Alexandre Lopez, „Falconette” - fotografia câștigătoare a secțiunii Endocarst. Credit foto: Alexandre Lopez/SPEOARTA

SpeoArta 2019 – Cele mai spectaculoase fotografii din lumea peșterilor4 min read

Mindcraft Stories | 04.09.2019

Lumea peșterilor este una dură, ostilă exploratorilor și foarte periculoasă, dar ascunde și o frumusețe brutală (ori de o mare fragilitate, uneori), fie a formațiunilor minerale ori a vietăților rare din adâncuri, fie a momentelor surprinse de speologi în timpul expedițiilor lor.

O frumusețe evidentă și din imaginile din ediția de anul acesta a SpeoArta, una dintre cele mai spectaculoase competiții de fotografie de la noi, specializată pe „arta explorării peșterilor”, din cadrul festivalului cu același nume, la care participă numeroși exploratori români și străini.

„Aflat la a XXXVII-a ediţie, festivalul Speoarta adună în fiecare an speologi şi artişti care prezintă prin fotografie şi film lumea tăcută şi minunată a peşterilor, lume care ar rămâne necunoscută oamenilor dacă cei pasionaţi de explorarea adâncurilor nu ar aduce-o la lumină”, explică organizatorii festivalului.

Vă invităm să admirați, mai jos, imaginile câștigătoare din ediția SpeoArta 2019, dar și să intrați pe site-ul festivalului, pentru a vă delecta cu galeriile foto complete ale secțiunilor (Endocarst, Exocarst, Macro) – apoi cu cele din edițiile trecute! 

Trofeul SPEOARTA:
Cristian Tzecu – „Roberto”

Trofeul POLARIS:
Radu Richman – „Regăsire”
Secțiunea Endocarst
Locul 1:
Alexandre Lopez – „Falconette”
Secțiunea Endocarst
Locul 2:
Cosmin Nistor – „Bent Cold Sidewalk”
Secțiunea Endocarst
Locul 3:
Venot Romain – „Chaland River 1”

Secțiunea Macro
Locul 1:
Rémi Flament – „Yellow and White” (Galben și Alb)

Secțiunea Macro
Locul 2:
Rainer Straub – „Crystal Island” (Insula de cristal)

Secțiunea Macro
Locul 3:
Marek Csukas – „Reincarnation” (Reîncarnare)

Secțiunea Exocarst
Locul 1:
Marius Bătrînu – „Apus”

Secțiunea Exocarst
Locul 2:
Daniel Mirlea – „Răsăritul văzut de pe crestele Dolomiților”

Secțiunea Exocarst
Locul 3:
Cătălin Vezetiu – „Skyfall”

„Lumea minunată a peşterilor este o lume pe care o poţi accesa cu greu, cu mult efort, multe sacrificii, cu multă pasiune şi în condiţii dificile. Mediul subteran, deşi este unul ostil, ascunde frumuseţi fragile şi rare. Prin intermediul Festivalului Speoarta 2019, vă invităm să luaţi contact cu această lume, să o cunoaşteţi şi să o exploraţi alături de fotografi ai endo şi exocarstului.”