Mars 2020, viitorul robot marțian al NASA3 min read

De Vasile Decu 03.06.2019

Viitorul coleg al roboților marțieni Curiosity și Opportunity (RIP) este botezat, momentan, „Mars 2020”, pentru că, da, va merge pe Marte și o va face în 2020. Noul rover seamănă foarte tare cu Curiosity, deoarece e construit cu aceeași arhitectură și va folosi și același sistem de aterizare (foarte creativ, curajos și riscant), cu scut termic, retropropulsoare și macara.

Roverul Mars 2020 va căuta urme ale posibililor microbi marțieni cu instrumentele de la bord, dar va aduna și mostre din cele mai interesante locuri, pe care le va pune deoparte, pentru a fi luate de o misiune ulterioară și aduse pe Pământ pentru a fi studiate în mai mare detaliu. Printre celelalte obiective științifice se numără testarea unei tehnologii pentru producerea de oxigen din atmosfera marțiană – un aspect esențial pentru viitoarele misiuni umane -, căutarea de apă subterană și studierea prafului și a altor aspecte de mediu – tot pentru a ajuta astronauții care vor ajunge pe Marte, nu doar pentru vizite scurte, ci pentru a începe să lucreze și să locuiască acolo.

Mars 2020 va pleca spre Marte în vara lui 2020, în vârful unei rachete
Atlas V, de la Cape Canaveral, Florida. Din doi în doi ani, Pământul și Marte se apropie pe orbitele lor în jurul Soarelui, deci oferă o „fereastră” când ai nevoie de mai puțin combustibil pentru acest transfer.

ȘTIINȚĂ|CORONAVIRUS

Coronavirus Science Report #23

De Mihai Ghiduc 30/05/2020
Epidemia a pornit mai târziu decât credeam, hidroxiclorochina e folosită în continuare în România, deși unele state au interzis-o, iar vaccinul pe bază de tutun e în continuare o posibilitate
ȘTIINȚĂ

Lansarea SpaceX-NASA e un moment crucial pentru viitorul explorării spațiale

De Ionuț Preda 27/05/2020
Pentru prima dată în ultimii nouă ani, doi astronauți vor pleca către Stația Spațială Internațională de pe tărâm american, într-un eveniment care ne va da o idee destul de clară despre cine va cuceri spațiul în viitor.
ȘTIINȚĂ|INFOGRAFIC

Cine va câștiga cursa pentru vaccinul COVID-19?

De Mihai Ghiduc 26/05/2020
Peste 100 de companii lucrează la un vaccin care să ne scape de virusul SARS-CoV-2, însă găsirea unuia eficient nu e ușoară. Urmărim în acest articol situația, la zi, a cursei pentru vaccin.
ȘTIINȚĂ|CORONAVIRUS

Coronavirus Science Report #22

De Ionuț Preda 23/05/2020
Două vaccinuri au înregistrat rezultate încurajatoare în primele teste pe oameni. Hidroxiclorichina nu doar că nu prea ajută, dar ar putea chiar să dăuneze. Soarele, cel puțin așa cum e simulat în laborator, pare să dezactiveze în mare proporție virusul.