Sci-Memo: Un tratament antiobezitate ajută la pierderea a 20% din greutate
Un medicament experimental pentru tratarea obezității, dezvoltat de gigantul farmaceutic Eli Lilly, a oferit rezultate promițătoare într-un studiu clinic de faza a III-a, provocând pierderea între 15 și 22,5% din masa corporală în voluntari cu obezitate sau identificați ca supraponderali cu cel puțin o comorbiditate (excluzând diabetul).
Tirzepatida este un medicament care simulează efectul hormonilor gastro-intestinali GLP-1 și GIP, eliberați în mod natural de organism după o masă pentru a oferi senzația de sațietate. Aceștia contracarează alți hormoni care stimulează apetitul, precum grelina.

Diana Polekhina/Unsplash
Un dezechilibru în favoarea acestora din urmă apare în perioadele de reducere a greutății, creând senzații persistente de foame și o ardere mai lentă a caloriilor, care poate dura timp de luni bune sau chiar ani și influențează capacitatea persoanelor obeze de a respecta o dietă. Medicamentul dezvoltat de Eli Lilly încearcă să rezolve acest dezechilibru, inducând senzația de sațietate indusă de GLP-1 sau GIP.
Studiul a fost efectuat pe 2.500 de voluntari din nouă țări, persoane cu o greutate medie de 105 kilograme. Participanții, care au urmat în același timp o dietă redusă și un program de activitate fizică regulată, au primit fie diferite doze de tirzepatid injectabil săptămânal, timp de 72 de săptămâni, fie o soluție placebo.
Reduceri semnificative ale masei corporale au fost observate la toate categoriile de doze, de la o medie de 15% la cea de 5 mg, la 19,5% (10 mg) și 20,9% (15 mg). În comparație, voluntarii care au primit doza placebo au văzut reduceri, în medie, de doar 3,1% a greutății. Majoritatea reacțiilor adverse au fost de intensitate ușoară sau moderată, cele mai întâlnite fiind greața (apărută la 24-33,3% dintre voluntari, în funcție de doză), diareea (18-23%), constipația (11-17%) și vărsăturile (8-12%).
Rezultatele nu au fost încă publicate într-un studiu cu peer-review, iar voluntarii diagnosticați cu prediabet vor fi urmăriți în continuare până la borna de 104 săptămâni pentru un set diferit de rezultate. Pacienții cu diabet de tip 2 au fost excluși din studiu, deoarece tirzepatida se află deja în procesul de evaluare pentru a fi aprobat ca tratament pentru controlul glicemiei în această boală, în Statele Unite.
Telescopul James Webb a încheiat cu succes alinierea oglinzilor
Telescopul spațial James Webb și-a încheiat procesul de aliniere al oglinzilor telescopului pentru a obține cele mai clare imagini posibile în viitoarele observații spațiale. Ultimul pas până la începerea misiunii științifice a telescopului este calibrarea instrumentelor științifice, estimată a dura aproximativ încă două luni.
“It’s full of stars!” ✨
This mosaic represents a sparkling turning point as we #UnfoldTheUniverse. #NASAWebb’s mirrors are now fully aligned! Next is instrument calibration, the final phase before Webb is ready for science: https://t.co/PcAxajyMfI
What do we see here? ⤵️ pic.twitter.com/qzdZRbsgRF
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) April 28, 2022
4 studii care ne-au atras atenția
Pământul s-ar fi putut forma în interiorul unei nebuloase solare
Un studiu publicat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea din New Mexico arată că o cantitate redusă a izotopului rar heliu-3, unul dintre compușii sintetizați în urma Big-Bang-ului, se scurge în fiecare an din nucleul Pământului către straturile superioare ale planetei. Conform cercetătorilor, aceasta ar fi o dovadă că Sistemul Solar și Pământul s-ar fi format direct dintr-o nebuloasă solară.
Un tratament pentru boala Dupuytren
O cercetare publicată în jurnalul Lancet Rheumatology sugerează că adalimumabul, un medicament folosit în tratarea artritei reumatoide, ar putea fi folosită în tratarea fazelor timpuri ale bolii Dupuytren, o afecțiune inflamatorie care provoacă pierderea mobilității mâinilor în 20% dintre pacienți, considerată până acum netratabilă.
Supraconductivitatea într-o singură direcție
Un grup de cercetare de la institutul olandez TU Delft susține că a reușit să obțină supraconductivitatea într-o singură direcție fără a folosi câmpuri magnetice, una din barierele care opreau supraconductorii din a fi folosiți în tehnologia computațională. Rezultatele cercetării au fost publicate în Nature.
Când o anacondă devine obiect de joacă
Un studiu publicat în jurnalul Ecology descrie o situație bizară observată de cercetători în jungla amazoniană: membri ai unei specii rare de delfini de râu din Bolivia se jucau cu o anacondă, câteodată chiar și în mod sincronizat.
4 articole care merită citite
- Smithsonian Magazine scrie despre cum headseturile de realitate virtuală sunt folosite tot mai des pentru trata condiții precum PTSD-ul sau anxietatea.
- Un material publicat în Nature arată cum noi reglementări impuse de guvernul chinez privind utilizarea datelor genetice prelevate din țară restricționează colaborările internaționale în domeniul geneticii cu institute și cercetători din China.
- Există dubii tot mai mari că prima inimă de porc xenotransplantată într-un pacient uman, la începutul lui 2022, ar fi fost infectată cu un virus porcin care ar fi putut contribui la moartea pacientului la doar două luni după transplant. MIT Technology Review sumarizează discuțiile care au apărut recent pe marginea subiectului.
- The New York Times scrie despre un grup de astronomi care încearcă să „sonifice” datele obținute din observarea găurilor negre, magnificând de miliarde de ori ecourile produse de fenomenele energetice care au loc în apropierea acestora.