Inel cu diamant sau cu… smartoșag? Viitorul le va avea pe ambele19 min read

De Mindcraft Stories 03.06.2019, ultima actualizare: 14.04.2023

„No, ce-i asta?” – întreabă Georgeta și se apropie de ecranul telefonului unde îi arăt inelul meu smart. Georgeta David este bijutier și este din Sibiu. Am fost în atelierul ei de multe ori. Acum discutăm prin videocall pe WhatsApp.

Georgeta stă la masa ei de lucru, plină de ciocănele și multe scule cu nume din idiș – cum îmi subliniază chiar ea la începutul discuției noastre. Se uită la inelul pe care-l rotesc în fața ei prin ecranul telefonului. În razele calde de lumină care îi scaldă atelierul și se revarsă în părul ei blond de Marlyn Monroe plutește praful. Nu orice praf. „Praful de zâne” – cum spune ea – de la traforat și pilit inele unicat. „Asta-i smartoșag” – concluzionează ea după ce îi spun câteva ceva despre funcționalitățile inelului smart. „Smartoșag… de la fainoșag, că așa se zice la noi, la Sibiu.” Râdem amândouă iar eu încep cu explicațiile.

„Verigheta” smart de somn

Ora 4.40 dimineața. Îmi sună telefonul. Mă întind după el și opresc alarma. Devenit deja obicei – intru în aplicația inelului smart. Am dormit 4h și 18 minute – îmi arată app-ul. „Încearcă să îți prioritizezi somnul diseară și nu dormi după-masă” – îmi mai recomandă aplicația inelului smart, care-mi dă 75 de puncte din 100 pentru calitatea sommnului de peste noapte.

Pe mâna dreaptă port un inel argintiu, ceva mai gros decât o verighetă. Se numește Oura și este făcut din titan. Partea interioară este transparentă și poți să vezi ușor senzorii integrați. Inelul are un senzor infraroșu de măsurare a pulsului, un accelerometru 3D, un giroscop și un senzor de măsurare a temperaturii corpului.

Georgeta soarbe cafeaua cu lapte din cana ei din porțelan englezesc și mă ascultă cu interes. „Eu văd inelul desfășurat” – îmi spune atunci când îi arăt interiorul inelului smart. În replică, îmi arată o verighetă cu model la care lucrează.

Cum funcționează și care a fost experiența mea cu inelul smart

Privindu-ne prin camerele telefonului, îi explic Georgetei că inelul pe care-l port este focusat pe măsurarea somnului. Aplicația inelului colectează datele din senzori și le reunește în rapoarte care îți evaluează calitatea somnului (sleep) și care îți spun cât ești de pregătit pentru o nouă zi (readiness).

La categoria sleep – aplicația îți arată cât ai dormit, cât ai fost în somn profund (somnul cel mai important pentru refacerea organismului), în somn REM (când visezi), sau somn ușor. Împreună cu aplicația, inelul îți evaluează eficiența somnului (cât de repede adormi ) și timing-ul (când mergi la somn).

La categoria readiness vezi date legate de bătăile inimii, temperatura corpului și rata respirației.

„Foarte fain. Super!”. Inelele Georgetei nu sunt smart, dar spun povești. Fiecare are o poveste iar inelele făcute trebuie să plece din atelier ca „să aibă viață”. Și toate inelele pleacă. Iar Georgeta zâmbește cu mândria creatorului.

Inelul smart aduce valoare adăugată

„Inelele s-au purtat din antichitate. Dar cred că nebuniile astea de inele smart… dar să nu zici așa” – râdem amândouă cu poftă și apoi ea devine serioasă și continuă: „Nebuniile astea o să ia forme din ce în ce mai sofisticate și o să ajungi să nu îți mai dai seama care e inelul smart și care e cel care nu face nimic.” Sunt de acord cu ea. Mă uit la mâinile mele: pe o mână un inel clasic, pe altul unul smart. Dar nu îți dai seama că unul este deștept.

Am început să-l folosesc pentru că eram preocupată că mă trezesc în mod constat înainte de ora 5, chiar 4.30, pentru a merge la muncă și voiam să văd dacă orele de somn sunt suficiente. Folosesc inelul smart de mai bine de o lună și am constatat – contrar așteptărilor – că reușesc să mă odihnesc bine în puținele ore de somn, dar și că – din nou, surprinzător – că inima mea bate nițel cam repede când dorm. Nimic îngrijorător, însă, sunt încă în parametri. Iar inelul dă și erori. Într-o noapte, nu mi-a măsurat deloc somnul iar altă dată nu a consemnat că m-am trezit în timpul nopții. Inelul măsoară și puiul de somn de după masă. Asta i-a plăcut teribil Georgetei.

Când tehologia există, dar nu se observă

„Nici nu îți dai seama că este smart” – este remarca Georgetei care îmi rămâne în minte, iar acum, când scriu aceste rânduri, mă opresc și mă uit la mâinile mele din nou. Un inel smart și unul… care nu face nimic. Zâmbesc. Georgeta are dreptate. Nu îți dai seama de diferențe. „Haina nu-l face pe om”, spune o vorbă, dar cu toții evaluăm omul – conștient sau nu, mai mult sau mai puțin, după haine. Tehnologia devine parte din „haina” noastră zilnică. Ceasurile smart sunt deja o obișnuință la încheietura mâinii, iar mulți – fără să fie neapărat pasionați de tech – deosebesc deja brandurile dintr-o singură privire. Exact asta îmi place la acest inel smart: nu îți dai seama că este „deștept”. La o primă vedere, pare un accesoriu banal, poate chiar ieftin. Atrage atenție doar prin grosimea lui. Puțini și-au dat seama că port un gadget pe deget. Nu luminează, nu flicăre și, drept urmare, nu are nevoie de opțiunea „Cinema” cum găsești pe Apple Watch ( n.r. odată aleasă această opțiune pe ceas, se activează modul silențios, iar ecranul rămâne stins până când atingi sau apeși un buton).

Inelul nu vibrează, dar poate transmite o notificare spre telefon. Oura monitorizează activitatea purtătorului. Cu alte cuvinte, numără pașii parcurși pe care îi convertește în kilometri. Dacă stai prea mult pe loc, aplicația inelului te va notifica că ar fi timpul să faci mișcare. Dacă ai deja conectat la telefon un ceas smart, notificarea se va vedea și pe ceasul smart. Adică îți va vibra smartwatch-ul pentru că inel… Interesant, nu?

Aplicația îți permite să adaugi activități: sală, pilates, yoga, alegrare, plimbare, baschet, fotbal etc. Activitatea este „transformată” apoi în calorii arse. În funcție de somnul din ziua precendentă, de activități și de calorii, aplicația îți sugerează la ce oră ar fi optim pentru tine să mergi la somn.

Mai nou, aplicația a primit un update și are ceea ce se numește „Take a moment”. Un soi de „ia o pauză și meditează”. Poți alege diferite sunete relaxante, ca să te bucuri de câteva minute fără gânduri. Asta dacă reușești. Recunosc că această opțiune nu m-a pasionat, dar este în trend așa că… să fie primit. Georgeta ascultă interesată ce îi povestesc. Iar eu, entuziasmată îi povestesc mai departe.

Ceas smart sau inel deștept? Ambele, dacă se poate

 „Și ceasurile smart măsoară somnul, nu?”, mă întreabă ea – așa cum m-au întrebat, de altfel, foarte mulți. De ce să porți încă un gadget când poți purta doar ceasul sau brățara? Perfect de acord. Dar eu nu pot să dorm cu ceasul la mână sau cu cercei. Cu inelele nu am nicio problemă. Am testat într-o noapte (chinuitoare  pentru mine, tocmai pentru că m-am trezit deranjată de ceasul de la mână) să văd cum măsoară somnul, comparativ, un ceas smart și inelul smart. Datele nu erau cu mult diferite, dar rapoartele din aplicația inelului sunt mai complexe. Merită investiția? Dacă ai vreo problemă cu somnul sau dacă ești pasionat(ă) de tehnologie – răspunsul este DA. Dacă te împaci cu ceasul smart la mână chiar și noaptea, poate nu merită să îți iei și un inel smart. Georgeta este un bijutier talentat, dar și o antreprenoare care pune accent pe „return of investment” (recuperarea investiției). Inelul smart nu rezolvă problemele de somn, dar te face mai conștient de cum îți funcționează corpul. Iar asta pentru mine este un profit.

Tehnologia la degetul mic

De mai bine de o oră, povestim despre inele smart. O întreb dacă se simte amenințată de această nouă tehnologie – și îi dau și un exemplu: de când au apărut ceasurile smart, eu personal (deși iubesc ceasurile clasice) nu le mai port. Și ea recunoaște că nu mai folosește ceasul de mână de când au apărut telefoanele smart.

„Avem 10 degete. Un inel smart are funcționalitate. Lângă el porți alt inel, care are farmec. Smartoșag-ul ăsta s-ar putea extinde la verighete, și nu numai, dar nu cred că meseria mea va fi afectată.”  O întreb de ce.  „Eu sunt bijutier de nișă. Eu fac bijuterii unicat, prin metode vechi de acum 100 de ani. Dacă se va putea îngloba cumva într-o bijuterie sistemul acesta (n.r. senzorii), cu siguranță o s-o fac. Nu îmi pun bariere. Eu pot să fac inele ca acum 100 de ani și pot să adaug tehnologie. Dacă va fi tehnic posibil, da, sigur voi face așa ceva.” Inel unicat-smart – acesta este next level și îmi place ideea ei.

„Se poartă” tehnologia

Georgeta e un bijutier cu un simț fin al pieței. Asta am apreciat întotdeauna. Iar simțul ei de a se reorienta și spre inele smart este susținut de statistici. Piața de wearables (de tehnologii purtabile) a crescut constat în ultimii ani. Potrivit unei analize IDC (n.r. International Data Corporation, o companie de cercetare și consultanță în IT care furnizează date despre oportunități și trenduri din IT din 110 țări), în 2018 au fost livrate 172,2 millioane de device-uri weareable – cu 27,5% mai multe decât în 2017.

Ceasurile smart reprezintă felia cea mai importantă de pe această piață, dar și inelele smart încep să câștige teren și… fani. Ideea de inel smart nu este una nouă. De ceva ani au apărut concepte, proiecte sau start-up -uri care oferă produse tot mai diverse. Recent, o serie de branduri au luat naștere și au ajuns pe piața comercială, inelele smart devenind mai accesibile și mai frumoase, cu un pachet de tech performant în interior. În general, inelele smart includ senzori care monitorizează bătăile inimii, un accelerometru sau un chip NFC (tehnologie de tip wireless, utilizată pentru plăți).

În 2018, People Magazine descoperea entuziasmat ce inel avea prințul Harry la mână într-o vizită în Australia. Nu era unul sentimental, nici romantic. Ci unul hi-tech. Un inel smart.

„Chestia este de proximitate. Aveam telefonul fix care era în proximitatea casei. Cum plecam de acasă însă nu mai era în proximitate. S-a inventat telefonul mobil și-l avem în proximitate, mai aproape de noi. Și suntem conectați cu degețelele la telefonul mobil. Mai nou, suntem cu el la deget. La degetul mic. Și următorul pas va fi implantul (…) Tehnologia este de neoprit” – îmi spune Georgeta și nu pot decât să îi dau dreptate.


Articol de Julia Nagy

Bijutierul Georgeta David. Imagini: Julia Nagy



TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Adina Vălean: „Primele taxiuri aeriene ar putea zbura la Olimpiada de la Paris”

De
Comisara europeană pe transporturi explică cum ar putea arăta viitorul mijloacelor de transport din Europa, de la digitalizarea sistemului feroviar la avioane electrice.