Premiul Nobel pentru Medicină 2019: totul despre oxigen și lipsa acestuia3 min read

De Monica Georgescu 07.10.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Astăzi, 7 octombrie, au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2019. Aceștia sunt William G. Kaelin Jr. (Dana Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, SUA), Sir Peter J. Ratcliffe (University of Oxford, Francis Crick Institute, Marea Britanie) și Gregg L. Semenza (Johns Hopkins University School of Medicine). Cei trei împart, în proporții egale, un premiu de 9 milioane coroane suedeze (aproximativ 830.000 de euro). Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska a decis să acorde premiul pentru descoperirile privind felul în care celulele simt și se adaptează la schimbarea disponibilității oxigenului.

William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza, câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2019 (Ill. Niklas Elmedhed. © Nobel Media)

Cei trei primiseră, în 2016, Premiul Albert Lasker pentru cercetare fundamentală pentru descoperirile lor privind monitorizarea oxigenului la nivel celular, un proces esențial pentru supraviețuire. De altfel, acest trio era printre principalii favoriți la cea mai înaltă distincție din medicină, alături de descoperitorii și dezvoltatorii sistemului de editare genomică CRISPR-Cas.

Kaelin, Ratcliffe și Semenza au identificat mecanismele moleculare după care se desfășoară activitatea genelor ca răspuns la variațiile nivelurilor celulare ale oxigenului. Oxigenul este necesar pentru conversia principiilor alimentare în energie, esențială pentru organismele animale. Prin cercetările lor, cei trei laureați au pus bazele înțelegerii felului în care nivelul oxigenului afectează metabolismul și mecanismele fiziologice ale celulei. Pe baza descoperirilor fundamentale premiate de Adunarea Nobel, au fost dezvoltate aplicații clinice împotriva anemiei, cancerului și a altor numeroase afecțiuni.

SĂNĂTATE|SOLUȚII

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european

De
Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Rujeola revine în forță în România. În lipsa vaccinării, poate fi fatală

De
Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat aprilie drept Luna Națională de Informare despre Vaccinare. Paradoxal, la începutul aceleiași luni, în România s-a înregistrat un record de îmbolnăviri de rujeolă. Cum s-a ajuns aici?
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Pacienții cu diabet ar putea să aibă în curând la dispoziție injecții cu insulină fără ac

De
Oamenii de știință sunt pe cale să dezvolte o metodă nedureroasă pentru ca persoanele cu diabet de tip 1 să își poată ține sub control această boală.
SĂNĂTATE|QUICK QUESTION

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?

De
De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?