Mars 2020, viitorul robot marțian al NASA3 min read

Vasile Decu | 03.06.2019

Viitorul coleg al roboților marțieni Curiosity și Opportunity (RIP) este botezat, momentan, „Mars 2020”, pentru că, da, va merge pe Marte și o va face în 2020. Noul rover seamănă foarte tare cu Curiosity, deoarece e construit cu aceeași arhitectură și va folosi și același sistem de aterizare (foarte creativ, curajos și riscant), cu scut termic, retropropulsoare și macara.

Roverul Mars 2020 va căuta urme ale posibililor microbi marțieni cu instrumentele de la bord, dar va aduna și mostre din cele mai interesante locuri, pe care le va pune deoparte, pentru a fi luate de o misiune ulterioară și aduse pe Pământ pentru a fi studiate în mai mare detaliu. Printre celelalte obiective științifice se numără testarea unei tehnologii pentru producerea de oxigen din atmosfera marțiană – un aspect esențial pentru viitoarele misiuni umane -, căutarea de apă subterană și studierea prafului și a altor aspecte de mediu – tot pentru a ajuta astronauții care vor ajunge pe Marte, nu doar pentru vizite scurte, ci pentru a începe să lucreze și să locuiască acolo.

Mars 2020 va pleca spre Marte în vara lui 2020, în vârful unei rachete
Atlas V, de la Cape Canaveral, Florida. Din doi în doi ani, Pământul și Marte se apropie pe orbitele lor în jurul Soarelui, deci oferă o „fereastră” când ai nevoie de mai puțin combustibil pentru acest transfer.Vasile Decu

Astronom amator, pasionat de știință și tehnologie. Șoarece de bibliotecă. vasile.decu@mindcraftstories.ro