FYI

Sci-Memo: Un tratament antiobezitate ajută la pierderea a 20% din greutate

De Ionuț Preda 09.05.2022

Un medicament experimental pentru tratarea obezității, dezvoltat de gigantul farmaceutic Eli Lilly, a oferit rezultate promițătoare într-un studiu clinic de faza a III-a, provocând pierderea între 15 și 22,5% din masa corporală în voluntari cu obezitate sau identificați ca supraponderali cu cel puțin o comorbiditate (excluzând diabetul).

Tirzepatida este un medicament care simulează efectul hormonilor gastro-intestinali GLP-1 și GIP, eliberați în mod natural de organism după o masă pentru a oferi senzația de sațietate. Aceștia contracarează alți hormoni care stimulează apetitul, precum grelina.

tratament obezitate

Diana Polekhina/Unsplash

Un dezechilibru în favoarea acestora din urmă apare în perioadele de reducere a greutății, creând senzații persistente de foame și o ardere mai lentă a caloriilor, care poate dura timp de luni bune sau chiar ani și influențează capacitatea persoanelor obeze de a respecta o dietă. Medicamentul dezvoltat de Eli Lilly încearcă să rezolve acest dezechilibru, inducând senzația de sațietate indusă de GLP-1 sau GIP.

Studiul a fost efectuat pe 2.500 de voluntari din nouă țări, persoane cu o greutate medie de 105 kilograme. Participanții, care au urmat în același timp o dietă redusă și un program de activitate fizică regulată, au primit fie diferite doze de tirzepatid injectabil săptămânal, timp de 72 de săptămâni, fie o soluție placebo.

Reduceri semnificative ale masei corporale au fost observate la toate categoriile de doze, de la o medie de 15% la cea de 5 mg, la 19,5% (10 mg) și 20,9% (15 mg). În comparație, voluntarii care au primit doza placebo au văzut reduceri, în medie, de doar 3,1% a greutății. Majoritatea reacțiilor adverse au fost de intensitate ușoară sau moderată, cele mai întâlnite fiind greața (apărută la 24-33,3% dintre voluntari, în funcție de doză), diareea (18-23%), constipația (11-17%) și vărsăturile (8-12%).

Rezultatele nu au fost încă publicate într-un studiu cu peer-review, iar voluntarii diagnosticați cu prediabet vor fi urmăriți în continuare până la borna de 104 săptămâni pentru un set diferit de rezultate. Pacienții cu diabet de tip 2 au fost excluși din studiu, deoarece tirzepatida se află deja în procesul de evaluare pentru a fi aprobat ca tratament pentru controlul glicemiei în această boală, în Statele Unite.

Telescopul James Webb a încheiat cu succes alinierea oglinzilor

Telescopul spațial James Webb și-a încheiat procesul de aliniere al oglinzilor telescopului pentru a obține cele mai clare imagini posibile în viitoarele observații spațiale. Ultimul pas până la începerea misiunii științifice a telescopului este calibrarea instrumentelor științifice, estimată a dura aproximativ încă două luni.

4 studii care ne-au atras atenția


Pământul s-ar fi putut forma în interiorul unei nebuloase solare

Un studiu publicat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea din New Mexico arată că o cantitate redusă a izotopului rar heliu-3, unul dintre compușii sintetizați în urma Big-Bang-ului, se scurge în fiecare an din nucleul Pământului către straturile superioare ale planetei. Conform cercetătorilor, aceasta ar fi o dovadă că Sistemul Solar și Pământul s-ar fi format direct dintr-o nebuloasă solară.

Un tratament pentru boala Dupuytren

O cercetare publicată în jurnalul Lancet Rheumatology sugerează că adalimumabul, un medicament folosit în tratarea artritei reumatoide, ar putea fi folosită în tratarea fazelor timpuri ale bolii Dupuytren, o afecțiune inflamatorie care provoacă pierderea mobilității mâinilor în 20% dintre pacienți, considerată până acum netratabilă.

Supraconductivitatea într-o singură direcție

Un grup de cercetare de la institutul olandez TU Delft susține că a reușit să obțină supraconductivitatea într-o singură direcție fără a folosi câmpuri magnetice, una din barierele care opreau supraconductorii din a fi folosiți în tehnologia computațională. Rezultatele cercetării au fost publicate în Nature.

Când o anacondă devine obiect de joacă

Un studiu publicat în jurnalul Ecology descrie o situație bizară observată de cercetători în jungla amazoniană: membri ai unei specii rare de delfini de râu din Bolivia se jucau cu o anacondă, câteodată chiar și în mod sincronizat.

4 articole care merită citite


  1. Smithsonian Magazine scrie despre cum headseturile de realitate virtuală sunt folosite tot mai des pentru trata condiții precum PTSD-ul sau anxietatea.
  2. Un material publicat în Nature arată cum noi reglementări impuse de guvernul chinez  privind utilizarea datelor genetice prelevate din țară restricționează colaborările internaționale în domeniul geneticii cu institute și cercetători din China.
  3. Există dubii tot mai mari că prima inimă de porc xenotransplantată într-un pacient uman, la începutul lui 2022, ar fi fost infectată cu un virus porcin care ar fi putut contribui la moartea pacientului la doar două luni după transplant. MIT Technology Review sumarizează discuțiile care au apărut recent pe marginea subiectului.
  4. The New York Times scrie despre un grup de astronomi care încearcă să „sonifice” datele obținute din observarea găurilor negre, magnificând de miliarde de ori ecourile produse de fenomenele energetice care au loc în apropierea acestora.

 

Sci-Memo: Regenerare a ficatului cu ajutorul bacteriei ce provoacă lepra? 

De
Bacteria care provoacă lepra ar putea fi folosită în viitoare tratamente de regenerare a ficatului, arată un studiu publicat în jurnalul Cell Reports Medicine, care a documentat impactul neobișnuit pe care boala o are asupra ficatului animalelor.

Daniel Mîrlea, proiectul anului la concursul Natural Landscape Photography Awards 2022

De
Natural Landscape Photography Awards și-a anunțat câștigătorii competiției de anul acesta. S-a pus accent pe aspectul autentic și realist și mai puțin pe fotografii perfecte din punct de vedere tehnic. 

Mediu: Sprijin financiar pentru țările sărace afectate de schimbările climatice

De
COP27: ajutor oficial pentru victimele climatului. Discuțiile pe tema combaterii combustibililor fosili au eșuat. 

Sci-Memo: Un nou material imită modul în care creierul uman stocheză informația

De
O echipă de cercetători de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) a creat un nou material magnetic care imită modul în care creierul uman stochează informația, reușind să emuleze chiar și procesul de învățare care are loc în creier în timpul somnului adânc.