Mindcraft Book Club: Andrada Fiscutean8 min read

Mindcraft Stories | 03.06.2019

Andrada Fiscutean este unul dintre cei mai buni jurnaliști de tehnologie de la noi. Pasionată de radio, dar și autoare a unora dintre cele mai interesante feature-uri despre tehnologie și știință din România, dar și prin reviste cu nume mari din afară (de la Nature la Wired și Ars Technica), Andrada a fost selectată recent și în prestigiosul program Knight Science Journalism, de la MIT!

În timpul liber, colecționează calculatoare vechi și citește. Așa că am invitat-o să ne spună care au fost cărțile care i-au plăcut cel mai mult în ultima perioadă:

The Poison Squad: One Chemist’s Single-Minded Crusade for Food Safety at the Turn of the Twentieth Century, de Deborah Blum

„Imediat după Revoluție, îmi amintesc că am mers cu bunica într-un loc anume ca să cumpărăm boia de ardei. Se temea că, dacă luăm din altă parte, boiaua ar fi „înmulțită” cu praf de cărămidă. În Poison Squad, se vorbește chiar despre siguranța alimentelor, doar că întâmplările se petrec cu 100 de ani în urmă, în Statele Unite. Un chimist pe nume Dr. Harvey Washington Wiley face primele teste încercând să vadă ce e sigur și ce nu pentru consum, într-o perioadă în care laptele de exemplu era tratat cu formaldehidă, o substanță folosită la îmbălsămarea corpurilor. Wiley se luptă cu președinți, comitete și comiții pentru a promova siguranța alimentelor, dar nu e singur în lupta lui: primește ajutor din partea femeilor casnice din SUA, interesate de calitatea alimentelor pe care le pun pe masă.”

She Has Her Mother’s Laugh: The Powers, Perversions, and Potential of Heredity, de Carl Zimmer

„Cazul cercetătorului chinez care ar fi ajutat la nașterea a doi copii cu gene editate folosind tehnologia CRISPR a stârnit controverse și a scos la iveală probleme etice despre ce este viața și cine deține drepturile de autor ale fiecăruia dintre noi. Zimmer pornește chiar de la povestea lui personală și, încercând să vadă ce riscuri medicale ar putea avea copilul lui nenăscut, își dă seama că înțelege foarte puține despre genetică. El crede că ar trebui să ne gândim diferit la ereditate și să încapsulăm în acest termen mai mult decât genetică, pentru că destinele noastre depind de o mulțime de factori biologici, dar și culturali.”

Being Mortal: Medicine and What Matters in the End, de Atul Gawande

„Uneori, medicina funcționează împotriva intereselor pacientului, deși intențiile sunt bune, e mesajul pe care îl transmite chirurgul american Atul Gawande. Pacienții aflați în situații grave sunt adesea împinși de familie și de medici să facă tratamente și operații agresive deși, statistic, ele le prelungesc viața doar cu o lună sau două, scăzându-le, însă, fulminant calitatea ei. Gawande propune o altă abordare: medicul să-l întrebe pe pacient ce înseamnă o calitate suportabilă a vieții, și să ajusteze tratamentul dorinței lui.”

 Rigor Mortis: How Sloppy ScienceCreates Worthless Cures, Crushes Hope,
and Wastes Billions, de Richard F. Harris

„Cam jumătate dintre studiile științifice făcute în lume nu pot fi replicate, asta înseamnă că, dacă o altă echipă de cercetători vrea să refacă un experiment, va ajunge la rezultate diferite. Vorbim de domenii precum medicină sau biologie, nu psihologie, unde proporția experimentelor irepetabile este încă și mai mare. De la celule etichetate greșit, până la medicamente testate pe doar pe 5 șoareci sau recipiente spălate cu detergent în loc de dezinfectant, cartea e plină de anecdote, povești personale și interviuri cu personalități care încearcă să explice cât de greu e să faci știință dar și care sunt motivele pentru care testele clinice eșuează atât de des.”

Inferior: How Science Got Women Wrong-and the New Research That’s Rewriting the Story, de Angela Saini

„Femeile sunt adesea numite sexul slab sau sexul inferior. Biologii au spus că ele au empatie și sunt bune la crescut copii, în timp ce bărbații ar fi mai performanți când vine vorba de logică sau de gândire spațială. Angela Saini spune că genul ăsta de gândire ne face să intrăm într-un cerc vicios și vine cu studii științifice actualizate. Ea povestește, de exemplu, că cercetătorii din zona medicală au evitat de multe ori să includă femei în unele teste clinice, deși există informații cum că ar percepe diferit durerea față de bărbați.”