Alexandre Lopez, „Falconette” - fotografia câștigătoare a secțiunii Endocarst. Credit foto: Alexandre Lopez/SPEOARTA

SpeoArta 2019 – Cele mai spectaculoase fotografii din lumea peșterilor4 min read

De Mindcraft Stories 04.09.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Lumea peșterilor este una dură, ostilă exploratorilor și foarte periculoasă, dar ascunde și o frumusețe brutală (ori de o mare fragilitate, uneori), fie a formațiunilor minerale ori a vietăților rare din adâncuri, fie a momentelor surprinse de speologi în timpul expedițiilor lor.

O frumusețe evidentă și din imaginile din ediția de anul acesta a SpeoArta, una dintre cele mai spectaculoase competiții de fotografie de la noi, specializată pe „arta explorării peșterilor”, din cadrul festivalului cu același nume, la care participă numeroși exploratori români și străini.

„Aflat la a XXXVII-a ediţie, festivalul Speoarta adună în fiecare an speologi şi artişti care prezintă prin fotografie şi film lumea tăcută şi minunată a peşterilor, lume care ar rămâne necunoscută oamenilor dacă cei pasionaţi de explorarea adâncurilor nu ar aduce-o la lumină”, explică organizatorii festivalului.

Vă invităm să admirați, mai jos, imaginile câștigătoare din ediția SpeoArta 2019, dar și să intrați pe site-ul festivalului, pentru a vă delecta cu galeriile foto complete ale secțiunilor (Endocarst, Exocarst, Macro) – apoi cu cele din edițiile trecute! 

Trofeul SPEOARTA:
Cristian Tzecu – „Roberto”

Trofeul POLARIS:
Radu Richman – „Regăsire”
Secțiunea Endocarst
Locul 1:
Alexandre Lopez – „Falconette”
Secțiunea Endocarst
Locul 2:
Cosmin Nistor – „Bent Cold Sidewalk”
Secțiunea Endocarst
Locul 3:
Venot Romain – „Chaland River 1”

Secțiunea Macro
Locul 1:
Rémi Flament – „Yellow and White” (Galben și Alb)

Secțiunea Macro
Locul 2:
Rainer Straub – „Crystal Island” (Insula de cristal)

Secțiunea Macro
Locul 3:
Marek Csukas – „Reincarnation” (Reîncarnare)

Secțiunea Exocarst
Locul 1:
Marius Bătrînu – „Apus”

Secțiunea Exocarst
Locul 2:
Daniel Mirlea – „Răsăritul văzut de pe crestele Dolomiților”

Secțiunea Exocarst
Locul 3:
Cătălin Vezetiu – „Skyfall”

„Lumea minunată a peşterilor este o lume pe care o poţi accesa cu greu, cu mult efort, multe sacrificii, cu multă pasiune şi în condiţii dificile. Mediul subteran, deşi este unul ostil, ascunde frumuseţi fragile şi rare. Prin intermediul Festivalului Speoarta 2019, vă invităm să luaţi contact cu această lume, să o cunoaşteţi şi să o exploraţi alături de fotografi ai endo şi exocarstului.”

 

MEDIU|FYI

Ziua Pământului 2024 este dedicată combaterii globale a poluării cu plastic

De
Pe 22 aprilie, Ziua Pământului este sărbătorită în întreaga lume pentru a sensibiliza și a promova protecția mediului. În 2024, tema evenimentului este „Planet vs. Plastics”, care pune accent pe lupta împotriva poluării cu plastic. 
MEDIU|OVERVIEW

Ce se întâmplă cu vinul românesc în contextul schimbărilor climatice?

De
Din cauza temperaturilor extreme și imprevizibile, viticultorii sunt nevoiți să găsească soluții de adaptare la provocările climatice. 
MEDIU|FYI

Două forme de viață s-au unit într-un singur organism, pentru prima dată într-un miliard de ani

De
Două forme de viață s-au unit pentru a forma un singur organism. Procesul, extrem de rar, se numește endosimbioză primară și a mai avut loc atunci când au apărut plantele.
MEDIU|FYI

Frig extrem într-o lume care se încălzește. Cum se explică acest fenomen?

De
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a raportat că luna februarie a anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată la nivel global. Totuși, în anumite zone, inclusiv din Europa, s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute, chiar periculoase pentru viață. Cum este posibil acest paradox?