anterioare într-una singură, ocazie cu care S-Pen-ul a fost reintegrat într-un telefon.

Zilele trecute, am avut ocazia să pun mâna de noile flagship-uri Samsung înainte de lansarea oficială. Iată câteva impresii despre cel mai așteptat telefon Android al începutului de an.

La o primă vedere, Galaxy S22 și S22+ sunt o continuare a tipului de design adus de varianta de anul trecut. E o îmbunătățire, nu o schimbare radicală. Asta și pentru că sistemul de trei camere încastrate într-un cadru metalic care se prelungește din ramă al S21 a devenit iconic instant, Samsung găsind acel diferențiator vizual unic care să-l facă ușor recognoscibil într-o mare de telefoane cu sistem de operare similar. Nu-i de mirare că a fost păstrat și rafinat. 

Samsung Galaxy S22 e mai ceva mai mic decât S21. Spatele de sticlă s-a reîntors. Foto: Samsung

Telefoanele au însă un aspect mai plat și o simplitate care le face, surprinzător, mai elegante, și pentru că s-a revenit la un spate de sticlă pentru ambele modele. E din Gorilla Glass Victus +, ca și ecranul, un nou tip de sticlă de la Corning care a fost anunțată pentru prima oară cu ocazia lansării. Varianta cea mai ieftină, Galaxy S22, scade și în dimensiuni, având acum 6,1 inchi, față de 6,2 anul trecut, ceea ce micșorează un pic și capacitatea bateriei. 

Schimbări radicale – și cele mai interesante – apar la Samsung Galaxy S22 Ultra, care a devenit cumva noul Note, prin reintroducerea stylus-ului S-Pen în telefon. 

S-Pen-ul revine după un an de pauză. S22 Ultra chiar ar putea să se numească Note. Foto: Samsung

Samsung a avut multă vreme două lansări de flagship-uri pe an, cu gama S dezvăluită în primele luni și mult mai nișatele Note, telefoane de power useri, în vară. Anul trecut, telefoanele pliabile au luat locul gamei din urmă, însă dispariția S-Pen-ului a fost regretată de multă lume. E drept că și S21 Ultra avea unul – un prim semn că Note urma să fie condamnat –, dar folosea un stylus extern, care trebuia cumpărat separat și mai avea nevoie și de o carcasă specială pentru stocare. E clar că mișcarea a fost calculată, iar prin integrarea S-Pen-ului în S22 Ultra cele două linii precedente de flagship-uri au fost unite. 

Lucru vizibil și în designul lui Ultra. Telefonul renunță la încastrarea sistemului de camere în cadru metalic, oricum stângace din cauză că trebuia să acomodeze cinci camere. Noul design este mai minimalist. S22 Ultra pare mai degrabă un urmaș direct al lui Note 20 Ultra decât al modelului de anul trecut, mai ales datorită formei dreptunghiulare, fără colțuri rotunjite, sau – de fapt – un copil al celor două.

S22 Ultra se diferențiază și mai mult de frații săi mai mici. Foto: Mihai Ghiduc

Altfel, pe lângă obligatoriile schimbări de procesoare (​​Exynos 2200 folosește acum o arhitectură de 4 nm) și sisteme de operare (Android 12), noua gama Samsung pune accentul pe fotografie, cu senzori îmbunătățiți (cu unul principal de 50 MP pentru S22 și 22+) și un AI tot mai performant, și pe video, cu funcționalități care țintesc utilizatorii de social media și acomodează switch-ul făcut în această direcție în ultimii ani. Fotografiile și clipurile făcute pe lumină slabă sunt adresate în mod special.

Interesant e și ecranul cu refresh rate dinamic, care scade acum de la 120 Hz până spre 1 Hz, ceea ce ar putea ajuta destul de mult în salvarea vieții bateriei. S22 + și Ultra primesc și un boost la încărcare. Acum se face mai repede, la 45 W, în loc de 25 W ca până acum. Dar cum vei avea nevoie de încărcător separat, pentru că evident că noile modele vin fără unul integrat, va trebui să verifici care e capacitatea maximă de ieșire a acestuia.

Samsung explică și această renunțare, pe care a justificat-o deja de la S21 prin nevoia de a fi mai prietenos cu mediul (și nu neapărat prin faptul că s-au luat după Apple). Acum ambalaje sunt mai mici și din hârtie reciclată, iar un pas suplimentar a fost făcut prin integrarea plasticului reciclat postconsum în câteva componente din interiorul telefonului. E vorba de plastic obținut din plase de pescuit – peste 640.000 sunt abandonate anual, poluând plajele și oceanele. Trebuie spus însă și că e integrat în procent de 20% în componentele în care e folosit, pentru că încă e greu să obții componente cu o calitate și consistență constantă din acest tip de plastic. Samsung n-a continuat ideea, dar aș presupune că în gamele midrange și entry-level cantitatea folosită va crește.

Momentan, Samsung S22, S22+ și Ultra vor fi disponibile la precomandă, până pe 25 februarie, respectiv 11 martie, la prețuri care pornesc de la 849, 1049 și 1240 de dolari, în funcție de configurație. 

Tableta TabS8 vine în trei variante de mărime și cu o integrare mai bună cu S22 Ultra. Foto: Samsung

Samsung a anunțat cu această ocazie și tableta Galaxy Tab S8, tot în trei variante. Pe lângă cea de bază, există S8+ și Ultra, cu dimensiuni de 11, 12,4 și 14,6 inchi. Interesant e că Ultra are un notch cu două camere frontale, inclusiv una ultrawide, și că poate fi folosită în colaborare cu telefonul Ultra – care devine paletă de culori pentru aplicația de desenat a tabletei.

Mediu: România, pe locul al doilea în UE la producția de biciclete. Nu și la pedalat

De
Uniunea Europeană a produs în 2021 aproximativ 13,5 milioane de biciclete, clasice și electrice, o creştere cu 11% faţă de 2020. România ocupă locul al doilea în rândul celor mai mari producători de biciclete din Uniune, cu 2,5 milioane.

Sci-Memo: Cea mai veche inimă prezervată are 380 de milioane de ani

De
O echipă internațională de paleontologi, coordonată de Universitatea Curtin din Australia, a identificat cea mai veche inimă descoperită până în prezent, mineralizată în interiorul unei fosile de pește de acum aproximativ 380 de milioane de ani. Descoperirea a fost descrisă într-un studiu publicat în Science.

Mediu: Summit dedicat schimbărilor climatice în România

De
Pe 4 și 5 octombrie, va avea loc prima ediție a Climate Change Summit, un eveniment dedicat discuțiilor despre și soluțiilor pentru schimbările climatice.

Sci-Memo: Mai puțină poluare? Un proces chimic simplu ar putea distruge „chimicalele eterne”

De
Substanțele chimice sintetice din grupul PFAS (substanțe perfluoroalchilate și poliflouroalchilate) – prezente în multe obiecte casnice și supranumite„chimicale eterne”, pentru că nu se descompun natural – ar putea fi neutralizate printr-o metodă relativ simplă și ieftină. Este concluzia cercetătorilor de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, care au dzvoltat un nou proces chimic.